Защо котките не обичат да ги взимаме на ръце

жена държи котка Снимка: iStock

Т олкова обичаме котките си и толкова им се възхищаваме, че трудно можем да се сдържим да не ги вдигнем и гушнем като бебе. Въпреки това, много добре знаем, че повечето мъркащи приятели никак не обичат това и всъщност се опитват всячески да се изтръгнат от ръцете ни, като тази „борба“ е придружена със силно недоволно мяукане.

Трябва да отбележим, че

не бива да притискаме домашните си любимци, и ако на тях нещо не им е приятно - трябва да уважим техните предпочитания.

Dogsandcats.bg

От друга страна, някои котки нямат против да ги взимаме на ръце и с най-голямо удоволствие се отпускат в нас. Обикновено това щастие трае около минута преди котката ни да поиска да си тръгне, но все пак, в този момент ние сме най-доволните хора на света, защото котката ни се гушка в нас.

Защо котките не обичат да ги държим

  • За котките не е естествено да бъдат вдигани от земята.

Замислете се, че мъркащите приятели не правят това помежду си, когато искат да покажат привързаност и обич едни към други. Единственото действие, което се доближава до това е когато майката хваща за врата бебетата и ги повдига във въздуха, за да ги пренесе.

Въпреки това възрастните котки не го правят. Те имат други начини, по които изразяват любовта си, като например да се мият взаимно.

  • Негативни преживявания в миналото.

Ако котката ви се противи силно, когато искате да я вдигнете, може да е защото е имала лош опит в миналото си. Мъркащите животни, които са отгледани в приют много често не са имали положителна интеракция с външния свят и може да им се е случило нещо, което да ги е сресирало.

жена държи коткаСнимка: iStock

  • Възможно е да изпитва болка.

По-възрастните котки, които страдат от артрит, могат да се чувстват физически неудобно в тази поза, в която ги хващаме. Също така не е изключено да изпитват болка поради нараняване или просто да не се чувстват комфортно в нашите ръце.

  • Асоциация с преглед при ветеринар

Един от моментите, в които се налага да държим неподвижно мъркащия приятел против волята му е когато сме на преглед при ветеринар. За съжаление ситуацията често налага силно неудобство и дискомфорт от прегледа, но нямаме друг избор.

Как да подходим, ако трябва да държим котка, която изобщо не позволява

Тъй като споменахме прегледи при ветеринар - понякога се налага мъркащият приятел да стои мирно в името на здравето си. Същото важи и когато сме у дома и трябва да дадем на котката си лекарство или да почистим очите или ушите ѝ например.

В такава ситуация можем да използваме т.нар. техника „бурито“. Взимаме малко одеяло или кърпа, и с нея увиваме нежно мъркащия приятел, така че да не може да излезе. Не бива да го притискаме твърде много така че да го боли, но в същото време не бива и да има възможността да избяга лесно.

Не забравяйте да наградите котката си с лакомство след като сте извършили процедурата и сте ѝ причинили такъв дискомфорт, а тя се е справила добре.

Някои мъркащи приятели нямат нищо против да ги гушкаме и да ги държим в ръцете си като бебета. Други обаче - мразят това. Важно е да проявяваме разбиране към котката си и да не я взимаме на ръце, ако тя не обича това. Вместо това - можем да я погалим на любимите ѝ места или да поиграем. Това е много по-добър начин за изразяване на нашата любов към домашния любимец, защото ще бъде на „неговия език“.

Вижте още:

10 неща, които правите, а котката ви мрази - част 1

Котките обичат ли да ги галят

Наръчник как да погалим котка

Виж още