Какво души котката ми във въздуха

котка души Снимка: iStock

М яукащите приятели проявяват редица странни поведения, които за хората са необясними. Те могат да спят странно, да преследват всяко нещо, което им се изпречи на пътя, да проявяват интерес към определени звуци или материи, но също така - те много често сякаш… душат въздуха. Защо го правят и има ли нещо, което трябва да знаем за това любопитно котешко поведение?

Малко за котешкото обоняние

Знаем, че мъркащите приятели са хищници и изкусни ловци. Природата ги е надарила с тези изострени сетива, за да оцелеят. В нашите домове те чуват или надушват когато се прибираме у дома, чуват ни, че сме се събудили, и чуват звукът от отварянето на шкафа с храната или новата консерва мокра храна.

Някои човешки храни също ще накарат котката ви да се появи със скоростта на светлината, като например маслини, риба тон или нещо друго, което е любимо конкретно на вашата котка. Истината е, че тези приятели са надарени с толкова много клетки и сензори, че надушват миризми от завидно голямо разстояние.

Подушването на въздуха

Когато мъркащите животни душат въздуха или нещо с присвити очи, отворена уста или пък наклонена глава, това не означава, че миризмата е лоша, а всъщност, че тези приятели сякаш „вкусват“ въздуха и се опитват да получат възможно най-много информация за средата или конкретната миризма, която душат.

Dogsandcats.bg
  • Опознаване на средата наоколо

Тъй като котките не виждат толкова добре, особено ако ги сравняваме с нас, хората, тези животинки използват носа си, за да получат „ароматизирана картина“ за това, което се случва около тях. Котките могат да помиришат мишка, която е от другата страна на стената например, освен че най-вероятно я чуват, а вие не успявате.

котка душиСнимка: iStock

Като се замислим, малките котета опознават света първо чрез миризми и допир на майката, защото те не могат нито да чуват, нито да виждат в първите си седмици.

  • Търсене на друга котка за чифтосване

Друга причина поради, която котката ви може да души въздуха, особено ако живеете на нисък етаж или в къща и сте отворили прозорец, тя може да търси друга котка за чифтосване. Разбира се, това важи, ако не сте кастрирали домашния си любимец. В такава ситуация той ще души и ще търси във въздуха хормони, които да му подскажат, че наблизо има друга котка.

  • Любопитство

Знаем колко любознателни са котките и, че искат да научат абсолютно всичко, което се случва около тях. Може да надушват някоя нова или необичайна миризма и просто да се съсредоточат върху нея, за да научат повече и дали не ги грози опасност.

Благодарение на Якобсоновия орган, гальовните приятели притежават завидно обоняние. Макар и понякога да изглежда смешно как душат въздуха без причина, всъщност до очарователното носле на тези животни със сигурност достига миризма, която ние изобщо не долавяме, защото нямаме толкова силно обоняние.

Вижте още:

3 причини, които обясняват защо котките са толкова любопитни

Какво не знаете за котешките уши

Кои вкусове разпознават котките

Виж още