Защо котките издават странни звуци сякаш „чуруликат“

котка гледа птица през прозореца Снимка: iStock

В ероятно много собственици на гальовни животни ще потвърдят за един странен звук, който често издава котката им, докато гледа през прозореца и наоколо се навъртат птици. Това е специфичен звук, който прилича на смесица от мяукане, чуруликане и дори песен.

Този любопитен котешки „зов“, не е причина за безпокойство, но със сигурност на всички ни е любопитно - от къде идва и защо?

Котките могат да издават „необичайни“ звуци в някои ситуации

Не всеки странен звук, който чуваме от мъркащият домашен любимец означава, че той е ядосан, стресиран или смутен. Котките често могат да мяукат „странно“, когато когато седят пред прозорец, врата или наблюдават нещо, което ги провокира да издават странен звук. В голяма част от случаите тези звуци често са отговор заради някоя муха, която кръжи до прозореца и котката ви я дебне, птица, която прелита наблизо или просто при игра, когато гальовният домашен любимец се превъзбуди.

Кога котките „чуруликат“

котка гледа птица през прозорецаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-често този звук се свързва с нещо, което котката иска, а именно - плячка. Това е начин, по който гальовният приятел демонстрира, че „има интерес“ към въпросното животно, буболечка, птица или играчка.

Любопитно е, че този звук понякога се наблюдава и при котките-майки, които сигнализират на котенцата си да я следват, за да бъдат в безопасност или да знаят, че тя е наблизо.

Домашните котки могат да издават тези звуци и като „обръщение“ към стопаните си, за да привлекат внимание, да покажат че са гладни или при игра.

„Чуруликането“ в никакъв случай не бива да се тълкува негативно

За разлика от съскането, прибраните назад уши, ръмженето и опашката, която се мята бясно по пода, това специфично котешко мяукане не показва, че мъркащият приятел е негативно настроен или уплашен. Той просто е ентусиазиран от това, което вижда и демонстрира желанието да иска да скочи върху буболечката, която пълзи от другата страна на прозореца.

Истината е, че този звук е много любопитен и собствениците обикновено се наслаждават на тази котешка „мелодия“. При всички положения няма за какво да се притеснявате, ако видите котката си да седи близо до прозореца, да зяпа немигащо и да издава тези звуци.

Вижте още:

Винаги ли мъркането е знак, че котката се чувства добре

Мяука ли котката ми, когато е сама

Защо котката ми хърка

Виж още