8 най-популярни породи кучета от Япония

кучета Япония Снимка: iStock

Я пония е известна като страна, която отдава голяма почит на животните, за това и никак не е учудващо, че кучетата не са изключение. Още от древни времена в Страната на изгряващото слънце отглеждали и култивирали „ину“ – породи кучета. Древните им корени датират от хиляди години, отвеждайки ни чак до периода на палеолита. 

Шест от тях, смятани за автентични, са и защитени от закона. Те се наричат „Нихон Кен“ или националните кучета на Япония: Шиба ину, Акита, Кай кен, Кишу, Шикоку и Хокайдо. Част от тези четириноги са селектирани за помощ в лова – главно на диви свине, а други имали едно по-специално предназначение – да са верни спътници и компаньони на по-заможните членове на обществото. 

Японците са изключително горди с кучетата си, те ги почитат и възхваляват. Тази отдаденост към националното им богатство е причината част от тези породи да се изнасят рядко и почти да не можем да ги видим извън пределите на родината им.

Dogsandcats.bg

Повечето редки японски породи са трудни за намиране, а информацията за тях често е оскъдна, но ако имате желание, можете да помогнете за поддържането на почти изчезнали кръвни линии живи, като потърсите клубове за развъдници онлайн или потърсите списък с надеждни развъдчици. 

Характеристики на японските породи кучета

Всяко от „Нихон Кен“ или шестте местни кучета е интелигентна порода шпиц с двойна, гъста козина. Имат заострени уши и муцуни, а опашката често се извива над гърба на четириногите или виси надолу в състояние на покой. Солидните им кожухчета са подходяща защита при по-ниски температури и помагат на животните да издържат на уникалните климатични промени, характерни за тази островна страна. 

Четирите други японски породи, които ще откриете в нашата класация, са внесени в последствие в страната и също са отглеждани за битки, лов и компания. За това - предлагаме ви заедно да разгледаме 8-те най-известни японски кучета в света, като се запознаем накратко и с тяхната история. Защото именно тя им носи уважението на японците и до днес. 

Шиба ину означава „храст“ на японски и вероятно е свързано с факта, че основното предназначение на тези кучета било да ловуват птици и друг дребен дивеч на терен. Тази древна порода датира от преди повече от 3000 години. \

кучета ЯпонияСнимка: iStock

Шиба са уверени кучета, известни със своя „писък“ – уникален звук на вълнение, характерен само за тези четириноги. Малки, но доста мускулести, те са най-популярните компаньони и домашни любимци в Япония заради своята активна, внимателна и дружелюбна личност.

Акита са смели, силни, лоялни и силно привързани към стопанина и семейството си кучета, което ги прави популярни домашни любимци в Япония. Гъстата им козина изисква известна поддръжка. Внесени контрабандно в САЩ със самолет след Втората световна война, Акита бързо печелят сърцата на американските военнослужещи и популярността им бързо се увеличава. Тези тихи и независими кучета са подозрителни към непознати, но са повече от щастливи да споделят своята игрива и привързана страна със семейството си. 

кучета ЯпонияСнимка: iStock

Известни още като Японски шпаньоли, тези очарователни, благородни кучета вероятно са дошли от Корея или Китай преди повече от 500 години. Японската аристокрация ги прави изключително популярни в Страната на изгряващото слънце, където били почитани в най-висшите социални кръгове. Теглото им рядко надхвърля 6 кг, малки и изящни, те са дарявани на чуждестранни дипломати и други благородници като знак на благодарност за службата им в Япония. „Хин“ означава „кралска особа“ на японски. 

японски породи кучетаСнимка: iStock

Най-голямата от всички японски породи, Тоса е рядка порода тип японски мастиф, развъждани в миналото, за да се превърнат в перфектното бойно куче. Произхождат от района на Тоса, където кучешките боеве някога са били важен и празничен спорт. Все още се използват за битки и днес, тъй като този вид кървави забавления все още са законни в Япония.

японски породи кучетаСнимка: iStock

Тоса са масивни и внушителни кучета, а отглеждането им в някои страни е забранено. У дома обаче, те са тихи и привързани към семейството си. Към непознати са по-скоро резервирани, но рядко показват агресия. 

  • Хокайдо ину

Считани за едни от най-старите и диви кучета от японски произход, Хокайдо са смела, атлетична и мускулеста порода, натоварени със задачата да пазят, ловуват и дърпат шейни. Срещат се изключително рядко извън Япония. Лоялни и достойни кучета, надарени с много издръжливост, те са бдителни и много послушни домашни любимци.

кучета ЯпонияСнимка: iStock

  • Кай Кен

Kай Кен е една от шестте автентични японски породи, използвани за лов на дивеч в планините Кай. Изключително интелигентни, нетърпеливи да угодят на стопаните си кучета, които са истинска находка! Предани и надеждни пазители на своите семейства, те дори могат да катерят дървета или преплуват реки, докато преследват плячката си! Специфична за тях е украската, която силно наподобява леопардова.

японски породи кучетаСнимка: iStock

Японският шпиц е селектиран през 20-те и 30-те години на миналия век чрез кръстосване на други кучета от типа шпиц от Австралия, Канада, Китай, Сибир и САЩ. Записите и историята на кръстоските и конкретната развъдна програма са унищожени по време на Втората световна война, така че точните данни как се е появило това куче си остават мистерия. Фактите са, че това са малки, пухкави и бели кученца-компаньони, които са приятелски настроени и обичат забавленията. 

японски породи кучетаСнимка: iStock

  • Кишу

Кишу Кен са жилави кучета със среден размер, които са бродили из планините на Япония още векове назад. Използвани за лов на глигани и елени, те са смятани за „съвършено творение на природата“. Районът Уакаяма е най-известен с развъждането на породата. Белият цвят пък е предпочитан от ловците, тъй като се забелязва по-лесно. 

кучета ЯпонияСнимка: iStock

 

Виж още