Защо котките са привлечени от миризливи неща

котка души мръсни неща Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че мъркащият домашен любимец понякога проявява интерес към предмети, които миришат? Със сигурност сте виждали котката си да се търка във вашите обувки, чорапи, а да не говорим за мръсното пране.

Истината е, че котките неслучайно са привлечени от силни, неприятни миризми и сега ще научим защо!

Котешкото обоняние казва много на гальовните животни за света около тях

Силните сетива на котките ги правят невероятно проницателни за света около тях, а едно от най-важните им сетива е именно - обонянието. Това не е важно само защото способността на котките да надушват неща е 16 пъти по-силна от нашата, но и защото имат още един „помощник“ в надушване на неприятни миризми, които се намират на голямо разстояние.

Ако сте забелязвали мъркащият спътник да има едно странно, празно изражение с отворена уста, дори можем да го определим като глупаво - това е т.нар. отговор на Флеман. При това поведение, котката ви използва специален орган в устата си (който ние нямаме) - вомероназален орган. Можем да мислим за него като свързващ елемент между мирис и вкус при гальовните животни и благодарение на него те успяват да надушат далечни миризми или дори такива, които ние изобщо не усещаме.

Dogsandcats.bg

котка души мръсни нещаСнимка: iStock

Котките използват това обоняние за чифтосване (за да надушат котките, които се намират наоколо), за маркиране на територия, общуване с други котки или пък защита - надушване на опасности. Това обяснява защо миризмите играят толкова важна роля в поведението на гальовните животни и защо те общуват предимно по този начин.

Гальовните животни се идентифицират едни с други като се подушат, а не като се погледнат (за разлика от нас, хората) и най-вече - когато си поморишат дупетата.

Котките душат дупетата си взаимно

Ако се замислим, едно от най-неприятните места, които понякога могат да миришат лошо при котките (и не само) са техните дупета. Любопитно е, че животните се душат именно там, за да добият информация едно за друго. Това е нещо като при нас, хората, когато подаваме ръка за поздрав. Е, котките, кучетата и други животни - вероятно ще покажат дупе.

Причината за това е, че когато две котки се срещнат - те трябва да научат всичко една за друга, за да знаят дали са в безопасност. Аналните жлези дават отлична информация за животните като например коя котка е по-доминантна, дали някоя котка е болна или пък дружелюбна. Тъй като котките са свикнали да използват силно миришещи дупета, за да им получат информация, те също търсят важна информация на други миризливи места.

Миришещите неща могат да се свързват с приятни за котките емоции

Едно миризливо място, което за нас е неприятно, като например - мръсните ни чорапи, с които сме били цял ден - за котките всъщност може да е нещо много приятно, защото мирише на нас.

Котките обичат всички наши предмети или дрехи, които ухаят на собствениците, защото така те се чувстват спокойни и защитени. По същата причина, те могат да спят непробудно сред мръсното ни пране.

Макар че ние намираме тези котешки предпочитания за необичайни, за нашите домашни любимци дори неприятната наша миризма е доста успокояваща. Ако се замислим котешката храна също не винаги мирише особено приятно за нас, но пък котките я обожават.

Благодарение на нашите миризливи дрехи или предмети, котките знаят къде сме били

котка души мръсни нещаСнимка: iStock

Неща, които миришат лошо на нас, дават много информация на гальовните домашни любимци. Често когато се прибираме у дома, мъркащият приятел започва да ни души. Ако обувките ви стоят в коридора или в отворен шкаф със сигурност сте забелязали как домашният любимец често се насочва точно натам. Някои котки дори се търкат в мръсните обувки на стопаните си, което често предизвиква много въпроси.

Обяснението е, че просто тези домашни любимци са любопитни и искат да изследват всички нови миризми, макар и не винаги да са толкова приятни.

Независимо дали става дума за любов, възприятие, търсене на информация или просто глад, нашите котки обичат неща, които намираме за неприятни. Тяхното мощно обоняние и любопитство ги карат да разследват и подушват всичко, което ги заобикаля наоколо - включително неща, които миришат.

Вижте още:

Какво прави мръсното пране толкова привлекателно за котките

3 причини, които обясняват защо котките са толкова любопитни

Какво души котката ми във въздуха

Виж още