Защо котките обичат да ги галим по главата

погалване на котка по главата Снимка: iStock

М ъркащите животни са много придирчиви към местата, на които ги докосваме и има зони, които е добре да избягваме. Лапите, опашката, коремът са все места, които ако галим продължително, като нищо можем да си изпросим някоя драскотина или ухапване.

От друга страна, ако погалите котката си под брадичката, по главата, около ушите и по продължението на гърба, дори леко ръката ви да мине през цялата опашка - котката ви ще замърка от кеф! Вече знаем какво е специалното на брадичката, но защо и главата е толкова любимо място за галене?

Вижте още: Защо котките толкова обичат да ги галим под брадичката

Котките трудно достигат до тази област

Мъркащите животни притежават завидна гъвкавост, каквато само гимнастиците и йогите могат да оспорват. Въпреки това, те не могат да достигнат областта на главата, както и зад врата. Невъзможно е котката ви да се оближе по главата. Със сигурност сте забелязали, когато се мие, тя облизва лапите си, след което използва тях, за да почисти главата си и зоната около врата.

Dogsandcats.bg

Това е причината и поради, която голяма част от препаратите за обезпаразитяване се поставят зад врата - защото мъркащото приятелче няма да се оближе и да неутрализира действието им.

Може би котките се радват да ги милваме по главата, защото самите те не могат.

Мястото действа успокояващо за мъркащото приятелче

погалване на котка по главатаСнимка: iStock

Когато котетата са малки, майката ги облизва абсолютно навсякъде, за да е сигурна, че са почистени безупречно. Което значи, че тя ги облизва и в тази зона. Когато вие ги галите - може би извиквате техните спомени за тази емоция и приятно усещане от грижата на тяхната майка. Това със сигурност действа успокоително на гальовните животни и вероятно те ще се притискат и гушкат във вас още повече.

Около главата се намират ароматни жлези

Гальовните приятели са снабдени с ароматни жлези в различни части на тялото си, които използват, за да маркират територия с аромат. Със сигурност сте забелязали как котката ви се търка в най-различни предмети у дома като използва главата, бузите и брадичката. Това е така, защото тези области са богати на ароматни жлези. Котките са винаги готови да разпространят аромата си на колкото се може повече места, включително и върху вас, за да се знае, че вие сте техният човек.

Съвети за галене на котка

Как правилно да погалим мъркащ приятел без да си навлечем гнева или лапата му си е цяло изкуство. Винаги, когато милваме мъркащия си приятел, трябва да сме сигурни, че той иска това. Можем да започнем, като му позволим да подуши ръката ни и сме сигурни, че е приятелски настроен.

След което можем да продължим с любимите му зони - главата, под брадичката, около ушите, будите и гърба. Ако забележите, че темпераментният домашен любимец започва да се дразни и да се отдръпва - не го притискайте, може би е получил достатъчно от дневната си доза милувки и да няма нужда от повече.

Ако вече познавате добре котката си и нейните реакции, а тя се чувства комфортно във ваше присъствие, можете да преминете и към следващата зона, а именно - коремът. Не всички гальовни животни позволяват някой да гали корема им, още повече, ако е непознат. В случай че котката ви има доверие във вас, спи сладко излегната по гръб, а когато я галите ви позволява да се порадвате на пухкавия, топчест корем - не пропускайте възможността!

Винаги, когато галите котката си - независимо дали е по главата или някъде другаде по тялото - уверете се, че правите това внимателно. Както казахме, котките са чувствителни същества и могат много бързо да се засегнат, да размислят или да се уплашат. Затова не ги притискайте и се наслаждавайте, когато привързаността е взаимна.

Вижте още:

Наръчник как да погалим котка

Котките обичат ли да ги галят

Защо котките не обичат да ги взимаме на ръце

Виж още