Какво означава, когато опашката на котката ми трепери

котка с вдигната опашка Снимка: iStock

В сички сме виждали моментите, в които мъркащият приятел вдига високо опашката си и тя започва да трепти. Това често се случва, когато той се гали в нас, или се търка в предмети, а в някои случаи това действие е съпроводено с мъркане.

Има няколко ситуации, в които опашката на котките трепти:

 

Предстои да маркира територия

котка с вдигната опашкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките са териториални същества и маркират територията си с урина. Ако забележите котката си с изправена опашка, сочеща право нагоре и трептяща във въздуха - може да е на път да маркира територията си с урина. Това, разбира се е типично за некастрирани мъжки котки, защото искат да привлекат с миризмата си половинка, с която да се чифтосат.

Маркирането на територия не винаги се случва поради разгонване. Мъркащите приятели могат да направят това и, ако искат да обособят определена територия като тяхна. В случай че се почувстват несигурни - осиновили сте второ животинче - нормална реакция от първия домашен любимец е да „защити“ територията си. Това може да се случи дори и с кастрирани животни, защото в ситуацията те не маркират, с цел привличане на женска, а защото искат да утвърдят мястото си и да комуникират, че това място е тяхно.

Израз на игра или любопитство

Ако ставате сутрин и мъркащият приятел чака с нетърпение да му обърнете внимание, да го погалите или да си поиграете няколко минути на въдица - може да застане с високо вдигната трептяща опашка.

Това се случва и, ако котката ви играе и се развълнува от вида на мухата, която е кацнала на прозореца или гълъбите, които преминават наблизо.

Тревожност

Потреперването на опашката, може да знак и за тревожност или стрес. Ако това действие е съчетано със страхлив поглед или клепнали уши назад, може мъркащият приятел да е притеснен. Възможно е да се е уплашил от звук навън - котките често наострят уши при звука на асансьора или от шума на съседите, които излизат. Домакинските уреди също биха могли да упрашат котката ви. Възможностите са безкрайни и всяко животинче се страхува от различни неща.

котка с вдигната опашкаСнимка: iStock

Опашката може да трепти, повреме на сън

Мъркащите приятели навлизат в дълбока фаза на съня, наречена бързо движение на очите (Rapid eye movement – REM), която имаме и ние, хората. Това е състояние на съня, в което както ние, така и животните спят много дълбоко. В тази фаза на съня - сигурност сте виждали как котката потреперва и не само с опашката, а цялото тяло - мустаците, краката и лапичките.

Потреперването на опашката е нормална реакция на мъркащия прител в определени ситуации, особено ако е щастлив или се кани да маркира. В редки случаи би могло да да е индикация за здравословен проблем, но това би било налице, ако е в комбинация с други симптоми като загуба на апетит, необичайно поведение за котката ви, атрофирали мускули или болест. В случай че имате съмнение за някакво състояние - ветеринарният лекар би могъл да ви помогне.

Вижте още:

Защо котките имат опашки

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

 

Виж още