4 възможни причини, поради които козината на котката става изведнъж сплъстена

грижа за котешка козина Снимка: iStock

А ко галите косматото си котешко приятелче и сте забелязали, че има повече заплитания и възли от обикновено, вероятно ще се замислите дали всичко е наред с него. В крайна сметка всички знаем, че котките са маниаци на тема чистота и козината на една здрава и щастлива котка е сресана и гладка. Тези приятели вършат безупречна работа, поддържайки палтата си елегантни и блестящи.

Така че, ако внезапно, от нищото, козината им изглежда неподдържана и без блясък, ще искате да разберете защо. Сега ще обсъдим потенциалните причини за това и как можете да разрешите проблема.

1. Анемия

грижа за котешка козинаСнимка: iStock

Анемията е проблем с кръвта, при който желязото не присъства достатъчно, което води до намаляване на червените кръвни клетки. Ако вашата котка има анемия, тя може да не покаже никакви забележими признаци веднага.

Dogsandcats.bg

Може да отнеме известно време, за да забележите, че нещо не е наред. Обикновено при анемия мъркащите животни са склонни да повече, да бъдат летаргични и козината им да изглежда неугледна.

Анемията може да бъде съпътстващ фактор и при други заболявания, но може и да се появи от само себе си. Прост кръвен тест може да определи дали гальовният ви спътник има анемия. Вашият ветеринарен лекар обаче може да проведе допълнителни тестове, за да разкрие основната причина за заболяването и дали котката ви страда и от нещо друго.

2. Тревожност

Стресът може да причини големи щети както на нас хората, така и на мяукащите животни, които се плашат от много различни неща. Ако вашата котка е тревожна поради някаква промяна в дома - това може да се прояви като лоша грижа за козината.

Стресът обикновено е свързан с околната среда, но може да бъде свързан и със здравето. Ако сте направили внезапни промени в дома, като например преместване, раждане на бебе, осиновяване на нов домашен любимец или нов човек в дома, който да живее живее... всичко това може да причини голям стрес за вашата котка.

Чувствителността към шум е доста разпространена в стресови ситуации, когато мъркащият домашен любимец се чувства сякаш не е в безопасност. Стресът също може да накара котката ви да стане доста плашлива, да тича и да се крие при всеки малък шум. Тези промени обикновено изчезват с течение на времето и обикновено са лесно разпознаваеми.

грижа за котешка козинаСнимка: iStock

Може да забележите и промяна в езика на тялото им. Котките, които са под стрес, обикновено изглеждат невротични, когато се опитвате да общувате с тях. Сякаш не могат да се отпуснат. Вярно е, че нивата на стрес могат да се различават в зависимост от вида на стреса и колко точно са под него.

Ако знаете, че в дома са настъпили определени промени, които могат да допринесат за тревожността на гальовния домашен любимец, най-добре е да го облекчите, доколкото можете. Тези проблеми са напълно управляеми с бавно въвеждане или леки промени в ежедневния начин на живот. Осигурете на котката си приятно безопасно място далеч от домашния хаос, докато е готова да се приспособи.

3. Артрит

Артритът може да бъде мъчително нещо, с което вашата котка трябва да се справя. Това болезнено заболяване кара ставите да станат невероятно чувствителни и подути. Ако мяукащият домашен любимец е на повече години (7г и повече) и забележите, че започва да реагира негативно на докосване на определени места или показва лоша грижа за козината това може автоматично да сигнализира за артрит. Също така може да забележите и трудности с ходенето до тоалетна, тъй като тя може да е станала твърде висока и неудобна за котката ви.

4. Затлъстяване

Вашата котка не може да почисти това, което не може да достигне. Ако мяукащият ви домашен любимец натрупа няколко излишни килограма, това може да го усложни да се почисти правилно и навсякъде.

Ако проблемът с грижата за козината се дължи на затлъстяване, вероятно ще забележите значително пренебрегване на гърба. Големите мъркащи животни имат доста проблеми с достигането до тези проблемни зони и може да забележите, че цялостната им хигиена драстично намалява.

Въпреки че затлъстяването може да доведе до вихрушка от други здравословни проблеми, можете да го хванете, докато е „прясно“. Може да се наложи вашата котка да премине на диета, за да свали излишните килограми.

Освен диетата ще свършите чудесна работа, ако помогнете на гальовния приятел да „тренира“ като играете с него всеки ден. Това е чудесен начин да се забавлявате взаимно, така че не би трябвало да ви е трудно.

грижа за котешка козинаСнимка: iStock

Защо грижата за козината е толкова важна

Миенето на козината при котките е съществена част от цялостното здраве на тези животни. Редовното почистване на козината не само предотвратява образуването на възли и заплитания в козината има и много други ползи за здравето:

  • Насърчаване на кръвообращението
  • Равномерно разпределяне на естествените кожни масла
  • Премахване на мръсотия от козината
  • За успокоение
  • За регулиране на телесната температура

Всеки път, когато забележите внезапна и драстична промяна в поведението на вашата котка, винаги е най-добре да си уговорите среща с ветеринар, за да сте сигурни, че мъркащият приятел е в добро здраве. Дори ако причината е сравнително лесна за лечение, по-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

Понякога котките не показват видими признаци на заболяване, за да изглеждат силни и здрави. Много бозайници използват този първичен инстинкт, за да отблъскват всякакви потенциални хищници.

Показването на признаци на болест е слабост не помага на котките да оцелеят в природата. Макар че у дома няма хищник, който да се възползва от слабостта на домашния любимец - вашата котка не знае това и продължава да крие признаците си на болка или дискомфорт. Така че, ако забележите липса на грижа за козината, всъщност може да е нещо по-сериозно със здравето на гальовния спътник и си струва да проверите с помощта на ветеринарен лекар.

Вижте още:

6 признака, че котката ви остарява

Мазна козина на котката - какво означава?

Линее ли козината на всички котки?

Виж още