Защо котките отиват в други къщи

котка навън Снимка: iStock

К отките прекарват по-голямата част от дните си в сън, хранене, игри, гушкане до своя човек и още малко сън. Мяукащите животни, които се разхождат навън обаче, често могат да бъдат забелязани как се мотаят около други домове. За вас може да е странно котката ви, която е добре нахранена, радва се на всички грижи и забавления от ваша страна да обикаля други къщи и сигурно се питате каква може да е причината.

Като цяло, котките са много любопитни същества и, ако се разхождат свободно навън - едва ли ще се ограничат само до познати територии. Със сигурност мъркащият приятел ще иска да изследва по-подробно наоколо, но какво още може да го подтиква към друтите домове, ще научим сега!

Котките патрулират територията си, за да следят за заплахи

котка навънСнимка: iStock

Мяукащите животни котките имат инстинктивна нужда да изследват. Територията наоколо задължително трябва да бъде задълбочено разследвана. Много пъти причината за това е, за да се елиминира възможността от заплахи. Котките са задълбочени в действията си и постоянно нащрек. Те искат да се уверят, че цялата им среда наблизо е безопасна.

Dogsandcats.bg

Котките се скитат, защото търсят забавление

Някои животни са изключително социални. Мъжките котки са склонни да излизат повече от женските, но е съвсем нормално за всички представители, на които е дадена свободата да се разхождат, да правят точно това. Котките могат да бъдат привлечени от нови гледки, звуци и миризми, които ги примамват. Като повечето животни (и хора) котките са привлечени от приятелски настроени хора! Ако се отнасяте топло и гостоприемно към мяукащото животинче, което се появява около външната ви врата, има вероятност тя да иска да ви посещава от време на време.

Ако котката ви наистина се наслаждава на това да излиза навън, трудно може да я накарате да спре. Котките ще отидат там, където са щастливи и им харесва.

Котките отиват там, където са добре дошли

Някои собственици на котки също така твърдят, че ако имат самотен съсед или съсед, който е изгубил собствен домашен любимец, котките им инстинктивно ще бъдат там за скърбящия човек, предлагайки му глава за чесане и корем за разтриване. Тези пътуващи котки просто изпълняват ролята си, за да направят света едно по-светло място!

Винаги бъдете бавни, нежни и спокойни, когато се приближавате до котка, която идва да ви посети. Ако котката все още не е свикнала с вас, внезапните движения или шумове могат да я изплашат. Отнема време, за да опознаете животното и животното да опознае вас. Опитайте се да разберете кои са собствениците на котката и да ги уведомите, че техният домашен любимец ви е посещавал.

котка навънСнимка: iStock

От друга страна, ако вашият мъркащ приятел се разхожда навън - уверете се, че е далеч от опасности. Макар че е трудно да предпазим котката си от всичко, което може да се случи навън и като цяло не е добре да я пускаме сама, ако тя е свикнала по този начин или живеем в къща с двор - може би ще е трудно да я ограничим. Проверявайте често мяукащия спътник за бълхи или други гадини и се уверете, че има всички необходими ваксини и курс на обезпаразитяване.

Вижте още:

Бяс при котките, какво трябва да знаем?

Защо котките обичат да гледат през прозорците

Лисиците нападат ли котки

Виж още