Защо котките повдигат опашката си, когато ги галим

галене на котка Снимка: iStock

К огато галите мъркащия си приятел, може би сте забелязали, че той често повдига опашката или дупето си във въздуха. Има известно объркване относно това защо гальовните животни правят  това и какво е значението зад поведението.

Смята се, че котките вдигат дупето и опашките си във въздуха като положителен отговор, когато бъдат погалени от стопаните си, защото просто им е приятно. И все пак - има ли още причини, поради които гальовните приятели имат това поведение?

1. Женска котка, която е разгонена

галене на коткаСнимка: iStock

Некастрираните женски котки ще се разгонят, след като достигнат полова зрялост и са готови за чифтосване. Цикълът на разгонване може да се повтаря на всеки 2-3 седмици, а по време на късните етапи на разгонването те може да имат поведенчески промени от хормоните си и да имат сексуална реакция на галене.

Dogsandcats.bg

Това означава, че ако женска котка бъде докосната по гърба, тя може да повдигне опашката и дупето си за вас, защото това е естествена реакция на чифтосване, за да покаже на мъжка котка, че се интересува.

2. Вашата котка се радва да бъде галена в тази зона

Разбира се, най-простият отговор е, че мяукащият приятел искрено се радва да бъде галена толкова много, че естествено извива гърба си и вдига опашките си във въздуха. Това може да бъде, за да ви насърчи да продължите да я галите, тъй като тялото им реагира на положителното усещане да бъдат галени от някой, на когото имат доверие и с когото са изградили връзка.

Някои котки дори ще вдигнат дупето и опашката си близо до вас, когато се търкат в крака ви, за да ви насърчат да ги галите, защото е толкова приятно.

Котките обичат ли да ги галим?

галене на коткаСнимка: iStock

Повечето гальовни приятели обичат да бъдат галени, но не всички котки имат еднаква реакция. Някои котки обичат да бъдат галени само на определени места и могат да мяукат и да избягват да бъдат галени в други области като стомаха им, което е уязвимо място за докосване.

Зоната, която вашата котка обича да бъде галена, ще зависи от това какво се чувства добре за вашата конкретна котка и няма много общо с нейната порода или възраст. Някои котки предпочитат да бъдат галени само по главите си, обикновено под брадичката, заедно с гърдите, или по горната част на главата и зад главата  си, докато други котки ще се радват да бъдат галени по гърба.

Много малко котки биха искали да бъдат галени по корема им, дори и да се претъркулнат по гръб, което ви дава достъп до него.

Защо някои котки не обичат гърбовете им да бъдат докосвани?

Когато взимате нова котка или коте, важно е внимателно да разберете кои зони обичат да бъдат галени, за да можете да им помогнете да свържат галенето с нещо положително и възнаграждаващо.

галене на коткаСнимка: iStock

Ако вашата котка има отрицателна реакция при галене в определена зона, най-добре е да оставите тази зона на мира и да не я галите отново, защото това може да раздразни някои котки. Ако имате гости, които биха искали да погалят котката ви, можете да им обясните как вашата котка обича да бъде галена, за да насърчите мяукащия приятел да се чувства по-комфортно с усещането да бъде галена на любимите си места места.

Повечето котки биха искали да бъдат почесани по гърба, което най-вероятно ще насърчи поведението на повдигане на дупето и опашката. Котка, която клати глава, мяука или се опитва да избяга от погалване, не се наслаждава на начина, по който я докосвате, така че винаги е важно да обръщате внимание на реакцията на вашата котка, за да знаете какво харесва и какво не харесва.

Вижте още:

Котките изпитват ли любов, когато ги целувате

5 лесни съвета как да избегнем свръхстимулацията при котките

7 причини защо котките се лигавят, когато ги галим

Виж още