4 често срещани причини, поради които котките „издуват “опашките си

котка Снимка: iStock

К отките може да не могат да говорят в човешкия смисъл на думата, но те имат различни начини, по които могат да предадат чувствата си една на друга и на нас. Техните очи, уши и обща позиция на тялото могат да издадат много за това как се чувства гальовният домашен любимец, опашката им е може би една от най-изразителните части на тялото.

Потрепвайки, махайки или изправена, вашата котка използва опашката си, за да предаде някаква емоция.

Важно е да запомните, че всяка котка е индивидуална и някои породи държат опашките си по по-различен начин от другите. Но един от най-сигурните моменти, в които можем да разпознаем как се чувства котката е когато видим нейната опашка наелектризирана или издута.

Dogsandcats.bg

1. Котката е уплашена

Някои мъркащи животни лесно се плашат. Ако котката ви се уплаши от някой шум тя ще издуе опашката си в опит да изглежда по-голяма. Колкото по-голяма изглежда котката, толкова по-голяма заплаха изглежда за бъдещия хищник. Дори в дома ви да няма хищници, ако котката ви се изплаши от някакъв силен или необичаен звук или внезапно движение, това е естествената ѝ реакция.

2. Котката показва агресия

коткаСнимка: iStock

Подобно на уплашена котка, агресивната такава надува опашката си, за да изглежда по-голяма. Вместо обаче да прави това като защитен механизъм, агресивната котка се опитва да изглежда по-голяма и по-плашеща като предупреждение. Това може да е предупреждение към друга котка или друго животно да се отдръпне или може да означава, че котката е на път да атакува.

В този случай издутата опашка обикновено ще бъде придружена от съскане и от притискане на ушите към главата. Дори ако това е предназначено като предупреждение, то може бързо да премине от предупреждение към нападение.

3. При игра

коткаСнимка: iStock

Когато котките играят, те по същество имитират своите бойни действия. Това не спира до търкалянето, драскането и хапането, което биха използвали в битка с котки и обхваща също езика на тялото.

Мъркащият спътник може да издуе опашката си, когато се играе, защото това е, което би направила при агресивна битка. Ако се чудите дали домашният любимец си играе или е агресивен - може да познаете това по ушите. Ако те са насочени право нагоре, е по-вероятно да се забавлява.

4. Отбранителна позиция

коткаСнимка: iStock

В някои случаи котката може да не е агресорът, но все пак ще отстоява позицията си. Мъркащият домашен любимец в отбранителна позиция е склонен да издува опашката си, за да изглежда по-голям и това може да е достатъчно, за да възпре агресора и да успокои ситуацията.

Котките имат множество начини, по които могат да изразят своите емоции и чувства, без да е необходимо да използват думи. Както се вижда - бухналата опашка показва различни неща. В повечето случаи мъркащият приятел иска да изглежда по-голям, за да предотврати някоя опасност или да покаже колко е „страшен“ и, че не бива да се закачат с него.

Вижте още:

Нормално ли е котките да си играят с опашките си

Какво означава, когато опашката на котката ми трепери

Защо котките имат опашки

Виж още