6 причини, поради които котките уринират върху найлонови пликове

котка и найлонов плик Снимка: iStock

П онякога нашите домашни любимци правят най-необяснимите неща. Въпреки че обичаме нашите котки и техните очарователни лудории, понякога те могат да бъдат доста странни. Знаем, че мъркащите животни изпитват привличане към нашите пазарски торби, а найлоновите пликове не правят изключение в никакъв случай.

Ако сте чували някъде някога, че трябва да прибирате пликовете си, защото котките уринират върху тях, трябва да кажем, че това не е толкова абсурдно и всъщност действително се случва. Каква е възможната причина, поради която котката го прави - ще научим сега.

1. Медицински причини

Ако гальовният домашен любимец пишка върху найлонов плик или някъде другаде, освен в тоалетната си, това може да е знак за медицински проблем. Обърнете внимание дали котката ви уринира твърде често или изпитва видим дискомфорт когато го прави.

Найлонова торбичка е с интересна повърхност, която шуми и котките са привлечени от нея и може да предпочетат да уринират там, ако свързат тоалетната си неразположение и болка.

Dogsandcats.bg

Медицински проблеми, които могат да повлияят на това къде котката уринира, включват:

  • Заболяване на бъбреците
  • Заболяване на пикочните пътища
  • Диабет
  • Камъни в пикочните пътища
  • Кристали в урината

В повечето случаи ще забележите други признаци на проблем освен изборът на найлон. Ако гальовният домашен любимец се напряга, често мяука или показва признаци на болка докато използва тоалетната си (или нещо друго за това) - потърсете помощ от ветеринар.

2. Примамлива миризма

котка и найлонов пликСнимка: iStock

Някои котки са склонни към поведение наречено „пика“ (от английски език - pica), което се характеризира с хранене на предмети и материи, които не са предназначени за това. Когато котките са привлечени от найлонови торбички, това може да се дължи на химическия състав на торбите.

Не е изключено мъркащият приятел да е привлечен от миризмата на торбите, тъй като за производството им могат да се използват животински мазнини или желатин. Ако пък в торбата сте пренасяли месо, котешка храна или нещо друго, което би се харесало на домашния любимец - със сигурност това е отговорът на неговото привличане.

3. Примамливи звуци

Тези торби издават звуци, които няма как да не бъдат интересни за гальовните животни. Те реагират на абсолютно всичко, което шуми, блести или по някакъв начин изглежда интересно.

Вероятно тези звуци имитират по някакъв начин шумоленето на плячката и може би котката ви очаква да открие нещо за хапване в торбата ви.

4. Котката ви не харесва тоалетната си

Има няколко фактора, които могат да накарат котката да реши, че не иска да използва тоалетната си.

  • Лошо местоположение . Тоалетната е поставена на шумно място или е скрита и трудно достъпна
  • Лош размер за тоалетна. По-възрастните котки, както и малките конеца например имат нужда от леснодостъпна тоалетна, в която да могат да влизат безпроблемно.
  • Закрита тоалетна. Колкото и да ги обичаме - мяукащите животни не винаги ги харесват, а предпочитат отворените такива.

5. Проблеми с пясъка за тоалетната

Ароматизираните постелки са хубав вариант за нас, хората и ни е приятно да усещаме приятен аромат, но повечето мъркащи животни не си падат по тези миризми. Най-сигурният вариант е да изберете такава без миризми. Също така е важно да я почиствате всеки ден. Котките не обичат мръсни тоалетни, така че ако сте я занемарили за по-дълго могат да си потърсят друго място, като например някой найлон.

6. Маркиране

котка и найлонов пликСнимка: iStock

Това е по-типично в дом с няколко котки или ако е имало промяна в домакинството, която е стресирала домашния любимец. Котките са склонни да уринират на различни места около къщата, за да маркират територията си. Това може да накара гальовният приятел да се чувства по-спокойно, когато къщата мирише на тях.

Ако имате няколко котки, уверете се, че всяка от тях има своите аксесоари - тоалетна и отделни купи за храна и вода.

Как да се справим с проблема

Мъркащият домашен любимец може да уринира върху найлонови торбички поради комбинация от фактори. Може да не харесва както тоалетната си, пясъка или местоположението и затова предпочита други места.

Важно е да разберете коя точно е причината, защото това ще ви помогне да предприемете действия да разрешите проблема. Опитайте да преместите тоалетната или да смените вида постелка. Прибирайте найлоновите пликове, ако котката ви проявява интерес само и единствено към тях. Използвайте награди, когато тя използва тоалетната си, за да я поощрите.
Не пропускайте да се консултирате с ветеринарен лекар, за да изключите възможни медицински проблеми.

Вижте още:

Защо котките харесват найлонови торбички

Какво прави мръсното пране толкова привлекателно за котките

Защо котката ми яде хартия

Виж още