Защо котката ми мяука през нощта

котка през нощта Снимка: iStock

Н ашите котешки приятели често са мистериозни, но знаят точно как да привлекат вниманието ни. Въпросът е - знаем ли какво искат? И по кое време на денонощието имат нужда от нещо? В крайна сметка, не бива да нарушаваме съня си, за да угодим на поредния котешки каприз на нашия домашен любимец. 

Да научим малко повече за тяхното „бърборене“ през нощта и как можем да се справим със ситуацията.

Защо котките мяукат през нощта?

Котките имат специфичен език на тялото и ако гледате (и слушате!) внимателно, ще научите много за техните настроения, емоции и желания.

Например, маркирането често е сигнал, че гальовният спътник се чувства стресиран или застрашен, особено ако наоколо има и други котки. Опашката, обвита около крака ви, означава, че котето е доверчиво към вас. Дори когато просто ви следват наоколо и мяукат, може да проявяват интерес към това, което правите.

Dogsandcats.bg

Тези животни могат да мяукат по различни причини, но основно търсят внимание, храна или игра от собствениците си. Не е изключено и да са разтревожени, объркани или притеснени от нещо.

Помислете как някои хора говорят нервно, когато са разстроени за нещо. Гальовните приятели също могат да правят това и наистина се надяват да ги разберете. Честите котешки стресови фактори включват преместване, заболяване и промени в поведението с напредване на възрастта. Ако това е ново поведение за вашата котка, особено за по-възрастна, може би е добре да я заведете на ветеринар, за да изключи възможни проблеми със здравето.

котка през нощтаСнимка: iStock

Разширяването на семейството ви с второ, куче или бебе може също да обърка мъркащия домашен любимец, което го прави по-склонен да мяука през нощта и дори да издава вик и други различни котешки звуци, докато се оптива да разбере какво се случва или да привлече внимание.

Ако мъркащият спътник не е кастриран - може да е признак на разгонване. Женските котки са склонни да стават доста гръмогласни и да мяукат силно около прозорци и врати, за да оповестят желанието си за чифтосване.

Можем ли да спрем котката да мяука през нощта

Важно е да определите конкретната причина, поради която гальовният домашен любимец „плаче“ през нощта. Въпреки това, има тънка граница между коригирането на поведението ... и влошаването му.

Например, ако причината е търсенето на внимание, тогава отговорът на мяукането на котката само ще направи по-вероятно котката да ви безпокои през нощта. В тази ситуация не бива веднага да реагирате и да се отзовавате на зова на мяукащия спътник, защото така ще го възпитате на това поведение.

Възможни други причини, поради които гальовният спътник може да не ви оставя на мира през нощта са:

  • Котката ви е гладна
  • Иска да играе
  • Иска да спи при вас (или да скача върху леглото ви)

За да се справите с тези нежелани поведения, можете да опитате няколко просто неща:

котка през нощтаСнимка: iStock

  • Играйте с котката си преди лягане
  • Оставете ѝ храна за през нощта
  • Извадете играчки, за да сте сигурни, че може да се забавлява и сама
  • Ако иска да спи при вас, спокойна е когато влезе в стаята ви и вие нямате проблем - оставете я да ви прави компания

Това котешко поведение е наистина доста неприятно и може сериозно да наруши съня ви. Затова е важно да помислим каква е причината за котешкото мяукане през нощта и да се опитаме да го минимализираме. Ако котката ни не е кастрирана - можем да помислим дали не е дошло време за тази процедура.

Вижте още:

Котката ми ме събужда през нощта - как да се справя

Котката ми ме напада, когато си лягам да спя

Могат ли котките да виждат духове

Виж още