6 причини, поради които котката внезапно души всичко

котка души Снимка: iStock

М ъркащите домашни любимци имат невероятна обонятелна система, която е около 14 пъти по-чувствителна от нашата. Освен допълнителен орган – органът на Якобсон – който им помага да надушват потенциални партньори и опасности от километри разстояние, нашите космати котешки приятели имат някъде между 45 и 80 милиона рецептори за обоняние в носовете си. За контекст, хората имат около 5 милиона!

С такова изострено обоняние не е чудно, че мъркащите животни обикалят дома, използвайки носа си, за да открият всичко, което могат за заобикалящата ги среда. Но нови открития не е единствената причина котката ви внезапно да реши, че трябва да подуши всичко. Има и други причини за това внезапно любопитство на котката и сега ще разберем кои са те!

1. Нови мебели или предмети

котка душиСнимка: iStock

Ако сте донесли нов предмет (като нова мебел) в дома си, котката ви вероятно ще започне да го души. Те правят това, за да разберат повече за непознатия предмет, като търсят улики дали принадлежи на друга котка, от какво е направен и дали е безопасен.

Dogsandcats.bg

След като са подушили старателно, мъркащите животни обикновено ще потъркат лицето си в него, за да предадат от своите феромонии да маркират обекта като техен. През следващите няколко дни може да ги видите от време на време да отиват до един и същ обект, да подушват и да утвърдят миризмата си.

2. Следене на територията

И мъжките, и женските котки са териториални същества. Имайки това предвид, ако сте донесли нов аромат у дома със себе си, те може да започнат да подушват прекомерно или поне повече от обикновено, опитвайки се да определят дали тяхната територия е застрашена. Това дори може да предизвика по-задълбочено разследване около дома ви, като котката ви подушва ежедневни предмети и зони около дома ви, преди да нанесе отново аромата си.

Това ще бъде особено забележимо, ако сте били близо до други животни, особено котки.

3. Нов посетител

котка душиСнимка: iStock

Точно както вие внасяте нови аромати в дома си, посетителят може да направи същото.

Ако вашата котка улови миризмата на друго животно чрез вашите посетители, те може да започнат да пренасочват територията си, като подушват предмети и прилагат отново техния аромат, за да маркират територията си в дома и да утвърдят присъствието си.

4. Душат за храна

Въпреки че може да изглежда очевидно, ако котката ви усеща миризмата на храна, но не може да я види, тя може да започне да души навсякъде, докато я търси.

5. Търсене на половинка

Използвайки своя вомероназален орган, котките могат да усетят феромоните на други котки и дори да определят техния репродуктивен статус.

Ако имате мъжка котка и някой е донесъл у дома миризмата на женска котка, вашият космат приятел може да души наоколо, за да научи повече за потенциалния мистериозен ухажор. По-конкретно, той ще се опита да определи дали тя би била подходяща половинка и, разбира се, къде може да се намира.

6. Вашата котка общува

С помощта на подушването, мяукащите животни получават съобщения. От разбирането на границите на друго животно до проверката на здравето на друго животно – котките разбират много просто като подушат. Например, ако сте били болни, ще излъчвате нови аромати.

Понякога нежното помирисване на ръцете или пищялите ви може да бъде начинът на вашата котка да каже „здравей“. Друг път те може да очакват да ги нахраните или просто да молят да ги погалите.

Може да отнеме време и търпение, за да разберете тези фини жестове, но в крайна сметка ще имате по-силна връзка с вашия домашен любимец.

Защо котката ми души и се държи странно?

котка душиСнимка: iStock

Въпреки че душенето е напълно нормално котешко поведение, внезапната промяна в настроението и ежедневните навици на вашата котка може да е предупредителен знак.

Ако котката ви е болна, тя може да започне да проявява някои от тези поведения, които собствениците често наричат ​​„странни“:

  • Не се храни или не пие вода
  • Храни се повече от обикновено или пие вода повече от обикновено
  • Мяука повече или звучи необичайно
  • Не използва тоалетната си стават „инциденти“
  • Крие се
  • Лежи повече

В такава ситуация ще трябва да се свържете с ветеринарния лекар за преглед, за да разберете дали някой проблем със здравето не тормози гальовния домашен любимец.

Обикновено обаче котките душат по различни причини, от откриване до лов и чифтосване. Ако котката ви изведнъж е започнала да души повече, но иначе изглежда добре, може просто да проучва нов и непознат аромат.

Вижте още:

Могат ли котките да усетят кога нещо ще се случи?

Защо котката ми се търка в растенията

Могат ли котките да помиришат, че човек е болен от рак

Виж още