6 начина да спрете котката ви да уринира в мивката

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

Е дна от най-лесните части за притежаването на котка е, че те естествено се обучават да използват тоалетна. Но какво ще стане, ако котката ви има проблеми с уринирането извън тоалетната и и вместо нея избира мивката или ваната?

За щастие има някои техники, които можете да използвате, за да спрете това поведение. Но преди да можете да приложите тези тактики, ще трябва да определите първопричината.

И така, в тази статия ще разгледаме потенциалните причини за това поведение на мъркащия ви приятел и ще ви дадем съвети, които може да помогнат да коригирате поведението.

Защо котката ми уринира в мивката и ваната?

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Да разберете защо котката ви се облекчава извън кутията си е много важна стъпка за връщането ѝ обратно в тоалетната. Третирането на грешната причина може да влоши проблема.

  • Проблеми с тоалетната

Понякога най-големият проблем е тоалетната на вашата котка. Котките са много внимателни към това пространство, което е съвсем разбираемо. Понякога уринирането на места, различни от тяхната тоалетна е техният начин да ви кажат, че има нещо нередно.

Например, може да се наложи да почиствате тоалетната по-често. Обикновено веднъж сутрин и веднъж вечер е достатъчно за повечето котки. Вашият котешки приятел обаче може да е малко по-особен. Може да се наложи да почиствате след тях всеки път.

Самата постелка за тоалетна също може да е проблем. Има много различни опции, когато става въпрос за котешка тоалетна. Хубавото е че може да експериментирате с най-различни видове - слепващи се, неслепващи се, бентонитни, силикатни или постелки от естествени материали - дървесина, соя хартия и длуги. Намирането на правилната за вашата котка е просто въпрос на проба и грешка.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

И накрая, проблемът може да е изцяло в местоположението. Точно като нас, котките искат своето уединение! Ако тоалетната им е поставена на прекалено шумно място, те може да не искат да я използват. Но това не е всичко. Гальовните приятели също искат да се чувстват в безопасност. Тяхната тоалетна не трябва да се поставя на място, където постоянно преминават хора. Това може да притесни вашия котешки приятел и да избегне използването на тоалетната.

  • Здравословни проблеми

Друга ключова причина, поради която вашата котка може да се облекчава извън тоалетната е, че има здравословни проблеми. И уринирането извън тоалетната особено някъде пред вас - може просто да е опит на котката да ви съобщи, че има проблем. Мъркащият приятел може да изпитва различни проблеми, включително камъни в пикочния мехур, инфекции на пикочните пътища или дори цистит.

Ако има някакви опасения, че усложненията при уриниране на вашата котка са свързани със здравето, трябва незабавно да я заведете при техния ветеринарен лекар. Не чакайте проблемът да се влоши.

  • Поведенчески проблеми

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Гальовният спътник може да уринира извън тоалетната си поради стрес и безпокойство. Това често се дължи на промени в средата или рутината, а някои котки са много по-чувствителни към промените. Това често са най-трудните за коригиране поведения и могат да изпитат търпението ви. Много пъти промените в поведението ще се коригират от само себе си, след като котката ви свикне с промените в живота си, но трябва да проявите търпение и да направите всичко възможно котката ви са да се чувства комфортно.

След като установите основната причина за проблемите с уринирането на вашата котка, може да приложите различни техники в зависимост от причината на проблема:

1. Почиствайте котешката тоалетна по-често

Може просто да се наложи да започнете да почиствате тоалетната на котката си по-често. Гальовните животни просто обичат чиста тоалетна! В края на краищата те не искат да ходят до тоалетна старите изпражнения или урина. Дори най-добрата котешка тоалетна може бързо да започне да мирише лошо, така че се погрижете за честото ѝ почистване.

2. Сменете тоалетната

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Вашата котка може просто вече да не харесва тоалетната си. Може да е станала твърде голяма за нея или просто тоалетната да е стара и котката ви да иска нова. Някои тоалетни абсорбират миризми с течение на времето, така че е нормално да изискват смяна.

3. Дръжте малко вода в мивката или ваната

Котките не обичат вода. Така че, ако запушите канала и оставите известно количество в мивката или ваната това може да възпрепятства мяукащия приятел да уринира там.

4. Преместете тоалетната

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Възможно е простотоалетната на вашето коте да е на грешното място. Препоръчваме да намерите хубаво, уединено място, за да бъде котката ви непритеснявана.

5. Добавете друга тоалетна

Може да помислите за добавяне на още една или две тоалетни в дома. Вашият гальовен спътник може да изпитва трудности при достигането на тоалетната си, а ваната или мивката да изглеждат доста по-удобни и изкушаващи. Поставянето на още една тоалетна, особено ако апартаментът ви е голям или живеете в къща, също ви помага да разпределите почистванията, като давате на котката си повече места за избор, където да отиде до тоалетна.

6. Заведете я при ветеринар възможно най-скоро

Ако всичко друго се провали, може да е на лице медицински проблем с вашето коте и това изисква професионална ветеринарна помощ. Не се колебайте да занесете мяукащия спътник на ветеринар, ако подозирате, че нещо не е наред.

Вашата котка може да не е в състояние да каже защо използва вашата мивка или вана като тоалетна. Но има някои подходи, които можете да предприемете, за да разберете какво точно казва мъркащия ви приятел, за да започне да използва тоалетната си пак.

Вижте още:

6 причини, поради които котката ви се изхожда във ваната, и как да я спрете

4 причини защо котката ми се изхожда на пода

Отмъщават ли ни котките, когато не използват тоалетната си

Виж още