5 възможни причини защо майката отхвърля кученцата си

новородени кученца Снимка: iStock

М акар да са редом до хората от хиляди години, все още има някои поведения на любимите ни кучета, които са странни и озадачаващи за стопаните им. Ако се чудите защо майката отхвърля малките си, то е важно да си припомните именно този факт - за всяко поведение на четириногите ни другари има своите причини. 

При кучетата има две различни форми на „изоставяне“. От една страна, това е естественият процес, при който малките растат и майката изглежда все по-малко се интересува от тях. Другата възможност е действително отхвърляне, което се наблюдава, когато женската игнорира кутретата, когато те все още се нуждаят от нейните грижи. Предлагаме ви да разгледаме малко по-подробно и двата процеса.

новородени кученцаСнимка: iStock

5 възможни причини защо майката отхвърля своите кученца

Dogsandcats.bg
  • Естественият процес на отбиване

Когато котилото от кученца се появи, малките са почти в безпомощно състояние. Неспособни да виждат, чуват, елиминират сами или да регулират телесната си температура, новородените са силно зависими от майката за оцеляването през първите седмици от живота си. Това е и моментът, при който майката и кутретата й се свързват, благодарение на мощен коктейл от хормони. 

куче новородениСнимка: iStock

Хипоталамусът е частта от мозъка, отговорна за задействането майчинския инстинкт в поведението на женското куче. А всичко, което е необходимо, е гледката, близостта и аромата на новородените, за да може хипоталамусът да отключи отделянето на мощни хормони от хипофизната жлеза. Това включва прилив на окситоцин – хормонът, който помага за изхвърляне на плода, ускорява отделянето на кърма и насърчава силната връзка между майката и малките й. 

Хормонът пролактин регулира производството на мляко и стимулира защитното поведение на майката, което я кара да пази малките, да ги топли и да се грижи за тях, обяснява сертифицираният ветеринарен психилог д-р Никълъс Додман пред Американския киноложки клуб.

След като зъбите на кутретата започнат да никнат, те неумишлено нараняват майката по време на хранене. И тя започва да изпитва все по-голямо нежелание да ги оставя да сучат. Това подтиква кутретата да търсят други източници на храна и стартира процеса на захранването.

куче новородениСнимка: iStock

Вижте още: Захранване на малкото куче

След като майката е защитила, напътствала и предоставила насоки на малките си, тя постепенно започва да насърчава независимостта им. До 60-ия ден (8-ма седмица) повечето новородени вече хапват гранули, научили са най-важните житейски уроци, свързани с оцеляването си и са готови да отидат в новите си домове. Точно както децата тръгват на детска градина, така и женската се сбогува с котилото си без да има усещането, че е изоставила малките си, а просто, че е постигнала целта си за успешното им отглеждане. 

Вижте още: Колко дълго е добре новородените кученца да останат с майка си

  • Последствия от секцио

В някои случаи майката може да не приема новородените си кученца поради начина на раждане. Тъй като женската е била възпрепятствана да роди по естествен път, а чрез цезарово сечение, нормалните обонятелни, визуални и тактилни стимули, които помагат свързването, са осуетени. Ефектите от това изглежда засягат повечето кучета, при които секциото е планирано, като например породите, които няма как да родят естествено поради специфични проблеми или генетични характеристики. 

новородени кученцаСнимка: iStock

На някои майки може да им отнеме ден или два, за да се възстановят след операцията и да приемат малките си. Насърчаването на процеса на сучене може да помогне за освобождаването на някои майчини хормони. Внимателното наблюдение е важно, тъй като при някои от по-крайните случаи на отхвърляне може да се наложи новородените да бъдат отгледани от собствениците. 

  • Кученца с проблеми

В някои случаи майката може да отхвърли кученцата си, тъй като имат физически проблеми. Те невинаги са видими за собственика на кучето. В този случай женската се осланя на инстинкта си, който я кара да се фокусира в грижите за здравите кутрета. 

новородени кученцаСнимка: iStock

Ако забележите, че майката избутва някое от кученцата си, а то скимти или плаче, време е да се намесите. Животинчето ще има нужда от вашите грижи – то трябва да остане на топло, да бъде хранено и стимулирано да елиминира, за да оцелее. При такава ситуация е необходимо да се свържете незабавно с ветеринарния си лекар. Специалистът може да установи дали четириногото страда от бактериална инфекция, вроден дефект или друго заболяване. 

  • Майката не се чувства добре

От друга страна, понякога майката, която отхвърля новородените си кученца, може да страда от някаква форма на заболяване. Ако женската не иска да яде, държи се летаргично и видимо не проявява интерес към малките си, това може да е знак, че просто няма сили, за да се погрижи за тях. Това изисква преглед от ветеринарен лекар възможно най-скоро. Има някои здравословни състояния, които могат да засегнат майката непосредствено след раждането. Маститът, инфекцията на млечните жлези, например, може да доведе до болка и болезнено кърмене. Кучето може да има задържана плацента или задържан плод, което да доведе до вътрешно възпаление. 

новородени кученцаСнимка: iStock

Вижте още: Мастит при кучетата: причини, лечение и профилактика

Млечната треска, известна още като еклампсия, възниква, когато кучето-майка има дефицит на калций. Симптомите започват около три седмици след раждането и включват проблеми с мобилността, безпокойство, задъхване, малък или липсващ интерес към малките, агресивно поведение, мускулни спазми и гърчове.

  • Слаб майчински инстинкт

Не на последно място, някои кучета отхвърлят малките си поради слаб майчински инстинкт. Това може да се случи с много млади, неопитни майки, които са заченали още при първото си разгонване. 

Такива кучета трябва да бъдат отделени от малките си, особено ако показват намерение да ги наранят. В някои случаи стресът може да бъде виновник, за това опитайте се да държите майката и новородените на тихо място, далеч от посетители и суматохата на хора или други домашни любимци.

новородени кученцаСнимка: iStock

Понякога женската може да отхвърля някои от кутретата си просто защото има твърде голямо котило и усеща, че няма как да се погрижи за всичките си малки. В такъв случай е полезно да помогнете на майката, като храните с бутилка отхвърлените малки. 

В заключение, има много възможни причини, поради които кучето-майка отхвърля малките си. В някои случаи това е естествен процес, може да е временно или дългосрочно. При всички положения обаче, ваша отговорност е да сте до домашния си любимец и да й помогнете с каквото можете. 

Вижте още: 

Как да се грижим за женското куче след раждането

Виж още