5 вероятни причини котката да не иска да ви остави на спокойствие

котка у дома Снимка: iStock

К отките са необичайни животни с някои странни поведения, които всеки ден могат да ни изненадат. Всеки родител на домашен любимец обожава да се гушка и да прекарва всяка минута от деня си близо до своите домашни любимци. Някои мяукащи животни са по-самостоятелни и не държат да постоянно в обкръжението на стопаните си. Други пък нямат търпение любимите им човеци да се приберат от работа, за да ги засипят с любов!

Ако вашата котка изведнъж стане твърде любвеобвилна вероятно се питате каква може да е причината за това нейно необичайно поведение. В тази статия ще разгледаме няколко причини, поради които гальовният приятел може да не се отделя от вас!

1. Скука

котка у домаСнимка: iStock

Една от най-вероятните причини вашата котка да проявява прекалено любвеобвилно поведение, дори досадно, е обикновена скука. Когато вашият домашен любимец, внезапно стане твърде изискващ внимание и започне да ви следва, където и да отидете, и се опитва да привлече вниманието ви, това вероятно е защото иска да играе или да се гушка с вас. Скуката е бъде най-простата и най-вероятната причина за това поведение, така че преди да направите прибързани сериозни заключения, не забравяйте да дадете на котката си умствена стимулация и необходимото време за игри и забавления.

Dogsandcats.bg

2. Глад

Втората причина, поради която котката ви може да ви следва навсякъде, е, че се опитва да съобщи нещо. Това желание да не ви остави сами ще бъде водено най-вече от глад. Ако е изминало известно време, откакто вашата котка е била нахранена, тя най-вероятно се опитва да ви напомни, че е време за хапване. Разбира се, тя може да ви напомни дори и да не е настъпил този момент.

3. Старост

Когато котките започнат да остаряват, повечето започват да развиват странни модели на поведение. Докато някои гальовни приятели може да забравят кога и как да използват тоалетната си, други могат да загубят апетит или ентусиазъм. Друг често срещан симптом на остаряването на вашата котка е да стане или прекалено нуждаеща се и зависима. Ако това се случи, вероятно вече знаете, че няма да има лек, въпреки че бихте могли да направите всичко възможно, за да запазите котката си щастлива и спокойна, като ѝ осигурите много любов и привързаност.

4. Тревожност от раздяла

Вашата котка може да стане нуждаеща се с течение на времето и прекалено привързана, ако е тревожна или подложена на стрес. Котките са склонни към тревожност при раздяла, което е състояние, което могат да развият, ако прекарват твърде много време сами, докато сте на работа. Ако сте склонни да оставяте котката си сама вкъщи често, не забравяйте да ѝ осигурите много умствена и физическа стимулация. Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите помогнете на котката си.

котка у домаСнимка: iStock

 • Не насърчавайте поведение, търсещо внимание. Когато котката ви е изключително нуждаеща се, игнорирайте я, докато не се успокои.
 • Мъркащите животни обожават да живеят според рутина, така че не забравяйте да се придържате към редовен график за хранене и игри, когато става въпрос за вашия мяукащ приятел.
 • Поставете котешко дърво близо до прозореца, за да позволите на вашата котка да наблюдава природата и събитията, случващи се извън прозореца. Това ще я занимава с часове, особено в слънчев ден, тъй като котките обичат да се пекат на слънчева светлина.
 • Осигурете много интересни пъзели и играчки.
 • Насърчавайте котката си да стане по-независима, когато сте заедно.

5. Здравословни проблеми

Досадното поведение може да е сигурен знак, че вашият домашен любимец изпитва болка и моли за вашата помощ и внимание. Освен необичайното поведение помислете и за други симптоми:

 • Загуба на апетит
 • Обратното - прекомерно хранене
 • Неизползване на тоалетната правилно
 • Драстични промени в настроението
 • Летаргично състояние
 • Внезапни колебания в теглото
 • Силно и необичайно мяукане

Как да помогнете на котката си, когато не иска да ви остави на мира

Въпреки че повечето родители на домашни любимци се наслаждават на всеки момент, прекаран с любящите си другари, всеки има нужда от време сам. Нездравословно е вашата котка да стане толкова отчаяна за внимание. Когато мъркащият приятел стане толкова изискващ вашето внимание, че дори не можете да отидете до тоалетната, без да ви повика, трябва да започнете да търсите начини да спрете това поведение. Предотвратяването на това поведение също може да помогне за намаляване на рисковете от тревожност при раздяла.

котка у домаСнимка: iStock

 • Поддържайте постоянна ежедневна рутина, която ще помогне на котката ви да разбере кога се връщате у дома всеки ден.
 • Не засилвайте прилепчиво и нуждаещо се поведение.
 • Наградете котката си, когато успее да се успокои.
 • Поставете граници.
 • Не безпокойте котката си, когато търси уединение и иска да бъде сама.
 • Доведете у дома друг домашен любимец, който ще се разбира добре с вашата котка и ще се впише в семейството.
 • Проверете здравето на вашата котка с вашия ветеринарен лекар.
 • Направете специална и удобна зона, където вашата котка може да се отпусне и да се чувства в безопасност.

Когато изглежда, че котката ви не ви оставя на спокойствие, важно е да правите разлика между нормално поведение и такова, което е причинено от състояние или заболяване. Гальовните приятели са склонни да се вкопчват в стопаните си, когато им е скучно или самотно, което не е нещо сериозно, за което да се тревожите. Въпреки това, когато вашата котка е зависима и е прекалено вокална или летаргична, това може да са признаци на основно заболяване. Ако все още не сте сигурни относно това поведение на вашата котка, винаги се препоръчва да говорите с вашия ветеринарен лекар и да потърсите съвет, който може да помогне на мяукащия приятел да се справи с проблемите си.

Вижте още:

8 причини защо котката ви преследва

Как да играете с котката си: 10 забавни съвета и трикове

7 признака, че котката ви може да се нуждае от котешки приятел

Виж още