5 любопитни факта за златните Британски късокосмести котки

Британска късокосместа Снимка: iStock

З латните Британски късокосмести котки имат великолепна оранжева козина заедно с известните спокойни личности, споделяни от повечето представители на породата. Въпреки че много хора свързват породата със сива козина, тези приятели се срещат в различни цветове и шарки, включително златисто, бяло, кремаво и черно, двуцветни и таби шарки.

Британските късокосмести котки обикновено са прекрасни спътници, които обикновено са най-щастливи, когато прекарват време с хората си. Тези големи пухкави котки имат копринена козина и са едни от най-обичаните породи!

1. Оранжевите таби Британски късокосмести котки вероятно са мъжки

Британска късокосместаСнимка: iStock

Около 80% от котките с оранжево таби са мъжки, включително Британските късокосмести. Генът на оранжевата козина се намира на котешки X хромозоми. Мъжките котки имат само една X хромозома, така че статистически е по-лесно за мъжките, отколкото за женските, да получат прекрасен огнен нюанс на портокал. Въпреки това - женските котки с оранжев цвят също се срещат, просто по-рядко.

Dogsandcats.bg

2. Британските късокосмести котки често имат проблеми с теглото

Тези красиви котки обикновено са едри; някои големи мъжки могат да тежат до 7 кг. Но породата има тенденция да наддава на тегло, а Британските късокосмести котки често страдат от затлъстяване. Проблемите с теглото често са трудни за идентифициране при тези котки, тъй като те обикновено имат набито, почти закръглено телосложение, когато са здрави.

3. Британска късокосместа котка държи рекорда за най-силно мъркане

През 2016 г. Книгата на световните рекорди на Гинес призна Смоуки, спасената Британска късокосместа котка, за най-шумното мъркане на земята! Мъркането на Смоуки достигнало цели 67,7 dB. Нормалните разговори се регистрират при около 60 dB.

4. Някои котки не обичат да бъдат държани

Въпреки че тези гальовни приятели са склонни да бъдат изключително любящи и предпочитат да бъдат около хората си, много от тях не се наслаждават на това да ги взимате на ръце. Мнозина с удоволствие ще играят в стаята, където техните хора работят или гледат телевизия, но предпочитат да не бъдат взимани и носени от място на място.

Британска късокосместаСнимка: iStock

5. Британските късокосмести котки са доста „добри домашни любимци“

Колкото и да е относително кога един мъркащ приятел е „добър“ или „лош“, тъй като всички котки са палави и правят бели, тези приятели са относително спокойни по характер. Те са привързани към хората си, макар и понякога да предпочитат да стоят настрана. Те са добър вариант за семейства с деца, тъй като теки котки по-скоро ще се оттеглят на високо място, ако почувстват нуждата от усамотение, отколкото да скочат и да се ядосат на детето, което си играе с тях и нарушава личното им пространство.

Тези приятели нямат и специални диетични изисквания, въпреки че имат склонност към напълняване, така че трябва да следите порциите им и да се грижите, че играят достатъчно, за да не се залежават прекалено много.

Златните Британски късокосмести котки са общителни, спокойни и любящи домашни любимци. Между сладките им характери и очарователните закръглени лица, те са невероятно лесни за обичане. Има няколко причини, поради които тези потомци на улични котки постоянно са едни от най-популярните котки в цял свят! Лесни са за грижи, меки са и са прекрасни домашни любимци.

Вижте още:

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

9 породи котки, които имат синя козина

Всички оранжеви котки ли са мъжки

Виж още