Защо котките подават лапите си под вратите на банята

котка при врата Снимка: iStock

В ероятно този сценарий у дома не ви е чужд: влизате в тоалетната и затваряте вратата след себе си, само за да видите пухкавата лапа на котката да се протяга към вас между процепа. Мяукащите животни използват лапите си за много неща, от хващане на малка плячка до ровене в тоалетната, драскане с нокти, протягане и много други неща.

Тъй като котките разчитат толкова много на лапите си, не е много изненадващо, че понякога ги пъхнат под затворената врата, която ви разделя от тях, но дали има причина, поради която го правят? И защо точно банята?

От къде идва това любопитно котешко поведение

котка при вратаСнимка: iStock

Когато една котка използва лапите си, за да посегне към нещо, това е просто защото иска каквото и да е това, което не може да има, било то вие или самата забранена стая. Това поведение често се появява в резултат на незадоволена нужда от внимание, дори ако е временно. Котешка лапа под вратата може да бъде особено често срещана гледка, ако имате особено привързана котка или споделяте близки отношения с нея, защото тя иска да бъде близо до вас, дори и в най-личните ви моменти.

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка обикновено няма ограничения за това къде може да се скита в дома, внезапно затвореното пространство може да се почувства като предизвикателство, което може да бъде разстройващо. Според експерти, котките използват чувствителните си лапи, за да изследват по-добре света около тях.

Тъй като вашата котка очевидно не може да види какво има от другата страна на вратата, тя може да предложи лапа, за да се опита да провери нещата.

Но защо точно банята?

котка при вратаСнимка: iStock

В дом с котка няма врати, които са забранени, но има една по-специално, която привлича най-много лапи: вратата на банята. Всъщност има редица неща от другата страна на тази врата, до които вашият котешки приятел би искал да стигне, особено сега, когато вратата е затворена и мястото е толкова желано и недостъпно. Игривите котки може да се радват да прекарват времето си в банята за всички възможности за игра, които човек може да предостави, като вана, в която да пълзи, мивка, в която да спят, или комплект висящи кърпи, с които да играят. Противно на общоприетото схващане, някои котки се радват на вода, особено на капещ кран, от който могат да пият или да си играят, или мокра вана, в която да оближат или да потопят краката си.

Много мяукащи животни също оценяват малките граници на банята, защото няма как да не обърнете внимание на котката си в това малко пространство. Тъй като влизаме в банята само за да свършим нещо, било то да си измием зъбите или да използваме тоалетната, ние се ангажираме с района, докато не изпълним поставената задача, което създава отлични условия за котките да търсят обич.

Как мога да накарам котката да спре?

котка при вратаСнимка: iStock

Въпреки че случайната игрива лапа под вратата обикновено не е причина за безпокойство, някои гальовни животни могат да отведат своите лудории твърде далеч и понякога могат да прибягнат до силно мяукане или драскане и повреждане на вратите. За да накарате котката си да спре да прави някое от тези неща, можете просто да игнорирате котката си и да не се поддавате, като отваряте вратата всеки път, когато видите пухкавите лапички отдолу или чуете силното мяукане на домашния любимец.

Ако отворите вратата, вие всъщност учите котката си да свързва поставянето на лапата си с награда (отворената врата.)

Ако вашата котка прави невъзможно да я игнорирате, като плаче силно или поврежда вратата, опитайте се да задоволите нуждите ѝ, преди вратата да се затвори. Не е изключено мяукащият домашен любимец да е отегчен или тревожна, така че една добра игра може да я измори и да ви осигури спокойствие. Ако държите храната ѝ от другата страна на затворена врата, преместете храната на друго място и поддържайте времето за хранене по график, така че гальовният приятел да знае кога да очаква следващото си хранене. Можете също да опитате да оставите любимите й играчки до вратата или да предложите друго лакомство, което да я разсейва.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Защо котката ходи между краката ми

Защо банята е любимо място на някои котки

Виж още