Как да храним куче с артрит

възрастно куче Снимка: iStock

З а съжаление, няма как да спрем стрелките на часовника, който отмерва възрастта на тялото на домашния ни любимец. Ако се научим да взимаме интелигентни хранителни решения за питомеца си обаче, можем евентуално да забавим или предотвратим въздействието на артрита – едно от най-често срещаните заболявания при възрастните четириноги.

Вижте още: Артрит и остеоартрит при кучетата

Знаците, че кучето ви има артрит, са трудни за пропускане: походката на животното се забавя, то започва да накуцва, колебае се преди да скочи на леглото и дори – дали да излезе/да се качи в колата. 

Артритната болка може да направи някои кучета летаргични, докато други – малко заядливи. Може също да забележите, че животното облизва често някой от крайниците си – възможна индикация, че се опитва да спре болките в ставите. 

Dogsandcats.bg

„Ако мога да изтъкна една важна точка, валидна за всички стопани на домашни любимци, то това е следното: храната лекува, но и също толкова вреди“, коментира д-р Карен Бекер, интегративен уелнес ветеринарен лекар и съосновател на Companion Animal Nutrition and Wellness Institute.

възрастно кучеСнимка: iStock

„Това, което слагате в купичката за храна на вашия домашен любимец, оказва влияние върху качеството на живота му. Не подценявайте и значението на килограмите – поддържането на балансираното тегло на четириногото също е изключително важно за предотвратяване или облекчаване на симптомите на артрит. 

Вижте още: Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

Излишните килограми, трупащи се върху ставите, могат да причинят възпаления, а прекомерната мастна тъкан често е „виновна“ за секретирането на хормони, които предизвикват болки в тялото. 

Поддържането на здравословно тегло на кучето ви може да намали значително рисковете не само от развитие на артрит, диабет и сърдечни заболявания, но е вероятно и да удължи живота му. Според годишни проучвания на Асоциацията за превенция на затлъстяването на домашни любимци, излишните килограми при четириногите могат да намалят продължителността на живота им с две до пет години. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Храната като съюзник в борбата с артрита

Д-р Бекер иденфицира пет храни за борба с артрита, които е безопасно да давате на вашето куче: 

  • Дива сьомга (не уловена от рибени ферми), сардини или херинга

И трите са богати на ценни омега-3 мастни киселини, полезни заради техните антивъзпалителни свойства.

  • Листни зеленчуци – зеле, спанак, кейл

Богато на антиоксиданти, те държат възпаленията в организма на животното под контрол.

  • Боровинки и ябълки

Те съдържат много малко фруктоза (захар) в сравнение с повечето плодове, като за сметка на това са пълни с фибри, а консумацията им има противовъзпалителни свойства. 

  • Месо от пиле, дивеч или други домашни птици 

Плюс пуешки/пилешки шийки за по-големи кучета. Хрущялът, облицоващ ставите, съдържа градивни елементи, от които животното се нуждае, за да се справи с увреждането на ставите до степен, до която е възможно.

  • Зеленоуста мида

Д-р Бекер ги нарежда като супер храни за борба с артрита, тъй като тези миди съдържат не само глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина, но и пълния спектър от омега-3.

Вижте още: Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

Специалистът добавя и личния си фаворит: костен бульон.

възрастно кучеСнимка: iStock

„Вълшебно и изключително полезно, особено за по-възрастните кучета. Помислете за приготвяне на домашен костен бульон“, коментира още тя. 

Вижте още: Лесна рецепта за костен бульон, на който кучето ви няма да може да се насити!

Начело на списъка от храните, които трябва да избягвате, ако домашният ви любимец страда от артрит, учудващо или не, са въглехидратите. Рафинираните въглехидрати (в пастата, крекерите и гранулите) се превръщат в захар в момента, в който започнат да се разграждат от храносмилателните сокове на панкреаса. Захарта е силно възпалителна и това, което не се използва за енергия, се съхранява като мазнина.

Други опции за борба с артрита

Освен храната и добавките, можете да направите и още неща, за да помогнете на домашния си любимец да се справи с болките в ставите. Ефективните стратегии включват:

  • Упражнения, които не дразнят ставите, като плуване и ходене по бягаща пътечка. За по-трудно подвижни кучета гореща вана или безопасен басейн за водна терапия.
  • Хиропрактика и сесии за студена лазерна терапия
  • Акупунктура, акупресура или терапевтични масажи, извършвани от дипломирани терапевти и ветеринарни лекари.

Всичко изброено в по-голяма или по-малка степен помага за облекчаване на болките в мускулите и облекчаване на натрупването на млечна киселина в мускулите на животното. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Не по-малко важно е да държите кучето си в движение и да не му позволявате да се залежава. „Да оставите четириногото да спи цял ден е, е може би най-лошото нещо, което можете да направите при болки в ставите“, коментира д-р Бекер. Специалистът е категорична, че животните имат нужда да се движат, разбира се, по-малко поради възрастта, но по-целенасочено и по контролиран начин.

Вижте още: 6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

Виж още