Защо котката ми облизва прозорците

котка се облизва Снимка: iStock

К отките имат най-различни странни и чудати прояви. Например някои котки облизват прозорци, чаши или пък огледала. Понякога котките просто облизват веднъж и след това игнорират прозореца. В други случаи може да забележите, че мъркащият приятел сякаш е обсебен от прозореца. Така или иначе, това поведение е любопитно и може да се питате какво толкова привлича котката ви към прозореца.

1. Кондензация

Котките предпочитат да пият от естествени, течащи източници на вода. Това поведение изглежда е еволюционно, тъй като е вродено при много котки. Въпреки че не можем да знаем със сигурност защо се е появило това поведение, изглежда, че то вероятно се е развило, защото течащите източници на вода обикновено са по-чисти от застоялата вода.

Въпреки че естествената, непречистена вода никога няма да бъде 100% безопасна, бактериите и патогените обикновено се развиват по-лесно в застоялата вода. Затова течащата вода обикновено е по-чиста. Възможно е котките, които са пили течаща вода, да са имали по-голяма вероятност да оцелеят, отколкото тези, които просто са пили каквато и да е налична вода, предавайки това поведение на децата си.

котка се облизваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато топлият въздух в къщата ви влезе в контакт със студен прозорец, може да се получи конденз - точно както се случва около чаша студена вода. По повърхността на прозореца може да се образува вода, макар и не непременно в огромни количества. Котките могат да изтълкуват тази вода като „течаща“ вода и да я пият.

2. Вкус

Възможно е на прозореца ви да има вещества, които котката ви намира за вкусни. Поради тази причина силно препоръчваме да използвате безопасни почистващи продукти. Котките могат да решат, че им харесват вещества, които не са непременно полезни за тях, което в някои ситуации може да се отровят.

Освен това някои котки може да харесат прохладата на прозореца. Студеният прозорец може да се усеща приятно върху езика им, което някои котки харесват.

3. Зов за внимание

Ако обръщате внимание на котарака си, когато ближе прозореца, има вероятност той да продължи да да извършва това действие само защото му обръщате внимание. Първоначално те могат да оближат прозореца просто защото са любопитни или поради някоя от другите причини в този списък. Въпреки това, след като разберат, че това поведение предизвиква вашето внимание, има вероятност да продължат да облизват прозореца заради вниманието.

котка се облизваСнимка: iStock

4. Любопитство

Както вече загатнахме, някои котки започват да облизват прозорците просто защото са любопитни. Тази черта е варира при различните котки, въпреки че всички котки са любопитни под една или друга форма. Някои котки могат да харесат прозорец само веднъж от любопитство и след това никога повече да не го направят. Други обаче са изключително любопитни и могат да го направят повече от веднъж.

Разбира се, това е много по-често срещано при по-младите котки. Подобно на повечето животни, по-младите котки изглежда са по-любопитни от по-възрастните котки. Това обаче не означава непременно, че по-възрастните котки няма да харесат прозореца, защото не са любопитни - по-възрастните котки обикновено вече са облизвали прозорците, когато са били по-млади, така че в тази практика има малко любопитство.

Котките могат да облизват прозорците по най-различни причини. Повечето от тези причини са напълно безвредни. Котката ви може да е любопитна или да иска да оближе конденза, образувал се на прозореца. Въпреки това бъдете внимателни и не почиствайте прозореца си с обикновени препарати, а използвайте безвредни такива за домашни любимци. Също така не забравяйте да затваряте прозореца, за да предотвратите бягство на котката.

котка се облизваСнимка: iStock

Вижте още:

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 2

Защо котката ми спи в тоалетната си

Защо котките сядат върху всичко, което докоснем

Виж още