Защо котката облизва лицето ми

котка и собственик Снимка: iStock

К отешките целувки могат да бъдат сладки и очарователни, но непрекъснатото облизване с език, който е като шкурка, може да бъде неприятно и дразнещо за вашата кожа. За да коригирате това поведение, е важно да разберете защо точно котката ви облизва точно тази част от тялото ви. Даваме ви шест възможни обяснения на това любопитно котешко поведение.

1. Спомени от котешката майка

котка и собственикСнимка: iStock

Една от причините котката ви да ви ближе е, че тя ви е приела като част от семейството и се чувства напълно спокойна във ваше присъствие. Котките майки често облизват своите котенца, за да ги накарат да се чувстват сигурни и защитени. Сега ролите са разменени и котето ви показва обичта си по най-добрия начин, който познава - облизвайки лицето ви.

2. Котката ви търси внимание

Ако мяукащият приятел се чувства отегчен или самотен, той може да започне да ви ближе, за да получи внимание. Понякога облизването означава, че котката просто иска да си играе или да бъде погалена. В други случаи обаче натрапчивото облизване на лицето може да означава стрес или тревожност от раздяла.

Dogsandcats.bg

Прекомерното облизване, предизвикано от стрес независимо дали става дума за лицето, друга част от тялото (вашето или нейното), може да означава, че котето ви е стресирано. Ако е стигнало дотам, че близането пречи на ежедневието ви, трябва да преглед при вашия ветеринарен лекар.

3. Котката ви маркира като нейна територия

Котките облизват предмети, за да ги отбележат като свои. Оставянето на нейния аромат върху вас ви утвърждава като нейна собственост. Котките майки правят същото с котенцата си. Дори котки, които не са роднини, но се разбират много добре, ще се облизват една друга, за да се сближат социално.

4. Грижа за кожата/козината

котка и собственикСнимка: iStock

Когато котката ви облизва лицето ви, тя може би се опитва да ви почисти. Макар че ваната от котешка слюнка не звучи толкова чисто, това обгрижване насърчава сближаването. В дивата природа котките в една и съща общност често се облизват една друга, за да създадат по-здрави връзки. Облизването на лицето просто означава, че вашият домашен любимец ви смята за част от своята колония.

5. Котката ви смята, че сте вкусни

Независимо дали от солта на потта ви или от разлятото по ръката ви, котето ви може да ви облизва, защото вкусът ѝ харесва.

Спирането на прекомерното облизване от страна на вашата котка може да се окаже трудно. Това поведение често се корени в любовта и привързаността, така че може да се окаже трудно да го спрете, без да навредите на връзката си.

котка и собственикСнимка: iStock

Най-добрият начин да предотвратите облизването е да пренасочите действията на котката си. Например, ако котката ви тръгне да ближе лицето ви, просто го отдалечете от нея и вместо това я погалете. Можете също така да се отдалечите от котката си, когато тя започне да се облизва. Това я кара да асоциира близането си с вашето изчезване. Може да ѝ дадете играчка, с която да играе или да помислите за втори домашен любимец. Така двете котки ще се грижат взаимно една за друга.

Вижте още:

6 признака, че сте се сближили с котката си

Защо котката ми ближе драскалката си

Защо котката облизва носа ми

Виж още