Защо котките разтягат лапите си

котка се разтяга Снимка: iStock

З а собствениците на котки не е тайна, че те са по-близо до дивите си корени, отколкото кучетата. Докато хората приветстват кучетата в живота си преди 40 000 години, гальовните приятели са опитомени малко по-късно. По този начин вашата котка все още може да има някои диви поведения, като разтягане на лапите си, а самите нокти са много важни инструменти за оцеляване.

Защо е необходимо на гальовните приятели да разтягат лапите си и да протягат нокти - ще научим сега:

1. Приятно е

Вероятно едно от първите неща, които правите след като се събудите, е да се протегнете. Правим го, защото се чувстваме добре и стимулираме кръвообращението в крайниците ни. Вашата котка не е много по-различна. Разликата е в това колко често го правят.

котка се разтягаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Докато ние спим средно по 8 часа на ден, котките ни спят значително повече - около 16 часа. Гальовните приятели също дремят в по-кратки периоди.

Това означава, че вероятно ще видите вашия мяукащ приятел да протяга ноктите си по-често, защото се събужда отново няколко пъти на ден. Това се отнася до неговите еволюционни корени като хищник, който става активен в полумрак. Здрач и зазоряване са идеалното време за лов за котките, защото това е моментът, когато плячката им е най-активна.

2. Грижи за ноктите

Изглежда, че никое животно не е толкова погълнато от грижите си, както домашната котка.

Несъмнено виждате вашия домашен любимец да се грижи за козината си доста често през деня, особено след като се нахрани. Може също да забележите, че хапе протегнатите си нокти. Това е още един остатък от диво поведение, когато котката поддържа ноктите си подкъсени, за да им помогне да ловуват по-добре.

Закачане за нещо може да попречи на хвърлянето върху плячката им или да причини болезнено нараняване, ако нокътът се захване за нещо. Затова мъркащите животни поддържат ноктите си изрядни.

3. Маркиране на територия

котка се разтягаСнимка: iStock

Когато една котка протегне ноктите си, е почти неизбежно след това да одраска нещо. Колкото и да е досадно за нас, това е вродено поведение при котките. За всяко животно е рисковано да влезе във физическа битка с друго. Никой не може да си позволи да бъде ранен в битка. Вместо това котките използват други форми на комуникация, за да предупредят останалите, че дадена територия е окупирана. Маркирането на аромата с лапите и драскането са форми на обозначаване на територия.

4. Премахване на външните обвивки на ноктите

Обсъждахме подрязването на нокти. Вашата котка може също така да опъне ноктите си, за да помогне за премахване на външните обвивки. Не забравяйте, че котките са задължителни месоядни животни, които получават по-голямата част от храната си от месо. Те — и техните нокти — трябва да са във върхова форма, за да бъдат успешни ловци. Мяукащият приятел сваля външната обвивка, за да остави място на новия растеж на ноктите. Случва се на всеки нокът на всеки 3 месеца.

5. Привличане на внимание

Твърде често хората смятат, че котките стоят настрана. Въпреки че понякога се държат по този начин, те също са любящи животни, които показват привързаност, макар и според техните условия. Ако вашето коте протегне лапа и нокти към вас, може да иска внимание. Мъркащите животни използват често допир помежду си, за да заздравят връзките. Котката ви вероятно прави същото с вас.

6. Показване на любов

Много котки също ще покажат любовта си, като месят с лапи. Те често го правят, когато се чувстват доволни и обикновено само с близки спътници. Въпреки това, когато месят, ноктите често излизат и, ако котката ви меси с лапи върху вас със сигурност сте усещали как ноктите ѝ леко се показват и боцкат.

Котките имат ароматни жлези в лапите си. Те също ви маркират като своя територия, когато протягат ноктите си и ви месят.

7. Чувство за игривост

котка се разтягаСнимка: iStock

Понякога котките разтягат ноктите и тялото си в подготовка за игра. Често е придружено от други поведения и форми на комуникация, като изправена опашка или уши. Това са признаци, че вашето коте се готви да се хвърли върху нещо. Отново, това е диво поведение, което имитира начина, по който те ловуват.

Един от най-интересните аспекти на котката в дома е да можете да наблюдавате нейното инстинктивно поведение. Мяукащите приятели все още са близо до своята дива страна, което се вижда в действия като разтягане на лапите и ноктите им. Неща като маркиране на тяхната територия правят това поведение въпрос на оцеляване, независимо дали ловят плячката си или отблъскват конкурентите. Понякога това поведение служи и, за да ни покажат, че ни обичат!

Вижте още:

Котките изпитват ли любов, когато ги целувате

Защо почистването на козината преди и след хранене е важно за котките

4 причини, поради които котката ви използва като драскалка

Виж още