Змиите нападат ли котки

котка и змия Снимка: iStock

А ко живеете навън или пък разхождате мяукащия домашен любимец на диво място, където може да се появи някоя змия, трябва да кажем, че страхът ви е съвсем основателен.

Има вероятност змия да нападне котка, в зависимост от местоположението, змията, както и размера и природата на котката. Обратното също е вярно - мяукащите животни могат да проявят интерес към змии.

Въпреки че котките са доста устойчиви на змийска отрова, ухапването все пак може да причини сериозни здравословни проблеми и трябва да се лекува възможно най-бързо.

Dogsandcats.bg

Как да защитим котката си, ако в района ни има змии

Ако живеете или посещавате често природата, където би могло да има змии и котката ви се радхожда навън е много вероятно в някой момент да се срещне със змия. Любознателната котка ще иска да проучи змията и това може да доведе до ухапване. Ако мъркащият приятел е по-авантюристичен, може да нападне змята, въпреки че е малко вероятно да се опита да я изяде. Змията от друга страна, вероятно ще действа отбранително, но може да се опита да нападне котката ви.

Змиите са опортюнистични животни, което означава, че ще нападнат малки животни, ако им се даде възможност. Домашните котки могат да се класират, а змия може да убие и изяде котка, ако види възможност. Разбира се, това зависи и от вида змия.

котка и змияСнимка: iStock

Може ли ухапване от змия да убие котка

Ухапванията от змии всъщност са често срещано явление както за котки, така и за кучета и могат да доведат до смърт. Основната причина за смърт след ухапване от змия е ефектът на отровата. Животното губи способността да съсирва кръвта и кърви до смърт. Котките са по-склонни да оцелеят след ухапвания от змии, отколкото кучетата, но ухапванията все още убиват котки.

Симптомите на ухапване от змия зависят от вида на змията и мястото на ухапване върху котката. Обикновено има два големи пробива по кожата, откъдето са проникнали зъбите, но те могат да бъдат трудни за забелязване, поради пухкавата козина на мяукащия домашен любимец. Най-честите симптоми на ухапване от змия са:

  • Подуване
  • Кървене
  • Треперене
  • Повръщане
  • Диария

Признаците могат да се появят в рамките на минути след ухапването, но в някои случаи може да отнеме повече време. Когато заведете котката си на ветеринар, би било добре да дадете информация с каква змия мъркащият домашен любимец си е имал работа.

В България има някои видове змии, от които трябва да да пазим нас и домашните ни любимци. За да си спестите подобни неприятности, е най-добре да държите мяукащия си приятел далеч от твърде диви места, където има вероятност да се изпречи змия. А ако котката ви се разхожда навън и все пак пострада от - потърсете ветеринар възможно най-скоро.

котка и змияСнимка: iStock

Вижте още:

Защо котките нападат

Котките нападат ли зайци? Могат ли да съжителстват с тях?

Виж още