10 факта за Сиамските котки, които ги правят чудесни спътници

Сиамска котка Снимка: iStock

С иамските котки са красиви и енергични котки, а в същото време са прекрасни домашни любимци и другари за хората. Въпреки че в момента те са една от най-известните породи котки, известно време са били нежелани и е трябвало да си проправят път към сърцата на хората.

Сиамските котки имат стара и богата история с хората и ако научите повече за тях, само ще ви накара да оцените тази порода още повече. Ето някои от най-очарователните факти за тази порода!

1. Сиамските котки са една от най-старите породи котки

Сиамските котки произхождат от Тайланд и се смята, че са потомци на котката Wichienmaat, котка, родена в Тайланд. Записи за котки Wichienmaat могат да бъдат намерени в документи, датиращи от Кралство Аютая, което царувало от 1351 до 1767 г. сл. Хр.

Сиамските котки пристигат за първи път в Европа през 1871 г. и в Съединените щати през 1879 г. Поради дългата им връзка с хората не е изненада, че Сиамските котки са били включени в програмите за развъждане на много други породи котки. Някои от породите със сиамска кръв са Балийските котки, Бенгалските котки, Бирманските, Хималайските и други.

Dogsandcats.bg

Сиамска коткаСнимка: iStock

2. Има най-малко четири различни вида сиамски котки

Сиамските котки са известни със своите характерни тъмни крайници на фона на бледо тяло. Може да намерите до 30 различни вида козина при тези очарователни приятели. Въпреки това, Асоциацията на любителите на котки (CFA) признава само четири типа козина.

Най-известният тип козина на сиамската котка е „seal point“. Котките от този тип имат светлобежово или кремаво тяло и петна по лицето, ушите, лапите и опашката.

3. Оцветяването на Сиамските котки е генна мутация

Сиамските котки получават характерния си вид от генна мутация. Те носят хималайския ген, който причинява частичен албинизъм. Мутацията засяга ензим, наречен тирозиназа. Този протеин участва в производството на меланин, който влияе на потъмняването на козината на котката.

Котенца с двама Сиамски родители ще наследят генетичната мутация и ще развият своите по-тъмни пигменти. Въпреки това, ако има един несиамски родител, те имат шанс 1 към 4 да развият петна по-тъмни точки.

4. Сиамските котки имат пигменти, базирани на температурата

Друг интересен факт за точките на Сиамската котка е, че те се развиват от температурата. Цветовете на козината са частично повлияни от сиамския алел, който възпрепятства развитието на цветовете по цялото тяло на котката.

Въпреки това, някои области на тялото, които са по-студени не позволяват генната мутация да ги засегне. Тези области са крайниците и включват ушите, лапите, опашките и носа, поради което тези части имат по-тъмно оцветяване от останалата част на тялото.

5. Всички Сиамски котки се раждат бели

Сиамска коткаСнимка: iStock

Сиамските котки се раждат с албинизъм, така че котенцата се появяват чисто бели. След като телесната температура на котето се регулира и достигне средната около 37-38 градуса, то започва да развива своите „точкови“ маркировки. Всички области, които не достигат тази температура, стават по-тъмни.

Друга порода котки, която има подобна генна мутация, е Бирманската котка. Нейният ген обаче е по-малко ефективен, така че оцветяването на крайниците не е толкова забележимо.

6. Сиамските котки са известни като дружелюбна порода

Въпреки че не всички Сиамски котки имат характер, съответстващ на темперамента на породата, повечето собственици заявяват, че котките им са много социални и привързани. Те обичат да са сред хора и не го правят и се радват на часове човешка компания. Тези приятели са добър избор за неопитни стопани, тъй като са сравнително лесни за гледане и не изискват твърде много грижи за козината.

7. Сиамските котки могат да бъдат много вокални

Сиамските котки не са от най-тихите породи и често използват гласовете си, за да привлекат вниманието на хората. Собствениците на мяукащи приятели може да се окажат в „разговори“ със своите Сиамци докато те отговарят на думите с мяукане.

Сиамските котки са изключително умни и могат да се научат да манипулират гласните си струни, за да създават различни звуци. Те също така ще схванат бързо, ако силно мяукане или ревене ги възнагради с внимание или лакомства. Така че е важно да не насърчавате това поведение, ако искате вашата Сиамска котка да остане във форма и да не се възползва от добротата ви.

8. Сиамските котки живеят дълго

Някои гальовни приятели живеят повече от 20 години, а някои „столетници“ достигат и до малко над тази възраст.

9. Сиамските котки са били третирани като кралски

Някога се е вярвало, че тези мъркащи животни въплъщават душите на членове на семействата на кралски особи, след като починат. Така че много Сиамски котки са били третирани с уважение, а някои са живяли в храмове и са обгрижвани много старателно.

10. Кръстосаните очи и кривите опашки са били обичайни черти на Сиамските котки

Сиамска коткаСнимка: iStock

Легендите за по-ранните сиамски котки казват, че те са отговаряли за охраната на кралски бокал. Те пазели и държали погледа си върху бокала толкова дълго, че очите им се кръстосвали.

Разбира се, съвременната наука приписва кръстосаните очи на Сиамската котка на генетиката. Тази черта е свързана с албиносния алел, открит при тях.

Сиамските котки са очарователни гальовни животни, които са имат стара и богата история. Някога са били третирани като кралски особи и днес все още се смятат за прекрасни домашни любимци. Те имат забавни личности и често носят усмивки на лицата на хората със своята привързаност и игривост. Знаем, че тази порода котки ще продължи да живее заедно с хората още много години напред и очакваме с нетърпение да открием още интересни факти за тях.

Вижте още:

Често срещани проблеми с очите при Сиамските котки

Кои породи котки обичат да мяукат

Виж още