Защо котките изриват котешкия си пясък извън тоалетната

котешка тоалетна Снимка: iStock

С обствениците на котки по целия свят са запознати с това неприятно усещане да стъпват боси върху малки камъчета от котешката тоалетна. Като собственици на гальовни домашни любимци трябва да имате предвид, че е невъзможно да живеете без напълно никакъв котешки пясък, който да се „мотае“ в дома ви. В крайна сметка котките влизат и излизат от тоалетната си по няколко пъти на ден и дори и да не играят в тоалетната си или да не изриват нарочно пясъка от нея, със сигурност малки частички се закачват за техните лапи и после се разнасят из дома.

От друга страна обаче някои мъркащи приятели усилено изриват котешките си тоалетни и това е доста неприятно поведение. Ако не е типично за котката ви и тя изведнъж започне да играе с пясъка си, може да се опитва да ви каже нещо.

Събрахме петте най-важни причини, поради които котките разхвърлят тоалетната си, затова проверете дали вашият гальовен приятел не комуникира нещо с вас.

1. Тоалетната е твърде малка

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Нашите съвременни котки са потомци на диви котки, които са живели в пясъчна среда, в която са копаели място, премахвали са го и след това са го покривали отново. Много котки все още проявяват това поведение в своите тоалетни, когато копаят за идеалното място, на което да свършат работата си. Ако вашата котка го прави, по-голяма тоалетна кутия вероятно ще ѝ помогне да спре да рита отпадъците си навън.

2. Котката проверява постелката си

Някои гальовни животни са много внимателни към постелката си и те ще я тестват, за да се уверят в нейната структура и дълбочината ѝ в тоалетната кутия. Този „професионален“ тест може да доведе до излизане на някакво количество отпадъци извън тоалетната. Винаги се уверявайте, че има достатъчно пясък в тоалетната и, че я чистите редовно.

3. Вашата котка може да проявява поведение на маркиране

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако мяукащият приятел рита мръсна постелка, тя може да се опитва да маркира територията си с миризмата си. Друг често срещан начин, по който котките обособяват територията си, е като маркират зони около дома ви с урина.

Има няколко причини, поради които котките маркират своята територия: нова котка (или друг домашен любимец) в домакинството, медицински проблеми, стрес или маркиране на територия при мъжките некастрирани котки. Един от начините да предотвратите летенето на замърсени отпадъци във въздуха е да вземете покрита котешка тоалетна, която не позволява на котката ви да да рита цялото ѝ съдържание навън, както и да разберете причината за поведението, за да работите по отстраняването на проблема.

4. Мръсна постелка

Гальовните животни много държат на чистотата, така че ако сте пропуснали да почистите тоалетната - бъдете сигурни, че ще ви го напомнят. И все пак, изритването на котешката тоалетна е по-малкото зло, отколкото котката да изрази недоволството си като извърши работите си някъде навън.

5. Котката ви си играе

Някои мъркащи приятели просто си играят. Макар и да е необичайно място за игра - може би се забавляват с летящия наоколо пясък на тоалетната.

Кутия с по-високи страни може да помогне за намаляване на ритането на боклука, но е трудно да изкореним поведението. Ако кутия с високи стени не работи, опитайте да вземете покрита тоалетна, така че нейното съдържание по-трудно да се озовава навън.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Някои гальовни животни развиват неприятния навик да изхвърлят тоалетната си навън. Важно е да разберете каква е причината, поради която вашата котка го прави, за да може да работите по отстраняването на проблема. Не е изключен и здравословен проблем, така че не се колебайте да се посъветвате с ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Къде да поставя котешката тоалетна

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Защо котките понякога носят играчките в тоалетната си

Виж още