Знаете ли, че котките имат ароматни жлези в лапите си?

котешки лапи Снимка: iStock

М ъркащите животни използват миризмата по различни начини, за да общуват с други котки и косвено с хората. Котките имат ароматни жлези на различни места в тялото си, включително и в лапите. Тези жлези могат да бъдат разочароващи за някои стопани на домашни любимци, когато инстинктът на котето да драска и да маркира миризмата си може да е разрушителен.

Котките са уникални и сложни по характер домашни любимци, които имат много от същите инстинкти като техните братовчеди - дивите котки, живеещи в природата. Да научим повече за ароматните жлези в лапите на мъркащите приятели!

Къде се намират котешките ароматни жлези?

котешки лапиСнимка: iStock

Включително тези в лапите, котките са въоръжени с ароматни жлези по цялото тяло. Търка ли котката ви страничната част на лицето си в предмети в дома? Това се дължи на жлезите в бузите. Удря ли главата си във вас? Това е начин да ви отбележи като свой човек благодарение на жлезите в горната част на главата и ушите. Дори когато котката се търка в краката ви, когато ви поздравява, оставя своя мирис.

Dogsandcats.bg

Котешки ароматни жлези:

  • Жлези на всички четири лапи
  • Под брадичката
  • Жлези от двете страни на носа
  • Отстрани на лицето, на скулите
  • Над очите
  • В горната част на главата, между ушите
  • В основата на опашката
  • По дължината на опашката
  • Анални жлези

Как котките използват миризмата?

Всяка ароматна жлеза се използва за различен вид комуникация. Ароматите са неоткриваеми от хората, така че са предназначени само за други котки или животни за задоволяване на инстинктивните им нужди.

Например жлезите в главата и ушите се използват предимно за маркиране на територия, предмети и хора. Една котка, заобиколена от собствения си аромат, ще бъде много по-спокойна и ще се чувства наистина у дома си. Погалването на главата може да изглежда като приятелски жест, но то означава много повече. Вашето коте ви е поискало!

котешки лапиСнимка: iStock

Усещането за миризма е първичен инстинкт, предаден от предците, който все още е важна част от оцеляването на котешките хищници, живеещи в дивата природа, като лъвовете и тигрите. Тъй като котките са толкова чувствителни към собствените си миризми, те са възприемчиви към повечето други.

Защо драскането е толкова важно за котките?

Ако мъркащият ви приятел прекарва някакво време навън, драскането най-вероятно е голяма част от ежедневните му дейности. Те ще трябва да поставят граници, за да съобщят на другите котки, че е опасно да влизат в тази територия без изричното разрешение. Котките, които живеят у дома, не могат да изключат този инстинкт за поставяне на граници и за тази цел ще драскат предмети, дори и да са единствените, които живеят там.

Драскането също така помага за поддържането на здрави лапи и нокти и насърчава разтягането, което ги поддържа гъвкави и подвижни.

4 начина за предотвратяване на разрушителното драскане

За щастие има практични решения, с които може да намалите драскането на гальовните приятели и да спасите известна част от мебелите ви.

1. Предоставяне на други възможности за драскане

Може да отклоните вниманието на мяукащия приятел от мебелите, като му предложите много други повърхности за драскане, като например драскалки, котешки дървета, дъски и постелки. Ако те не се интересува от тях, може да се наложи да го изкушите с котешка мента или играчка. Все пак, не го насилвайте да използват повърхностите за драскане, защото в противен случай те може никога да не опитат сами.

2. Направете желаните за драскане мебели по-малко привлекателни

След като им дадете много други възможности, премахнете предметите, които котката ви драска. Ако не можете да ги премахнете, опитайте да ги покриете с покривало за мебели или материал, устойчив на надраскване, за кратко време, за да възпрете поведението им, поне докато открият новите драскалки. Спрейовете с отблъскваща миризма също са добър вариант, стига да откриете подходящия спрей за съответната повърхност.

котешки лапиСнимка: iStock

3. Изрязвайте ноктите им

Поддържайте ноктите на мяукащия приятел къси, тъй като това значително ще облекчи щетите, които могат да нанесат от драскането.

4. Използвайте изкуствени феромони

Изкуствените феромони имитират миризмата, която котката ви би оставила след себе си, ако вече е маркирала мястото. Прилагането им върху любимите им повърхности за драскане може да помогне, защото те няма да изпитват желание да ги драскат отново.

Котките имат много ароматни жлези и ги използват често и по различни начини. Тези в лапите им обаче могат да причинят най-много неприятности на родителите на домашни любимци. Може да управлявате поведението им само когато разбирате как мислят котките. Ако котката ви драска неподходящи предмети в дома ви, опитайте се да насърчите по-положителното използване на инстинктите ѝ върху драскалки и други котешки мебели подходящи за тази дейност.

Вижте още:

8 съвета да предразим кожените мебели от котките

Как правилно да „управляваме“ ноктите на котката

5 причини, поради които котките имат нужда да драскат

Виж още