Мяука ли котката ми, когато е сама

котка мяука Снимка: iStock

Н якои котки са много приказливи - мяукат силно, когато се приберем от работа, когато е време за храна, игра, искат внимание или просто си мяукат без причина. Други пък го правят много рядко и тихо, а трети - можем да не ги чуем никога да мяукат.

Степента на мяукане понякога зависи и от породата - Бирманската котка, Бенгалска, Сиамска и други се причисляват към по-гръмогласните котешки представители. Ако у дома имате котка, която сутрин ви събужда с мяукане, къпането и посещението на тоалетната е съпроводено с мяукане и търсенето на ключовете от другата страна на вратата вече е повод за силна вокализация, може би се чудите - дали мъркащият приятел прави това, когато ви няма?

Котката ми мяука ли когато е сама?

Най-сигурният начин да разберете отговора на този въпрос е да монтирате камера със звук у дома или да питате съседите си. Разбира се, това е в кръга на шегата, макар че защо да не опитате, ако имате съмнение, че мъркащият приятел е много шумен, когато е насаме.

Знаем, че котките мяукат предимно, за да комуникират с хората. Помежду си те общуват с жестове и миризми. Предвид, че мяукането е най-близкото до човешката реч, тези приятели с годините се адаптират и научават, че хората издаваме „странни звуци“, които те се опитват да имитират.

Dogsandcats.bg

Най-базовите нужди, поради които котките са склонни да мяукат, за да ви комуникират нещо са:

  • Храна
  • Вода
  • Внимание, гушкане, любов
  • Болка или някакво неразположение

Понякога котките мяукат, когато играят, гледат птици навън или преследват нещо, до което не могат да достигнат - мухата на тавана или някое слънчево зайче.

котка мяукаСнимка: Pixabay

Котките са склонни да мяукат през нощта, докато спим

За съжаление на повечето стопани, гальовните животни обикновено ловуват по здрач и през нощта и това е времето, когато дивите им инстинкти са будни. В такава ситуация колкото и да сме възпитали и научили котката си на определено „приемливо“ поведение, тя със сигурност ще го захвърли и ще преследва играчки, светлини, шумове и, всичко, което заслужава нейното внимание.

Ако това силно пречи на съня ви, не всичко е загубено и има какво да направите - играйте с котката си през деня. Ако имате възможност да ангажирате достатъчно мъркащия си приятел в няколко сесии на игра, то със сигурност ще го уморите достатъчно, че да е по-кротък през нощта.

С напредването на възрастта, котките могат да улегнат и да станат много по-спокойни, отколкото когато са били малки котета, които се катерят по всички възможни мебели и странни места.

Дали котката ни мяука през деня в наше отсъствие - няма как да знаем. Въпреки това, мъркащите приятели са склонни да проявяват спокойствие в тази част на денонощието, защото това не е време за лов, още повече, че стопаните им ги няма, а това може да провокира скука и да предпочетат да спят в различни кътове на дома.

Все пак, много котешки любители са отворени за експерименти и монтират камери в домовете си, за да видят какви ги върши палавият домашен любимец в тяхно отсъствие. Ако ви гризе любопитството или имате чувството, че мъркащия приятел прави нещо нередно - на пазара съществуват най-различни такива аксесоари, които ще дадат отговор на въпроса ви.

Вижте още:

Защо котките мяукат

Кои породи котки обичат да мяукат

Защо котката ми не мяука

Виж още