Защо котките толкова харесват нашите лаптопи

котка и лаптоп Снимка: iStock

С ъс сигурност всеки собственик на котка има някоя куриозна случка с лаптопа си. Дали докато работите, котката ви непрестанно гледа втренчено екрана или иска да си полегне на ръката ви, друг път просто стъпва или сяда върху клавиатурата, а понякога когато лаптопът ни седи затворен - мъркащият приятел доволно е кацнал върху него и гледа щастливо, все едно току-що го е покорил.

Каква е тази мания на котките с нашите лаптопи?

  • Клавиатурата е силно примамлива

Замислете се че клавиатурата издава звуци. Това, в комбинация с вашите бързо движещи се пръсти със сигурност грабва веднага вниманието на гальовния домашен любимец, който само чака нещо да помръдне, за да скочи върху него.

  • Топло място за студените дни

Мъркащите животни могат да потърсят топлина от много необичайни предмети. Те обичат да лежат на слънчеви места, да прекарват време близо до парното или под завивките. Лаптопът излъчва топлина. Макар да е твърд и доста неудобен, за котката ви това не е проблем - все пак тези животни имат странно усещане за комфорт.

Dogsandcats.bg
  • Въпрос на територия

Котките са много териториални животни. Те забелязват прекрасно, че вие прекарвате много време на това място и съвсем логично - ще искат да се отъркат в него, за да разпръснат аромата си и да маркират лаптопа ви като тяхна територия.

  • Те са любопитни защо вашето внимание е приковано в тази машина

котка и лаптопСнимка: iStock

Мъркащите приятели са любознателни същесва - те душат и проверяват абсолютно всичко, което им се изпречи. Ако работите от вкъщи, то вие прекарвате целия си ден с много голямо внимание към това пространство и тази машина. Котката ви най-вероятно иска да знае защо е това и може да прекара повече време наоколо, за да зяпа екрана с различни цветове или мърдащата се мишка.

  • Това е място, което мирише на вас

Тъй като вие пишете толкова много по клавиатурата и използвате всичко, което се намира на бюрото ви, съвсем логично е тези предмети да носят вашия аромат. Котките обичат аромата на стопаните си, защото така се чувстват защитени. Сигурно няма да се изненадате, ако вас ви няма - котката ви да си е подремнала върху вашия лаптоп, защото за нея той носи вашето ухание.

В основата на тази „обсесия“ при някои котки към нашите лаптопи и вещи е това, че всички тези предмити носят нашия аромат, а мъркащите приятели обичат това. От друга страна, котките могат да проявяват интерес към наши вещи, които използваме често, защото ревнуват, че вниманието ни е фокусирано към тях.

Със сигурност ви се е случвало да използвате телефона си, но мъркащият приятел да се появи изневиделица и с глава да бутне телефона ви и да се настани във вашия скут, за да го погалите.

Вижте още:

Защо котките сядат върху всичко, което докоснем

8 хитрини, които котките използват, за да привлекат внимание

Защо котката ми сяда върху мен

Виж още