Защо котката ми облизва пода

котка се облизва Снимка: iStock

К отките понякога правят най-странните неща, а облизването на пода е само един от начините, по които те често могат да ни объркат. Добрата новина е, че това поведение е сравнително нормално, поне за стандартите на котките и едва ли има от какво да се притеснявате, ако гальовният домашен любимец облизва пода.

1. На пода има храна

Една от основните причини, поради които котката ви може да облизва пода, е да вкуси от това, което може да сте разсипали. Ако котката ви облизва пода в кухнята, има голяма вероятност да е усетила нещо хубаво, което сте разляли докато сте готвили.

Дори и да сте го изчистили, мъркащите животни имат много по-чувствителни носове от нас, особено когато става въпрос за животински протеини. Дори и да сте избърсали разсипаното, котката ви може да усети следите.

котка се облизваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Котката ви изследва

Подът мирише, независимо дали сте го почистили или не. Вие просто не може да го усетите, защото носът ви не е достатъчно остър, за да го направи. Котките - а и кучетата - са склонни да изследват света с помощта на носа и устата си. Техните сетива за мирис и вкус са много важни за разбирането на заобикалящия ги свят.

Ако котката ви облизва пода, има голяма вероятност тя просто да се опитва да разбере света около себе си. Може да има нещо в пода, което да разпалва любопитството ѝ.

3. Поведение пика

Пика наистина има значение само ако котката ви наистина яде неща от пода. Ако мъркащият приятел постоянно яде килима или други предмети, може да има пика - медицинско състояние, което се определя от ненаситен апетит към нехранителни продукти.

Ако котката ви има пика, тя вероятно ще се насочи към яденето на конкретен нехранителен продукт, но може да има няколко продукта, които да я привличат. В такава ситуация е добре да се обърнете към ветеринарен лекар, за да прегледа домашния любимец и да ви даде съвети как да спрете поведението.

4. Стрес

котка се облизваСнимка: iStock

Някои котки могат да проявят стреса си като нещо подобно на обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) при хората. Котките с ОКР могат натрапчиво да се грижат или да облизват неща, за да успокоят тревожността си, като изпълняват ритуали, които ги карат да се чувстват в безопасност.

5. Трудности при грижата за козината

Котките по природа са много чисти животни. Те прекарват приблизително 2-5 часа в разресване и миене на козината всеки ден, което е доста голям фактор - между 30 и 50 % от будните им часове, като се има предвид, че те спят поне 18 часа всеки ден. Ако котката ви изпитва затруднения да се почиства, тя може да започне да почиства предмети, повърхности и други животни, за да успокои естественото си желание да се почиства.

Може да е странно да виждате как котката ви проявява голям интерес към това да ближе пода, но в повечето случаи едва ли има за какво да се притеснявате. Възможно е мъркащият приятел просто да е любопитен или да се опитва да оближе трохи или остатъциот храна храна, които сте разсипали по-рано. Ако котката ви обича да ближе пода - не забравяйте да го почиствате с препарати, които са безопасни за домашни любимци, иначе рискувате да се отрови.

Все пак е най-добре да следите за това поведение, тъй като котката ви може случайно да погълне нещо, което не би трябвало да прави, докато облизва пода.

Вижте още:

Защо котката ми облизва краката и пръстите ми

7 интересни факта за котешкия стомах

Защо котката ми облизва прозорците

Виж още