5 причини, поради които котките се движат в кръг преди да си легнат

котка спи Снимка: iStock

М ного котешки стопани може да забележат, че котката им проявява странно поведение преди да легне или седне и да се питате каква ли може да е причината за него.

Един особен навик, който имат котките, а също и кучетата, е да се завъртят в кръг, преди да легнат на мястото, на което са решили да се разположат.

Този „ритуал“ може да включва и месене с лапи или търкане на главите им в мястото. Ако наблюдавате внимателно мяукащия си спътник, ще забележите, че той прави това не само в леглото си, но върху други меки повърхности като възглавници, одеяло, дивана и дори собственика си. Да научим защо котките се завъртат и „оформят“ определено място преди да си легнат.

1. Правят мастото си за почивка по-удобно

Една от основните причини котките да проявяват това поведение е да „направят“ мястото подходящо за дрямката. Ако сте фенове на сериала “Теория на големия взрив”, знаете колко много Шелдън Купър държи на своето място на дивана, тъй като то е перфектно - на идеалното разстояние от телевизора, течението, парното и достатъчно удобно, за да вижда всички събеседници наоколо.

Dogsandcats.bg

котка спиСнимка: iStock

При гальовните животни се случва нещо подобно. Преди да си легнат където и да е за дрямка, те трябва да направят мястото достатъчно комфортно, да виждат заобикалящата ги среда, за да могат да се защитят в случай на нужда.

Дивите котки например се разхождат в кръг, тропайки по мека повърхност, за да се уверят, че е безопасно и удобно за тях да спят. Това поведение остава в опитомените котки като инстинкт за създаване на удобна зона за почивка.

2. Трябва да обособят добра гледка към заобикалящата ги среда

Друго логично обяснение защо вашата котка може да ходи в кръг, преди да легне, е да се позиционира в перфектна позиция. Това поведение отново води началото си от дивите котки, които действат по същия начин в опит да имат идеална гледка към заобикалящата ги среда дори докато спят.

Колкото и да е доверчива вашата котка и вие прекрасно да знаете, че няма какво да я нападне в дома, нейните инстинкти ѝ говорят да стои нащрек.

Ето защо повечето домашни котки обичат да спят на високи места, за да могат винаги да наблюдават заобикалящата ги среда и да реагират в случай на опасност.

Те се въртят в кръг, преди да намерят идеалното място и то обикновено е с лице към стаята. Котките рядко спят обърнати с гръб към стаята.

3. Маркиране на тяхната територия

Мяукащите животни имат ароматни жлези на лапите си и когато се разхождат из личното си пространство или се търкат в него, това означава, че маркират своята територия. В съзнанието на една котка ходенето в кръг и „оправянето“ на леглото оставя миризма, за да разберат другите котки, че това място принадлежи на друга котка.

4. Скука и стрес

котка спиСнимка: iStock

Ако забележите, че котката ви се върти натрапчиво, има много причини, поради които може да се държи по този начин, но най-простото обяснение може да е скуката.

Котка, която няма достатъчно ежедневна стимулация, може бързо да се отегчи и да проявява странно поведение. Ето защо винаги се препоръчва да включвате котките си в различни дейности и да им предоставяте достатъчно играчки, за да насърчите умствената им стимулация.

Не забравяйте, че въртенето в кръг е инстинкт на вашата котка, с няколко различни значения зад него. Стресът или безпокойството могат да бъдат друга причина за прекомерното движение на мяукащия домашен любимец.

Ако някога се притеснявате от това поведение на котката си и смятате, че това не е свързано с времето за лягане, би било най-добре да я заведете на ветеринар.

5. Болка или дискомфорт

Друга причина, поради която вашата котка може да проявява странни навици да върти в кръг, е болка или дискомфорт, дължащи се на специфично състояние или заболяване.

Необходимо е да забележите тези специфични симптоми възможно най-скоро, за да може да реагирате по подходящ начин и навреме. Някои котки могат да да се въртят в кръг като симптом на по-голям основен проблем, затова си струва да се провери с ветеринарен лекар. Ако вашата котка се върти прекомерно през целия ден или изглежда неспокойна преди да си легне, заедно с комбинация от други симптоми, ще трябва да я прегледа специалист.

котка спиСнимка: iStock

Тези прекрасни и любящи спътници имат най-странните и сладки навици. Въпреки че това е форма на комуникация, тя може да има различни значения. Обикновено това е знак за привързаност, но може също така да маркира тяхната територия или да направи мястото им за почивка по-удобно. Знаейки какво означава всеки ритуал, може да ви помогне да разберете по-добре вашия домашен любимец и да знаете по-добре какви са неговите нормални и по-необичайни навици.

Вижте още:

Любопитни хранителни навици на котките

8 съвета за нови собственици на котки

Защо котките обичат да се крият

Виж още