Защо котките толкова обичат млечни продукти

котка пие мляко Снимка: iStock

А ко споделяте дома си с котка, вероятно сте забелязали, че те са много умели да просят от храната ни, а закуската, която често съдържа мляко е доста примамлива.

Докато някои видове човешки храни като сготвено месо без подправки или зеленчуци като грах, спанак, картофи, броколи и други могат да се дават като лакомство, други трябва да се избягват, защото не са полезни за здравето на котката ви.

Макар че интернет бълва от сладки снимки и клипчета с котки, които пият мляко или се цапат очарователно с него, подходящи ли са млечните продукти за котките?

Защо котките обичат млечни продукти

Въпреки че е известно, че повечето котки са придирчиви към храната, ще се изненадате от реакцията им когато подушат мляко или някои млечни продукти - кашкавал и сирене.

Dogsandcats.bg

Котките могат дори да проявят интерес към сладоледа, който ядете, защото ги привлича миризмата на мляко.

Макар че кравето мляко не заема място в менюто на гальовните животни, то е доста изкушаващо за тях. Причината е, че млякото съдържа протеини и мазнини, които вероятно имат вкус, който се харесва на тези животни.

Могат ли котките да консумират млечни продукти

За съжаление, както много хора са научили по трудния начин, че носовете ни не винаги ни водят до храни, които са добри за стомаха ни. Същото може да се каже и „връзката“ на котките с млечните продукти. Въпреки че домашният любимец е готов с най-голямо удоволствие да оближе киселото мляко от овесените ви ядки за закуска, трябва да отбележим, че консумацията на млечни продукти не води до здравословна храносмилателна система на котките.

Котенцата пият майчино мляко от момента на раждането си до отбиването, след което преминават на суха и мокра храна за малки котета. Мъничетата могат да консумират майчиното мляко поради наличието на специален ензим в червата им, който отговаря за разграждането на лактозата (състояща се от захари), която се намира в млякото.

Мъркащите животни губят способността си да произвеждат този ензим след около шестмесечна възраст, тъй като телата им вече нямат нужда да усвояват мляко.Това е причината, поради която по-голямата част от възрастните котки имат непоносимост към лактоза и не могат да усвояват млечни продукти.

котка пие млякоСнимка: iStock

Всъщност, това е характерен процес и за други бозайници. Те пият от майчиното мляко, но след като започнат да консумират храна за възрастни, тялото им спира да произвежда необходимите за разграждане на млякото ензими и това води до проблеми със стомаха.

Какво ще стане, ако котката ми яде млечни продукти

Консумацията на храни към които мъркащият приятел има непоносимост може да доведе до проблеми със стомаха, гадене, диария или повръщане, но всичко това не е животозастрашаващо. В контраст с алергиите, където ситуацията може да е много по-сериозна и да се изиска медицинска помощ.

Все пак, всеки мъркащ домашен любимец има различен организъм и някои котки могат да са по-чувствителни от други, ако хапнат мляко.

Като общо правило е разумно да избягвате да храните котката си с млечни продукти. Все пак, ако мяукащият приятел хапне малко сирене или кашкавал - това няма да му навреди. Стига след това да не получи диария или друго стомашно неразположение - няма място за притеснение.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Безопасни ли са маслините за котките

Виж още