10 неща, които не знаете за Персийските котки

Персийска котка Снимка: iStock

И звестна със своята красота и сладък, нежен характер, Персийската котка е много добре позната порода котки, която е обичана от векове. С характерното плоско лице и гъста, дълга, копринена козина това е порода, която не се бърка често с друга.

Има много интересни неща, които можете да научите за тези котки, затова ви предоставяме списък от 10 очарователни факта за зашеметяващата, симпатична Персийска котка.

1. Персийците са мистерия

Персийката е една от най-старите опитомени породи котки, които имат малко мистериозен произход. Първите документирани предци на породата са внесени в италианския полуостров от Персия, която е съвременен Иран, датиращи от началото на 1600 г.

Тези красиви, екзотично изглеждащи котки са били огромен хит сред европейските любители на котки. Те са получили името си от предполагаемата си родина, но никой никога не е успял да разбере точния произход или развитие на породата, преди да дойде в Европа.

Dogsandcats.bg

2. Персийските котки са сред първите родословни породи котки

Персийска коткаСнимка: iStock

Докато първите Персийски котки пристигат в Съединените щати около 1875 г., едва през 1906 г. е създадена Асоциацията на любителите на котки. В момента CFA е най-големият регистър на чистокръвни котки в света.

Зашеметяващата Персийска котка е една от първите регистрирани котки и остава една от най-популярните породи котки в Съединените щати и до днес.

3. Персийските котки са част от първата изложба на котки в света

Първата котешка изложба в света се провежда на 13 юли 1871 г. в лондонския Кристал Палас. В допълнение към Персийската, други породи като Сиамска, Манкс, и други също са част от шоуто. Общественият интерес към шоуто е бил огромен, привличайки много повече тълпи от очакваното. Поради тази причина се организира второ шоу същата година.

Едва през 1889 г. за първи път е определен стандарт за порода за Персийските котки, който ги отделя от Ангорските.

4. Те са идеалните „котки в скута

Тези гальовни животни са добре известни с това, че са много спокойни, пухкави и нежни. Те са идеалната котка в скута за тези, които искат да се насладят на спокойствие и тишина, докато се сгушат с любимия си домашен любимец.

Въпреки че Персийските котки се наслаждават на играта, те не са много енергична порода. Не очаквайте тези котки да търчи из жилището ви и да играе с всичко, което се изпречи на пътя. Излежаването е по-любимото занимание на тези гальовни животни.

Персийските котки са предназначени за живот у дома и не са подходящи за отглеждане навън.

5. Персийските котки се откриват в много цветове

Персийска коткаСнимка: iStock

Въпреки че чисто бялата Персийка може да е първата, за която се сещате, когато мислите за породата, това е котка, която се се среща в много различни цветове, нюанси и шарки. Разпознатите от CFA цветове включват сребро, синьо сребро, червено, кафяво, синьо, кремаво и други.

6. Хималайската и Екзотичната късокосместа често се считат за варианти на породата

Хималайците са почти идентични с Персийските котки, с изключение на сините очи и оцветяването на козината. Те са резултат от кръстосване на Персийски и Сиамски котки, което им дава дълга, копринена козина с кремави тела и по-тъмни цветни зони около лицето, ушите, краката и опашката.

Екзотичната късокосместа също е много подобна на Персийската, с изключение на това, че им липсва дълга, копринена козина. Някои регистри на котки поставят Хималайската, така и Екзотичната късокосместа котка като варианти на Персийската, докато други ги смятат за отделни породи.

7. Персийските котки са сред най-популярните породи в света

Персийката е обявена за най-популярната порода родословни котки в Съединените щати през 2008 г. Породата постоянно се нарежда в топ 10 на най-популярните породи котки в света. Като се има предвид комбинацията от техния зашеметяващ външен вид, разнообразие от цветове на козината и тяхното уникално, нежно отношение, не е чудно, че те остават толкова търсена порода.

8. Те са превърнати в произведения на изкуството

Котките винаги са били често срещана муза в света на изкуството. Има смисъл, като се има предвид, че те са прекрасни спътници, пълни с красота и грация. Не е чудно, че красотата на Персийката се е превърнала в доста невероятни произведения на изкуството.

Породата е представена в маслената картина на австрийския художник Карл Калер от 19-ти век, озаглавена „Любовниците на жена ми“. Известна като най-голямата картина на котка в света.

Картината изобразява 42 котки и е вдъхновена от любовта на съпругата на Калер към котките, за която се твърди, че е притежавала цели 350. Картината е продадена за 826 000 долара, което я прави най-скъпата картина на котка в историята.

9. Персийските котки са доста известни

Персийска коткаСнимка: iStock

Не отнема много време на тези очарователни котки да достигнат кралски статус, когато кралица Виктория, която е известна като любителка на животните, е очарована от тяхната красота. Тя е притежавала няколко Персийски котки, което води до популаризирането на породата сред британската висша класа.

10. Те не винаги са имали плоски лица

Персийските котки не винаги са имали това отчетливо плоско лице. Генетична мутация, която е наблюдавана през 50-те години на миналия век, включва котило от котенца с по-набръчкани, плоски черти. Развъдчиците са открили, че външният вид е много желан и използват селективно развъждане, за да доразвият още повече външния вид на плоското лице.

По-плоските лица обаче са посрещнати с доста противоречия. Има много свързани здравословни състояния, свързани с брахицефалията, особено затрудненото дишане.

Персийските котки са зашеметяваща порода, която съществува от много векове. Те може да имат по-скоро мистериозен произход, но откакто са открити, любителите на котки по целия свят обръщат голямо внимание на породата и ги развиват. още повече. Уникалният им външен вид, съчетан с невероятните им характери, ги прави една от най-популярните породи котки по света и едва ли това ще се промени скоро.

Вижте още:

Основни проблеми със здравето, от които страдат Персийските котки

Брахицефални породи котки: какво трябва да знаете и как да се грижите за тях

6 породи котки с плоско лице

Виж още