Защо някои котки искат да ги пазите докато се хранят

котка се храни Снимка: iStock

К отките са особени по характер същества и някои гальовни животни обичат да се хранят само когато стопанинът им присъства. Повечето хора не знаят дали това е нещо добро или лошо. Това може да е объркващо поведение, но разбирането му може да ви даде по-добра представа за отношенията ви с котката.

Най-вероятно мъркащият домашен любимец иска да я гледате как се храни, защото се чувства по-сигурна, когато го правите.

Котките се чувстват уязвими, докато се хранят. Те са толкова съсредоточени върху храната, че не са в състояние да се фокусират върху заобикалящата ги среда.

Dogsandcats.bg

Когато сте изградили връзка с котката си, тя ви се доверява да я пазите, докато се храни.

Котките, дори домашните, са хищници, които винаги трябва да знаят какво се случва около тях. В противен случай те не се чувстват комфортно. Разбира се, това поведение зависи от средата, в която живее котката, от това доколко тя ви се доверява, как сте я отгледали и от нейната индивидуалност. Нека да проучим как се развива този навик и има ли начин да го спрете.

Защо котките искат да ги „пазите“ докато се хранят

котка се храниСнимка: iStock

Има вероятност някои мъркащи животни да се хранят предимно когато са наблюдавани, защото това ги кара да се чувстват в безопасност. Макар и във вашия дом да няма хищници, инстинктът на мъркащите животни им подсказва да останат нащрек, за да пазят себе си и храната си.

Котките не могат да се хранят правилно, ако мислят, че са в опасност. Ако мяукащият домашен любимец се храни предимно, когато вие сте наоколо и го пазите, може да са налице следните фактори на околната среда, които го провокират към това поведение:

  • Страх

Мяукащите животни са силно чувствителни към всякакъв вид промени. Наличието на фиксиран режим на хранене може да подобри нейното здраве и да допринесе за нейното спокойствие и по-малко стрес по време на хранене. В този смисъл всичко ново (като непознат в къщата, нови мебели или шум навън) може да уплаши котката твърде много, за да се храни сама.

  • Навик

Ако това се дължи на навика, не е задължително да означава, гальовният домашен любимец се страхува. По-скоро това означава, че котката е свикнала да се храни с вас и това, че няма да се храни с вас, ще бъде твърде голяма промяна.

  • Болест

Нищо не може да накара котката да се чувства по-слаба и уязвима от болестта. Ако случаят е такъв, тя ще се храни само докато я гледате, защото се чувства твърде слаба, за да се храни сама или ви дава сигнали, че нещо не е наред с нея. Затова е добре да проверите състоянието ѝ с ветеринарен лекар, тъй като може да е болна или да изпитва болка.

Защо котките се оглеждат, когато се хранят

Гальовният домашен любимец може да се оглежда наоколо, когато се храни поради няколко причини:

  • Да се уверят, че няма заплахи
  • Опитват се да намерят източник на някакъв звук
  • Да се уверят, че все още сте в стаята (или, че не сте)

Котките по природа са предпазливи, което означава, че винаги са нащрек за опасности, дори докато се хранят. Ако някога сте осиновявали котенце или сте прибрали бездомно, може да забележите, че то се оглежда много, докато се храни. Това поведение обаче може да стане по-рядко, когато то свикне да живее в дома ви.

котка се храниСнимка: iStock

Въпреки че котките не са толкова внимателни, докато се хранят, сетивата им все още са значително изострени. Различни шумове, както в къщата, така и извън нея, могат да привлекат вниманието на котката, докато тя се храни. Затова тя ще се огледа, за да види какво е това.

Лошо ли е, че котката ми се храни основно, когато съм наоколо?

Това поведение може да е положително, но и отрицателно. От една страна, то е добро, защото може да ви помогне да придобиете представа за здравето на котката, но от друга - също може да направи котката ви твърде зависима от вас.

Мъркащ домашен любимец, който изведнъж е придобил този навик да се храни, когато сте наоколо, вероятно ви показва нещо с поведението си и следва да проверите с ветеринарен лекар.

Ако котката ви е здрава и това е просто нейн навик и предпочита вие да сте наоколо докато си хапва не е голям пробрем. Въпреки това, гальовният приятел може да стане прекалено зависим от вас и да не се храни изобщо, когато не сте наоколо, което би било проблем, ако пътувате или се наложи да оставите котката си сама няколко дни. Недостатъчното хранене може да доведе до много здравословни проблеми. Поради това ще трябва да обучите котката си да се храни сама, дори и когато не сте наоколо.

Вижте още:

Загуба на апетит при котките - как да им помогнем

Как да подходя, ако котката ми яде твърде бързо

Можем ли да даваме лакомства на котенца

Виж още