Защо кучетата лаят, когато са зад ограда

куче ограда Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че вашият, иначе тих и сравнително кротък Джак Ръсел или Йоркширски териер, сякаш се превръща в съвсем друго куче, когато отидете на вилата си? Или изобщо – на място, където има ограден двор? Питомецът ви, който обичайно не се отличава с особено защитно поведение в апартамента ви и по-скоро би приветствал потенциален натрапник, отколкото да го прогони, изведнъж започва ожесточено да лае по всичко и всеки, който премине в близост до оградата на имота. 

Ако всичко това ви звучи познато, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Специфичното поведение у четириногите, когато са отделени с бариера – било то ограда, прозорец или друг вид ограждение, е нещо, с което се сблъскват много стопани на домашни любимци, пишат от PetMD. Това, наглед непривично за косматия ви другар държание, се отнася до чувството на неудовлетвореност и безпокойство, което той изпитва, тъй като се намира зад ограда, която го възпрепятства да се докопа до нещо, което иска или желае. И което, естествено, се намира от другата страна или по някакъв начин – извън моментния му обсег.

Това разочарование може да доведе до редица поведенчески проблеми, включително прекомерен лай, разрушително поведение и дори агресия. 

Причини за възникването на бариерната фрустрация

Една от най-често срещаните причини за тази промяна в поведението на животното, е липсата на социализация. Ако едно куче не е било изложено на контролирани и положителни (в идеалния случай!) взаимодействия с други животни или хора по време на периода на социализация – между три до 18 седмици, то може да стане страхливо, тревожно и недоверчиво на по-късен етап от живота си, когато се сблъска с тези стимули.

Dogsandcats.bg

Този страх може да се изостри, когато животното е възпрепятствано да се доближи до обекта на страха или желанието си чрез физическа бариера. 

Липсата на последователна ежедневна рутина, изпълнена с достатъчно физически упражнения и умствена стимулация, също може да доведе до подобно държание. Четириноги, които не получават достатъчно ангажиращи ги дейности, могат да станат отегчени и неспокойни, което да доведе до разрушително, шумно и нападателно поведение. Когато тези домашни любимци са възпрепятствани да достигнат нещо, което желаят, например играчка или човек, тяхното разочарование може да ескалира в свръхвъзбуда, прекомерен лай и дори пренасочване (форма на агресия).

Последици от бариерната фрустрация

Макар да сме склонни да я подценяваме или да не й обръщаме внимание, бариерната фрустрация може да има сериозни дългосрочни последици както за домашния ви любимец, така и за самите вас. Постоянното и повтарящо се излагане на животното на този вид стрес може да доведе до заучено поведение, от което след това да трябва да го отучите. 

В допълнение към споменатите поведенчески проблеми, може да забележите и физически симптоми, като задъхване, треперене, превъзбуда. С течение на времето хроничният стрес може да отслаби имунната система на животното и да увеличи риска от развитие на заболявания. 

Как можем да предотвратим бариерната фрустрация при кучето си

За да избегнете прекомерния лай, нападателно или друг вид проактивно поведение, което кучето ви има винаги, когато се намира в оградено пространство, необходим ви е индивидуален подход, който трябва да започне още от началото на развитието на животното. 

Социализацията и положителното запознаване с нови стимули са ключови. Това означава да работите с кученцето си, да го излагате на различни хора, животни, звуци, миризми и като цяло – различна от обичайната му среда, като това се случва по положителен и контролиран начин. Не забравяйте да включите редовни упражнения и умствена стимулация, за да предотвратите скуката и безпокойството. 

Друга стратегия, която ще ви помогне за управление на поведението на кучето ви в ограничена среда, е чрез десенсибилизация и контракондициониране. Това включва постепенно излагане на питомеца ви на обекта или ситуацията, която предизвиква неговото разочарование, като същевременно го възнаграждавате за спокойното и отпуснато поведение. Чрез този метод с течение на времето животното ще се научи да свързва спусъка с положителни преживявания, а не с разочарование и безпокойство. Важното тук е да следите нивото на стрес на домашния си любимец, за да сте сигурни, че не е претоварен. Наблюдавайте за признаци като задъхване, избягване на контакт с очите, взиране в пода. 

Вижте още: Дресура на кучето: Противокондициониране и десенсибилизация

И накрая – можете да се опитате да предоставите на кучето си алтернативен изход, като пренасочите вниманието му към нещо друго – играчка или занимание, което обича. Това може да помогне за пренасочване на енергията му по положителен начин и предотвратяване на разрушителното поведение. 

Въпреки че бариерната фрустрация може да бъде предизвикателство – както за кучетата, така и за стопаните им, с проактивна и ефективна стратегия това ще се превърне в проблем, който може да се управлява успешно. 

Вижте още: 

10 породи, известни с териториалното си поведение

Защо доброто ми куче става агресивно, когато е на каишка

7 от най-смелите породи кучета

 

 

Виж още