4 готини факта за носа на вашата котка

котка души Снимка: iStock

О свен че тази част на котешкото тяло е невероятно сладка, тя изпълнява изключително важни функции и сега ще научим кои са те!

1. Котките надушват всичко

Мяукащите приятели имат 200 милиона рецептора за обоняние в носната си кухина, което дори надвишава броя на сензорите за мирис при кучетата. Мъркащият ви приятел използва това невероятно обоняние, за да го насочи към плячка или към вас, когато се прибирате, за да разбере къде сте били. Собствениците на мяукащи животни знаем, че няма как да се приберем у дома след пазар и котката да не подуши всичко в торбата, дори и да се опита да си хапне от нашите покупки.

котка душиСнимка: iStock

2. Обонянието на котката е жизненоважно за нейния апетит

Мяукащите приятели нямат толкова вкусови рецептори, колкото хората, така че миризмата, а не вкусът, първоначално привлича вашата котка към храната.

Dogsandcats.bg

Това е причината, поради която повечето котешки храни имат доста натрапчив аромат - за да стимулират гальовния приятел да си хапва. Докато при някои лакоми котки това не е проблем, други са злояди и, ако това е вашият случай - трябва да откриете храна, която да събужда добре апетита на вашия мъркащ спътник.

3. Тази странна гримаса, която правят котките, се нарича „Отговор на Флеман“

Със сигурност ви се е случвало да забележите как котката ви души много настойчиво нещо, а след това вдига глава с полу-отворена уста и втренчен поглед. Макар че изглежда сякаш миризмата е неприятна на гальовните животни, всъщност това не е така. Отговорът на Флеман се случва, защото в този момент гальовният приятел е много съсредоточен в това да изследва аромата и се случват физически процеси в неговото тяло и органът на Якобсон (който се намира в устната кухина), които памагат на котката да усети по-дълбоко миризмата.

котка душиСнимка: iStock

4. Всеки котешки нос има уникален отпечатък

Ако погледнете носа на котката си под лупа, ще видите шарка от неравности и ръбове. Тези модели са уникални за всяка котка. Подобно на човешките пръстови отпечатъци, няма две котки с еднакви отпечатъци от носа.

Ако гальовните животни имаха телефони, които да отключват с отпечатък, както правим ние - то той ще бъде на носа, а не на лапите.

Вижте още:

Как котките използват носовете си за поздрав

7 миризми, които котките мразят

Могат ли котките да усетят кога нещо ще се случи?

Виж още