6 интересни факта за сърцето на котките

котка и сърце Снимка: iStock

К отешото сърце по функции прилича много на човешкото. То изпомпва кислородна кръв в тялото, като същевременно отвежда въглеродния диоксид и други отпадни продукти. Въпреки че е много по-малко от човешкото, сърцето на котката и човешкото сърце са изненадващо сходни и изпълняват повечето от същите функции. Въпреки това, докато инфарктите са основен проблем за много хора, котките са много по-склонни да страдат от сърдечно заболяване, известно като хипертрофична кардиомиопатия. В тази статия ще ви запознаем с няколко любопитни факта за този съществен котешки орган.

1. Котешкото сърце бие около 100 милиона пъти годишно

Докато човешкото сърце бие приблизително 70 пъти в минута, сърцето на възрастна котка бие приблизително 150 пъти в минута, а сърцето на коте - приблизително 300 пъти. Това означава, че сърцето на възрастна котка може да бие повече от 80 милиона пъти в рамките на една година, докато сърцето на котето може да бие цели 150 милиона пъти. Ако една котка доживее до 15-годишна възраст, сърцето ѝ ще е биело приблизително 1,5 милиарда пъти.

2. Котешките сърца са почти идентични с тези на хората и кучетата

котка и сърцеСнимка: iStock

Котешките сърца са много сходни по своята форма и функция с човешките сърца. Те имат две помпи, които изтласкват кръвта към белите дробове, където тя се насища с кислород. След това сърдечната помпа изтласква кръвта в цялото тяло, за да разпредели кислорода. Тя също така събира отпадъците от белите дробове и другите органи, за да може те да функционират безопасно и правилно.

Dogsandcats.bg

3. Сърдечните пристъпи са много редки при котките

Въпреки че сърдечните заболявания не са рядкост при котките, сърдечните пристъпи са много редки. Гальовните животни преработват мазнините по различен начин от хората и това помага за предпазване на котешките сърца от пълна недостатъчност. Когато все пак настъпят, те обикновено са фатални, а котките страдат и от други видове сърдечни заболявания. Дори котките на диета с високо съдържание на мазнини са склонни да бъдат устойчиви, въпреки че заболявания като диабет теоретично могат да увеличат риска от претърпяване на такова.

4. Хипертрофичната кардиомиопатия е често срещано сърдечно заболяване при котките

Хипертрофичната кардиомиопатия е най-често срещаното сърдечно заболяване, наблюдавано при котките. Това се случва, когато стените на сърцето се удебеляват и ефективността на сърцето намалява. Състоянието е по-често срещано при някои породи котки, например при породите Мейн Куун и Рагдол.

котка и сърцеСнимка: iStock

За съжаление симптомите на това заболяване се забелязват много трудно в ранните етапи на заболяването. С напредването му котката може да започне да диша с отворена уста и да стане по-апатична. В крайна сметка съсирването може да доведе до парализа на задните крайници. Въпреки че няма лечение лекарствата могат да помогнат за овладяване на симптомите и облекчаване на болката.

5. Котенцата могат да имат сърдечни шумове

Сърдечен шум се получава, когато сърцето бие с неравномерна или необичайна честота. Той се установява чрез прослушване на сърцето и обикновено се причинява от необичаен кръвен поток в сърцето. Хората могат да страдат от сърдечни шумове, а също и котките. Най-често сърдечните шумове се появяват при котенцата на около 6-седмична възраст.

Тези невинни сърдечни шумове обикновено изчезват от само себе си до 6-месечна възраст. Въпреки това има и други, потенциално по-сериозни причини за сърдечните шумове и винаги е най-добре те да бъдат проверени от ветеринарен лекар или в болница за животни.

котка и сърцеСнимка: iStock

6. Котешкото сърце тежи около 20 грама

Човешкото сърце тежи приблизително 300 грама. Сърцето на котката обикновено тежи само около 20 грама, но някои състояния могат да доведат до увеличаване на теглото му.

Сърцето на котката е физически и функционално много сходно с това на човешкото или дори кучешкото сърце. Въпреки че 1 на 10 котки страда от някаква форма на сърдечно заболяване, много рядко котките получават сърдечни пристъпи.

Тъй като мъркащите животни са адаптивни и променят нивата на физическата си активност в зависимост от физическото си състояние, може да е трудно да се установят заболявания като хипертрофична кардиомиопатия, която е най-често срещаното сърдечно заболяване при котките. Ако все пак подозирате, че котката ви има някаква форма на сърдечно заболяване, е важно то да бъде диагностицирано рано, затова трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да направите обстоен и пълен преглед възможно най-скоро.

Вижте още:

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

Всички котки ли имат зърна

Какво се върти в главата на котката ми – факти за котешкия мозък

Виж още