6 признака, че котката ви остарява

котка у дома Снимка: iStock

К отките са фини създания, които не крият болката си и трудно можем да разберем, ако изпитват дискомфорт. Но едва доловимо или не, котките са податливи на точно толкова много симптоми на стареене, колкото и всички нас, особено когато наближават старостта си. Добрата новина е, че проницателните собственици на домашни любимци, търсещи малки промени, могат да забележат много признаци на стареене, стига да знаят какво да търсят. За да разпознаете, че мъркащият ви приятел вече не е младо, енергично коте ви даваме 5 признака, по които може да разпознаете, че котката ви започва да остарява.

1. Проблеми със зрението

Проблемите с очите при застаряващите котки могат да се проявят като първично или вторично състояние на по-големи здравословни проблеми. Някои от най-често срещаните първични очни заболявания при котки са травма, рак и глаукома.

котка у домаСнимка: iStock

Очите са прозорец към душата, но те са и прозорец към сърдечно-съдовата система. Очното заболяване може да се прояви вторично към друго основно състояние, като например повишено кръвно налягане. Хипертонията често се наблюдава при котки, страдащи от хипертиреоидизъм и/или бъбречно заболяване. Това може да се прояви като препълнени кръвоносни съдове на ретината, забелязани по време на физически преглед, или в тежки случаи като отлепена ретина, наблюдавана от собствениците като внезапна слепота или намалено зрение.

Dogsandcats.bg

Всеки от следните признаци изисква посещение при ветеринарен лекар за внимателен преглед:

  • Стискане на окото с лапа или прекомерно мигане
  • Набъбнали кръвоносни съдове в очите
  • Зеници, които остават разширени дори при силна светлина или са с два различни размера
  • Удряне в предмети или други признаци на намалено зрение
  • Мътност или видими остатъци в предната част на окото

2. Бъбречно заболяване

котка у домаСнимка: iStock

Бъбречното заболяване е едно от най-често срещаните при позрастните мяукащи животни. Първоначално може да забележите повишено пиене на вода и уриниране, тъй като бъбреците губят способността си да концентрират урината. С напредването на болестта котките губят тегло и апетит, тъй като токсините се натрупват в кръвта. Въпреки че бъбречната недостатъчност е необратима, ранното откриване и специално разработените диети за бъбреците могат да забавят прогресирането на заболяването.

Обратно, внезапната липса на уриниране също може да е признак на сериозно бъбречно заболяване или запушване на уретрата. Когато котката не може да уринира, това се счита за спешна ситуация, която изисква незабавна ветеринарна помощ.

3. Зъбни заболявания при котки

Въпреки че видимият зъбен камък и пародонтозата са важни открития при котките, те са податливи на зъбни проблеми, които са още по-сериозни. Между 30 и 70 процента от възрастните котки ще изпитат резорбция на котешки зъби, която кара тялото да разтваря зъбите в корените. Това много болезнено състояние може да остане незабелязано, тъй като видимите корони над линията на венците може да изглеждат напълно нормални, дори когато корените се разпадат.

Редовното почистване на зъбите при ветеринарен лекар е от съществено значение за поддържане на пародонталното здраве, но също и рентгеновите снимки на зъбите. Това е единственият начин да се диагностицира окончателно резорбцията на зъба. По-възрастните котки, които изпитват нежелание да ядат, лигавят се или изглежда имат затруднения с дъвченето, трябва да бъдат заведени на ветеринар незабавно.

4. Бучки и подутини

Ракът е добре познат при повечето бозайници и котките не са изключение Ако забележите необичайна бучка, подутина или някакви друго особени симптоми във вашия мъркащ приятел - заведете го на ветеринарен лекар.

5. Промени в теглото

Въпреки че един килограм може да не ви се струва много, това е голяма разлика за котките, защото те са малки на размер. Внезапните спадове на теглото могат да показват множество проблеми, вариращи от диабет и бъбречни заболявания до рак и хипертиреоидизъм. Всяка забележима промяна в теглото на вашата котка изисква оценка от ветеринаря. Понякога това е първият и единствен ранен признак на значимо заболяване.

6. Болести на ставите при котки

котка у домаСнимка: iStock

Последните проучвания показват, че остеоартритът, дегенеративно състояние на ставите, може да е по-разпространен при котките, отколкото се смяташе досега. Клиничните признаци на остеоартрит се различават от тези, наблюдавани при кучета; те могат да запазят нормален обхват на движение в ставата и са склонни да накуцват по-рядко от техните кучешки събратя, което кара собствениците да заключат, че техният домашен любимец „просто остарява“, за разлика от това, че действително изпитва болка.

Често нежеланието за скок е единственото нещо, което собственикът забелязва. Други признаци могат да включват проблеми с котешката тоалетна и по-малкото ѝ използване, тъй като мъркащият приятел го боли да влезе и излезе отнея. Намаления апетит, летаргия и лоша грижа за козината също сочат за болки в ставите.

Важно е да следим стриктно поведението на нашия домашен любимец, защото той не може да ни каже как се чувства. Понякога сме щастливи да видим по-спокойна нашата котка, защото не прави проблеми и не ни създава неприятности, но това всъщност може да е признак на болка или дискомфорт. С напредването на възрастта е съвсем нормално да се появят проблеми със здравето на мяукащия спътник, затова не бива да се пропускат рутинните прегледи при ветеринар.

С подходящи грижи и много любов, вашата котка може да се надяваме да се наслаждава на старините си грациозно и комфортно.

Вижте още:

Как да се грижа за възрастната ми котка

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

Остеоартрит при котки: симптоми и лечение

Виж още