10 причини поради които котките повръщат прозрачна течност

котка повръща Снимка: iStock

М яукащите животни са склонни да повръщат, но ако това се случва рядко - едва ли има за какво да се притеснявате. Понякога повръщат космени топки, друг път различни на цвят течности.

Повръщането на бистра течност не е необичайно при гальовните приятели, но трябва да заведете домашния си любимец на лекар, ако симптомът се появи повече от веднъж месечно.

Съществуват различни причини, поради които това може да се случва и в тази статия ще изброим някои от тях.

Dogsandcats.bg

1. Лошо храносмилане

Когато котка повръща бистра течност, това може да означава, че е налице лошо храносмилане. То може да възникне, ако котката пропусне хранене, консумира горчиво растение или не следва рутинен график за хранене. Стомашната киселина може да раздразни червата на котката и да я накара да изхвърля течност, която е бистра или жълта. За щастие, повечето случаи на лошо храносмилане могат да бъдат лекувани с лекарства у дома, но вашият ветеринарен лекар може да проведе допълнителни тестове, за да се увери, че котката не повръща поради тежко медицинско състояние.

2. Промени в диетата

Известно е, че мяукащите животни са придирчиви към храната си и някои изпитват проблеми с приспособяването към нова диета. Котките, които отхвърлят новите си ястия, могат да решат да хапват по-малко и техните неспокойни стомаси могат да ги накарат да повърнат бистра течност. Някои котки се борят с прекалено бързото хранене, което също може да причини повръщане.

3. Космени топки

повърната топка с космиСнимка: iStock

По време на миенето на козината котките поглъщат косми и по-голямата част от тях се изхвърлят чрез изпражненията. Въпреки това, неразградените парчета могат да останат в стомаха и в крайна сметка да се оформят в космени топки. Когато вашият домашен любимец повърне космена топка, може да видите бистра течност, придружена от малка сива тъмна на цвят топка с косми.

4. Пиене на вода на празен стомах

Котките се нуждаят от прясна вода, за да бъдат здрави, но някои мяукащи животни пият твърде бързо на празен стомах, в резултат на което повръщат бистра течност. Мяукащите животни, които ядат предимно суха храна, се нуждаят от повече вода, отколкото домашните любимци на мокра диета, но ветеринарният лекар трябва да прегледа котките, които рязко увеличават приема на вода.

5. Поглъщане на отрова

котка навънСнимка: iStock

Котките обичат да изследват домовете си, но често откриват предмети или вещества, които могат да им навредят. Когато консумират нещо, което не е трябвало, повръщането е често срещан симптом. Домакинските почистващи препарати и автомобилните химикали са добре известни отрови, които трябва да се държат далеч от домашни любимци, но вашата котка също трябва да избягва и много други неща, като например:

  • Шоколад
  • Чесън и повечето подправки
  • Лук
  • Грозде
  • Токсични цветя
  • Лекарства

6. Проблеми с жлъчката

Ако вашият домашен любимец повръща жлъчка рано сутрин или късно през нощта, причината може да сочи към проблем с жлъчката. Черният дроб произвежда жлъчка, за да подпомогне храносмилането, когато навлезе в тънките черва, но може да навлезе в стомаха и да причини дискомфорт и повръщане. Синдромът е рядък при котките и се среща главно при по-възрастни котки.

7. Паразити

Чревните паразити също са отговорни за повръщането при мяукащите спътници. В зависимост от паразита, котките могат да повърнат бистра течност или жлъчка с потоци кръв. Котката може да получи инфекции от паразити, когато влезе в контакт със заразени животни или изпражнения. Котките, които ловуват гризачи и споделят тоалетни със заразени котки, са по-уязвими към болести от паразити. Редовното обезпаразитяване ще спести на мяукащия ви спътник този проблем.

8. Бъбречно заболяване

Когато бъбреците на котката не функционират правилно, токсичното натрупване може да причини повръщане и други симптоми като дехидратация, загуба на тегло, прекомерна жажда и диария. Острата бъбречна недостатъчност може да се излекува, ако лечението започне навреме.

9. Гастрит

котка ветеринарСнимка: iStock

Когато стомахът на котка се възпали, дразненето може да причини болка и повръщане. Гастритът може да бъде причинен от промени в диетата или хапване на токсично растение, но може да бъде свързан и с по-тежки състояния като диабет или бъбречно заболяване. Леките случаи на гастрит могат да се изчистят за няколко дни, но е по-добре да посетите ветеринарния лекар, когато котката ви често повръща.

10. Рак

Чревният лимфом е доста често диагностициран при котки. Симптомите на заболяването включват повръщане, загуба на апетит, диария и загуба на тегло.

Винаги когато нещо не е наред с мъркащия приятел е съвсем нормално да се притесним. Все пак, трябва да отбележим, че периодичното повръщане обикновено не бива да ни тревожи. Ако обаче котката ни често повръща каквото и да е - следва бързо да се обърнем към ветеринарния си лекар, за да започнем необходимото лечение.

Вижте още:

Защо котката ми повръща жълта течност

4 причини, поради които котките ядат собственото си повръщано

Кога котките повръщат кръв

Виж още