Защо котката ми сяда върху мен

котка се гушка в стопанин Снимка: iStock

В секи собственик на мъркащ домашен любимец си умира от кеф, когато котката дойде и се настани в скута му! Независимо дали работим, закусваме, четем книга или гледаме филм, някои мъркащи приятели не пропускат момента в, който да седнат върху стопанина си.

Защо някои котки го правят и има ли значение това тяхно действие, което обожаваме?

1.Чувстват се в безопасност

Едно нещо, което котките се опитват да кажат, когато сядат върху вас е, че просто се чувстват защитени във вашата компания. Ако котето лежи върху вас и е готово да подремне - това със сигурност означава, че ви се доверява и знае, че ще го пазите от опасности (или хищници) докато спи.

2.Израз на доверие

Говорейки за доверие - не само прегръдките за дрямка показват, че котката ви вярва. Всеки път, когато мъркащият приятел реши да легне върху вас, това е абсолютно доказателство, че домашният любимец разчита на вас.

Dogsandcats.bg

3. Вие сте любимият човек

Да, котките имат свои фаворити сред семейството и е по-вероятно да легнат да си починат върху човека, когото харесват най-много. Ако това сте вие - значи можете да се чувствате поласкани!

4. Искат да им обърнете внимание

котка се гушка в стопанинСнимка: iStock

Котките, които лежат върху човек, може да жадуват за внимание. Важно е да не се надценява независимостта на котките и да се помни, че дори тези отдалечени същества жадуват за обич от време на време.

Тези приятели понякога искат вниманието на хората си и със сигурност няма по-красноречив начин от това просто да седнат върху вас или лаптопа ви.

5. Топлят се

Котките обичат да лежат на топли места и човешкото тяло е доста топло. Особено в зимните месеци, гальовните животни могат да предпочитат все по-често вашата компания, за да им осигурите топлина.

6. Те обичат начина, по който миришете

Всички знаем, че котките обожават да спят и правят това през много голяма част от времето. Те се чувстват много спокойни да спят до нас и да усещат ритъма на нашето сърце, вдишване и издишване. Това че ние сме наблизо - за тях означава, че са защитени и ще ги предпазим от всички опасности, макар и у дома да няма такива.

Едно от най-милите и любими неща на собствениците на котки е моменът, в който мъркащият приятел се настани на кравайче в скута ни. Едва ли има собственик, който би отблъснал гальовния приятел в този толкова мил момент!

Вижте още:

Защо котката ми ме чака на вратата, когато се прибирам

Защо котките обичат да ги галим по главата

Виж още