7 очарователни факта за Хималайските котки

Хималайска котка Снимка: iStock

Х ималайските котки са прекрасни гальовни приятели, които са известни със своя приятен, любящ темперамент. Те са интелигентни котки, които обичат да прекарват времето с хората си, но са достатъчно независими, за да бъдат доволни, когато останат сами.

Те имат сладки, нежни лица и могат да бъдат едновременно тихи и спокойни, диви и луди, а нивото им на активност често съответства на ситуацията.

Осигурете им много любов и време за игра и ще имате щастливи Хималайци! А ако имате такъв мъркащ приятел у дома или ви предстои да се сдобиете с него - вероятно искате да научите повече за породата!

Dogsandcats.bg

1. Те са подобни на Персийските и Сиамските котки

Хималайските котки са много подобни по структура на тялото и цялостен външен вид на Персийските котки, но имат красиви сини очи, които ги различават.

Сиамската част от външния им вид идва с техните цветни петна, които имитират тези на Сиамските котки. Те могат да се открият в различни калърпойнт маркировки (светла козина с по-тъмни крайници), точно като сиамската порода.

Хималайска коткаСнимка: iStock

2. Хималайците са кръстени на зайци

Хималайското име не идва от планинската верига Хималаи, въпреки че със сигурност звучи така. Първият човек, който споменава породата под това име, е Маргарет Гофорт, американски развъдчик. Тя избира това име, защото външният вид и белезите на новата порода са много подобни на тези на Хималайските зайци.

3. Породата има два вида форми на лицето

Има две форми на лицето, които са приети в хималайската порода. Традиционната форма на лицето се нарича още „лице на кукла“. То е кръгло и нежно и се отличава с по-дълга муцуна, която седи по-ниско на лицето от другия вид.

Вторият вид муцуна, понякога наричани „peke-face“, имат лице, подобно на това на Мопс или Пекинез. Носът е разположен по-високо на лицето, но лицето като цяло е по-плоско, придавайки външен вид, подобен на гореспоменатите породи кучета.

4. Хималайците могат да бъдат доста приказливи

Не е необичайно да чуете Хималайците да „говорят“ много, особено ако се надяват на внимание от вас. Мяукането на Хималайската котка се чува като приятел мелодичен звук. Тези приятели са доста ориентирани към хората, така че може да ги чуете да мяукат, за да привлекат вниманието ви.

5. Те са добри с децата

Хималайската порода е известна с любовта си към децата, но това има граници. Те обичат да прекарват време с вннимателни деца, а някои ще търпят да бъдат разхождани или бутани в котешка количка.

Хималайците обаче са твърде плахи за силни шумове, така че могат да се страхуват от по-шумни деца или повече хора във вашия дом.

6. Те имат козина, която се нуждае от висока поддръжка

Хималайска коткаСнимка: iStock

Въпреки че Хималайските котки са дългокосмести, те обикновено се считат за умерено линещи. Те обаче имат двойна козина, която изисква много редовна грижа, за да се поддържат здрави и без сплъстяване.

Хималайците трябва да се разресват няколко пъти всяка седмица, за да се премахнат заплитанията и да се предотврати сплъстяването, заедно с премахването на „разхлабената“ коса. Често се препоръчва да къпете своя Хималайец през определени периоди, за да премахнете излишната мазнина от козината.

7. Хималайцие са силни

Макар и да изглеждат пълнички заради пухкавата си козина, всъщност са набити, мускулести котки. Те могат да тежат около 5-6 кг, така че не са малки котки. Техните мускулести тела изискват редовна активност, за да поддържат здрава мускулна маса и да предотвратят затлъстяването.

Висококачествената котешка храна и редовните игри и игра ще ви помогнат да поддържате вашия пухкав приятел здрав. Важно е да стимулирате активността с тези котки. Въпреки че обичат да играят, някои от тях са малко мързеливи, без да бъдат привлечени от забавни игри и играчки.

Хималайската котка е страхотна порода котки, която е обичана от много хора и има защо. Те са любящи котки с любящ и забавен темперамент. Те може да ви мяукат за внимание, но ще играят забавни игри с вас, ако насърчавате вашия Хималайец да остане активен. Те са силни, мускулести, атлетични котки, които могат да живеят дълъг и здравословен живот с подходящи грижи и хранене.

Вижте още:

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

8 породи котки с пухкава, буйна козина

6 породи котки с плоско лице

Виж още