Мазна козина на котката - какво означава?

котешка козина Снимка: iStock

Н яма почти нищо по-хубаво от това да се сгушим до нашите космати котешки приятели в края на дългия ден, поради което повечето собственици на котки със сигурност ще забележат, когато нещо е различно в козината на техните домашни любимци.

Мяукащите приятелил обикновено се грижат повече от чудесно за красивата си козина, а за тяхната слюнка се предполага, че има антибактериални свойства, което помага за почистването на козината.

Състоянието на козината на нашия гальовен домашен любимец може да ни каже много за неговото здраве и бързо да разберем, че нещо може да не е наред с котката ни. В случай че усещате козината на мъркащия приятел мазна, вероятно има причини за това, които ще обсъдим в настоящата статия.

Често срещани причини за мазна котешка козина

котешка козинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котка с мазна козина може да бъде като цяло здрава или може да има някои основни здравословни проблеми, които трябва да се вземат предвид. Ако домашният любимец е спрял да се грижи, може да е с наднормено тегло и да му е трудно да достига до всички части на тялото си. Мазната козина при котки с наднормено тегло може да се усети най-осезаемо зад врата или горната част на гърба, тъй като това място би било трудно за достигане. Не е изключено да има и пърхот или люспи на това място.

Освен затлъстяването, други медицински причини за неподдържана или мазна козина при котки могат да включват артрит, зъбни заболявания и заболявания на устната кухина, диабет, хипертиреоидизъм или спектър от вътрешни медицински проблеми. Всяко едно от тези медицински състояния може да направи трудно или неудобно за мъркащия приятел се извие по подходящия начин, за да се погрижи за козината си.

Как да третираме мазната козина на котка

Важно е да обърнете внимание дали мазната козина на гальовния домашен любимец е съчетана с други симптоми – като промени в моделите на хранене, пиене на вода, ходене до тоалента, летаргия или липса на миене. При всички положения всяка промяна в грижите за козината от една котка е притеснителна и трябва задължително да се обсъди с ветеринарен лекар.

котешка козинаСнимка: iStock

Освен преглед, ако не се установи причината за състоянието на козината на вашия гальовен приятел, може да се наложи кръвна проба или анализ на урината, за да се провери състоянието на котето по-надълбоко.

По същество - лечението на проблема с мазната козина на вашата котка ще зависи изцяло от причината, която само вашият ветеринарен лекар може да помогне да се определи. Имайте предвид, че някои причини за мазна козина ще бъдат по-лесни за отстраняване от други. Ако мяукащия спътник страда от затлъстяване, например, говорете с вашия ветеринарен лекар за здравословни промени в цялостната й диета или храната, която яде, намалете лакомствата и не забравяйте да осигурите достатъчно играчки, за да стимулирате движението на мъркащия приятел.

Вижте още:

Затлъстяване при котките

Прехранвам ли котката си?

Видове котешки играчки

Виж още