Защо котките имат опашки

котка вкъщи Снимка: iStock

Д окато при хората това е закърнял орган, опашката при животните е от много съществено значение и има различни функции. Любопитно е, че някои породи мъркащи приятели нямат опашки или те са много малки, но в същото време се справят отлично и без тях и по никакъв начин не отстъпват на „стандартните“ котки с опашка. И все пак, за какво служи тя?

Баланс

Котките се славят със завиден баланс и грация. Те могат да ходят по тънка летва, на голяма височина с невероятна лекота и невъзмутимост. Истината е, че опашката им помага в това, по същия начин, по който нашите ръце, ако ги разперим встрани. Разбира се, ние едва ли ще сме толкова елегантни, освен ако не сме акробати, но все пак ще запазим баланса си.

котка ходи върху летваСнимка: iStock

Опашките вероятно помагат на котките и при приземяването на крака, когато скачат или падат от голяма височина. Гъвкавият им гръбнак се извива, опашката помага за стабилизиране и котките се приземяват на краката си без да се наранят (ако не падат от много голяма височина).

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо котките са толкова гъвкави

Комуникация

Мъркащите приятели използват опашките си, за да общуват. Различните състояния и движения на опашката могат да показват, че котката ви е стресирана, ядосана или доволна.

Ако опашката на гальовния приятел е вдигната високо във въздуха - това е знак, че той се чувства щастлив и спокоен. Често тя е дори извита в края си и наподобява въпросителен знак. Можете да забележите, че когато се прибирате от работа котката ви често ви посреща с такава позиция на опашката, защото се радва да ви види или защото знае, че ще я нахраните.

От друга страна, ако мъркащият приятел държи опашката си ниско долу - това означава, че е уплашен или стресиран. Когато маха с опашка по пода, това може да означава две неща - или е в игриво настроение, или е ядосан. Смущенията и страха в котките, често са придружени и от наклонени назад уши и уплашен поглед, така че със сигурност ще можете да направите разграничение кои емоции са положителни и кои отрицателни. Все пак, не можем да тълкуваме действията на котката си само по опашката, а трябва да наблюдаваме целия език на тялото.

Вижте още: Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

Котките без опашки?

Бобтейл коткаСнимка: iStock

Макар че им служат за комуникация и баланс, котките не се нуждаят от опашки и могат да оцелеят без тях. Съществуват породи, котки които се раждат без опашка, т.нар. породи Бобтейл. При някои този орган отсъства, а при други тя е много малка и често наподобява на зайче.

При тези представители липсата на опашка е поради генетична мутация в природата, когато се ражда едно такова коте, което започва да се чифтосва с други, а в допълнение развъдници помагат за запазването на редица такива породи, сред които Манкс, Японски бобтейл, Американски бобтейл и други.

Мъркащите представители на тези породи нямат абсолютно никакви проблеми с придвижването или комуникацията, защото те са се родили без опашки и не са имали нужда да се адаптират. Тези котки обикновено са със силни задни крака, което им позволява да компенсират липсата на опашка.

Котките, които нараняват опашките си?

Опашката на котката е прикрепена към гръбначния стълб и се състои от прешлени, мускули и сухожилия и тя може да се нарани и дори счупи. Хубавата новина е, че фрактурите на опашките могат да се излекуват и това няма да навреди на цялостното здравословно състояние на мъркащия приятел.

Въпреки това, тези наранявания могат да бъдат много болезнени за вашата котка и, в случай че се случи нещо с опашката ѝ, тя ще има нужда от лечение и време след това да се адаптира към тази промяна.

Едно от най-опасните наранявания на опашката е, когато тя е издърпана твърде силно.

В такава ситуация основата може да се отдели от гръбначния стълб, което причинява увреждане на нервите. Освен до болка и нуждата от лечение, това може да доведе до липса на координация и невъзможност гальовният приятел да изправя опашката си или да му служи както преди.

Децата често са изкушени да дърпат опашките на котките, за да си играят с тях, но както казахме - това е много опасно за животните. Ако запознавате детето си с коте - погрижете се да му обясните колко вреда и болка ще причини това на домашния любимец и, ако иска да играе с него - може да го прави с котешки играчки, като въдица например.

котка вкъщиСнимка: iStock

В много тежки ситуации, би могло да се наложи ампутиране на опашката, което е сериозно нараняване. Котката ви ще има нужда от известно време, за да се възстанови и да включи другите си сетива, които да компенсират липсата на този орган.

Нищо чудно, че мяукащите животни пазят опашките си и не винаги обичат да ги докосваме там. Тази част на тялото е  много чувствителна и им помага при баланса и комуникацията. Ако искате да галите котката си, концентрирайте се върху любимите ѝ зони - главата, под брадичката, бузите, раменете. Няма да сбъркане, а скоро ще се чуе и мъркането, което е доказателство за хубавото усещане.

Вижте още:

Как да запознаем децата с коте

Виж още