10 причини защо кучето ви се търкаля и търка по килима

куче килим Снимка: iStock

А ко сте забелязвали удоволствието, с което домашният ви любимец от време на време се търкаля и търка различни части от тялото си в килима в хола ви, то може би се чудите защо кучето ви го прави? Бързаме да ви успокоим – макар да има различни причини за това поведение, обяснението зад него рядко е нещо, за което да се тревожите. 

куче килимСнимка: iStock

Предлагаме ви заедно да разгледаме малко по-подробно 10 причини, поради които четириногият ви другар изглежда обича да се търка в килима. 

  • Сърбеж

Това е най-вероятната причина кучето ви да се въргаля по килима. Ако домашният ви любимец се извива и тялото му придобива всякакви странни форми, вдигайки крака във въздуха, животното явно иска да облекчи сърбеж в някоя от труднодостъпните зони като гръбначен стълб (по протежение на гърба) или дупето. А килимите, особено тези от по-твърди влакна и залепени за пода, са перфектна драскалка, подходяща за целта. 

Dogsandcats.bg

куче килимСнимка: iStock

  • Алергия

Куче, което страда от алергия, вероятно ще има сърбящи, понякога – болезнени зони по кожата си, тъй като имунната му система реагира на стимулите на околната среда. 

Един от най-честите симптоми на алергия при четириногите е развитието на суха, сърбяща кожа. Ако не се лекува, може да се стигне и до поява на плешиви петна. Понякога наглед прости неща като смяната на храната или дори рязка промяна на времето навън, могат да отключат алергична реакция, която да причини допълнителен сърбеж на животното. 

  • Паразити

Подобно на алергиите, кучето ви може да се търкаля по пода, за да облекчи сърбеж, но този път, причинен от паразитна инфекция. Това може да включва ухапвания от бълхи, кърлежи, акари или краста. 

куче килимСнимка: iStock

Ако сърбежът е причинен от паразити, той ще обхване цялото тяло на кучето. А търкането по килима е един от начините на четириногия ви другар да облекчи дискомфорта.

  • Проблеми с аналните жлези

Ако кучето ви търка задните си части в килима, то може да се касае за проблем с аналните жлези. 

Вижте още: Проблеми с аналните жлези при кучетата

  • Маркиране 

Кучетата ни имат изключително мощно обоняние, което използват за различни цели, една от които е да общуват с останалите членове на глутницата си. Вместо да вдигне крака си и да маркира с урина, за да остави миризмата си, косматият ви другар може да се търкаля по килима, за да заяви това място като свое. И да предупреди други кучета, котки или посетители, че тази територия му принадлежи.

куче килимСнимка: iStock

  • Смесване на аромати

Възможно е кучето ви да е уловило чужд аромат по време на разходката си навън и да иска да го остави по килима в дома ви. Или може би това конкретно място мирише на друго животно, което е оставило своя аромат (имали сте гости, например) и питомецът ви се търкаля отгоре, за да улови миризмата на този домашен любимец.

  • Знак за покорство

Помислете за конкретната поза, която кучето ви заема, докато се търкаля по килима. Изглежда ли сякаш се опитва да задоволи сърбеж или се фокусира върху дадена миризма? Или просто си лежи, някак отпуснато с поглед, отправен във вас?

куче килимСнимка: iStock

Поведенията, чрез които домашните ни любимци показват покорство, включват: избягване на зрителен контакт, разкриване на корема, облизване на устните, прибиране на опашката, отвръщане от вас, показване на венците и зъбите. Когато кучето ви се търкаля по килима, много вероятно е то да има поне едно, ако не и всички шест от горните поведения. 

За това и понякога това, което може да изглежда като глуповато търкаляне наоколо, всъщност може да е знак, че питомецът ви се чувства застрашен и демонстрира покорството си. 

  • Изразходване на енергия

Домашният ви любимец може да има много натрупана енергия в края на деня. Търкалянето по килима е приятен начин за питомеца ви да изгори поне част от нея. Мислете за това поведение като за куче, което гони опашката си. Или размята в уста любимата си играчка. Просто е забавно!

куче килимСнимка: iStock

  • Компулсивно поведение

Компулсивното поведение (поведението на изместване) при кучетата не е нещо необичайно, особено при овчарските породи. Тези четириноги са по-склонни да страдат от липсата на достатъчно упражнения и физическа активност. Ако питомецът ви отказва да спре да се търкаля по килима, въпреки че му отправяте команда за това, или го прави за продължителни периоди, това поведение може да се смята за натрапчиво. В този случай най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

  • Неудобство

Куче, което е започнало да прекарва много време легнало или търкалящо се по гръб, всъщност може би изпитва някакъв вид вътрешен дискомфорт. Точно както хората понякога не можем да си намерим място, така и косматият ни другар се опитва да застане в определена поза така, че да му е удобно. Помислете добре – дали не си спомняте наскоро животното да е имало някакво нараняване или момент, в който явно е изпитвало болка? Или може би се касае за хроничен или вътрешен проблем, който само ветеринарен лекар може да идентифицира.

куче килимСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата душат дупетата си

Кое кара кучето да се „качва“ на крака на стопанина си

Виж още