Защо котката ми винаги е гладна?

котка яде Снимка: iStock

Н е е изненадващо, че вашата котка се нуждае от правилно и балансирано хранене, за да живее дълъг и страхотен живот, но ако някога сте се чудили: „Защо котката ми е гладна през цялото време?“, е време да разгледате по-отблизо хранителните навици на вашия мъркащ приятел. Това може да помогне да разберете от какво се нуждае вашата котка. Консултацията с ветеринарен лекар също винаги е от полза!

Защо котката ми винаги е гладна?

Мъркащите животни обикновено си похапват през цялото време, в което са будни, така че ако котката ви приключи с храненето си и поиска още, това може да означава проблем, вариращ от скука и медицински причини или просто до нужда от повече калории. Различните предлагани в търговската мрежа храни имат различно калорично съдържание и обикновено можете да намерите препоръки относно дозите, които да давате на котката си.

котка ядеСнимка: iStock

Тъй като всяка котка има различен метаболизъм, попитайте вашия ветеринарен лекар за насоки относно определянето на идеалното телесно тегло на вашата. Вашият ветеринарен лекар може да предложи как да коригирате плана за хранене на вашия мяукащ спътник, за да достигне и поддържа здравословно тегло.

Dogsandcats.bg

Когато „здравословният апетит“ е повече от „здравословен“

Ако имате проблеми с лесното напипване на ребрата на котката си или не можете лесно да идентифицирате нейната талия, когато гледате котката си отгоре надолу, това може да е знак за наднормено тегло. Един последователен график на хранене може да е всичко, от което мъркащият ви спътник се нуждае. Много родители на домашни любимци избират да хранят котките си през цялото време, като им предоставят суха котешка храна налична през цялото време в купата. Това обаче може да доведе до излишни килограми и нежелани последици за здравето, като ставни заболявания и захарен диабет, особено за онези котки, които нямат самоконтрол.

Не забравяйте, че нуждите на вашата котка варират в зависимост от нейния размер, енергийно ниво и здраве. Възрастта на вашата котка също играе роля, тъй като метаболизмът на котките се забавя с възрастта, подобно на нашия. Ветеринарният лекар ще може да предостави целево тегло и дневен брой калории, които вашата котка трябва да приема.

Лесни начини да помогнете на вашата котка да отслабне

котка ядеСнимка: iStock

Откъдето и да го погледнете, ако можете да отговорите на въпроса „Вашата котка винаги ли е гладна?“ с „Да!“, време е да говорите с вашия ветеринарен лекар. Той ще може да определи дали има основен проблем или просто вашата котка яде от скука.

Някои мяукащи животни са по-добри от други в това да се откажат от голямото количество гранули, когато вече не са гладни. Често котките просто си хапват от скука. За съжаление, точно това похапване, когато всъщност мяукащият приятел не е гладен може да доведе до множество медицински състояния, включително затлъстяване, остеоартрит, проблеми с урината и захарен диабет.

Затлъстелите котки са два пъти по-склонни да починат, когато са на средна възраст (това е на възраст 6-12 години за тях) в сравнение с котки със здравословно тегло. Имайки това предвид, да окуражавате котето си с дейности извън поредното пътуване до чинията с храна е необходим ход от ваша страна и си заслужава усилието.

Пъзелите с храна са чудесен начин за стимулиране на котките да се забавляват и да „работят“ за храната си. Това може не само да подобри здравето им, но и да намали нежеланите поведенчески проблеми, които често възникват от скука, като тревожност и разрушително поведение. На пазара се предлагат много хранителни пъзели, с които може да стимулирате вашето коте, давайки му умствена тренировка заедно с малко физически упражнения.

Котката е гладна през цялото време? Медицински причини за повишен апетит

Ако гальовният спътник изглежда никога не достига ситост, най-добре е вашият ветеринар да го  прегледа, за да се увери, че няма основно медицинско безпокойство:

котка ядеСнимка: iStock

  • Хипертиреоидизъм: загубата на тегло въпреки повишения апетит е класически признак на това хормонално заболяване. Други признаци могат да включват мускулна загуба; повръщане; повишена жажда и уриниране; и промени в поведението, като нервност, хиперактивност и повишена вокализация.
  • Вътрешни паразити: тези паразити могат буквално да „изядат“ храната, която котката ви поглъща, карайки я да изглежда безкрайно гладна, въпреки че не получава храната, от която се нуждае. Само защото не виждате червеи в изпражненията на вашата котка, не означава, че стомашно-чревният им тракт е чист от паразити. Неподдържаноата козина и течните изпражнения са други признаци.
  • Захарен диабет: това състояние кара котките да имат силен апетит, докато губят тегло. Други клинични признаци са повишена консумация на вода и уриниране.
  • Рак: въпреки че е неспецифична диагноза, ракът е друга причина за повишен апетит при котките. Системните и чревните ракови заболявания, по-специално, могат да увеличат калорийните нужди на котките, докато те често не изглежда да наддават на тегло.

Гладната котка винаги ли е повод за безпокойство?

Всяка котка има уникално идеално тегло, което да поддържа. Въпреки че за котките е лесно да наддават на тегло, особено с напредването на възрастта и спадането на нивата на активност, повечето временно ще протестират, когато храната им се коригира до подходящо количество.

Ако котката ви изглежда ненаситна или има промяна в апетита, която е достатъчно рязка, това обикновено показва основен проблем, който изисква посещение при вашия ветеринарен лекар.

Виж още