7 заплахи от нощуването на котката в леглото ни

котка спи в леглото Снимка: iStock

Н якои собственици на домашни любимци изпитват голяма дилема, чудейки се дали е добра идея да оставят мъркащия домашен любимец да спи при тях. Можем да кажем, че това е личен избор на вас, като стопани. Ако се притеснявате от хигиенична гледна точка или имате много активна котка, която не ви оставя да спите - може би е добра идея тя да остане в друга стая за през нощта.

От друга страна някои гальовни животни се чувстват много комфортно да спят до стопаните си и не създават неприятности. Ако се събудят през нощта - те просто се преместват на друго място, без да ви будят.

Все пак, в тази статия ще ви представим няколко заплахи от нощуването с котка в леголото ви, за да можете да прецените рисковете и дискомфорта, които биха могли да се появят.

1. Нарушен сън

Котките са шампиони по сън и могат да спят около 15 часа на ден, но техните цикли на сън не са същите като нашите. Котка, която дреме посред бял ден, може да е готова да се състезава в котешката олимпиада в 2 часа сутринта, да тича из стаята и да скача от мебели. Като оставим настрана атлетичните постижения, котките може да хъркат, да се почешат или просто да ви подтикнат към внимание по време на часовете ви за сън, което може да повлияе върху способността ви да си починете добре и да ви накара да се чувствате сънливи и мудни на следващия ден.

Dogsandcats.bg

2. Излагане на остатъци от пясъка в котешката тоалетна

котка спи в леглотоСнимка: iStock

Котешката тоалетна е мръсно място и пясъкът често полепва по лапите на мъркащия спътник. Макар че котките се почистват, всеки собственик на мъркащ домашен любимец знае, че този пясък се разнася малко или много в дома. Тези песъчинки могат лесно да попаднат в леглото ви, а ще се съгласим, че това не е никак хигиенично.

3. Алергии и астма

В случай че страдате от алергия, пренощуването с котка може да влоши състоянието ви. Дори и мъркащият домашен любимец да е порода, която не създава алергии, все пак би било полезно за вас да спите на място, което няма да ви тормози.

4. Заплаха за малки деца

Детските легла са привлекателни места за дрямка за котки, като се има предвид, че са високи, защитени от много страни и меки. Но котка може по невнимание да нарани спящото дете, така че е най-добре да я държите далеч от детската стая или спалнята ви, ако имате бебе, което все още спи при вас.

5. Котките могат да бъдат трудни за „изгонване“

Котките са създания на навика и често не се адаптират добре към промените в околната среда. Ако внезапно решите, че вече не искате котката ви да спи в леглото ви, животното може да реагира на загубата на територията си с разрушително поведение, включително драскане на мебели и маркиране. Да не говорим за силното мяукане, с което трябва да се преборите. Ако сте научили мъркащия домашен любимец още от самото начало, че не винаги може да спи при вас - той ще е свикнал с това и няма да имате проблеми.

6. Паразити и гъбични инфекции

Когато споделяте леглото си с котка, вие също споделяте легло с всички паразити, които котката носи.

И някои от тези паразити могат да ви създадат проблеми. Бълхите не могат да живеят върху хората, но хапят, оставяйки сърбящи рани. По същия начин акарите могат да прескочат от котки на хора, причинявайки сърбящ обрив. Котешките чревни паразити, включително кръгли червеи и анкилостоми, също могат да причинят заболяване при хората, което се предава чрез излагане на котешки фекалии.

7. Бактериални инфекции

котка спи в леглотоСнимка: iStock

Прекарването на нощта уютно до вашето космето бебе може да звучи релаксиращо, но спането с котка носи риск за здравето.

Прекарването на до осем часа на нощ в непосредствена близост до котка означава, че вероятно ще получите известна експозиция на секретите на животното. Въпреки че шансовете ви да се заразите с болест от вашата котка са ниски, много от малките деца, възрастните хора и тези с компрометирана имунна система са изложени на по-голям риск. Можете да се заразите с треска от котешка драскотина, в случай че котката ви одере или ухапе.

Салмонелозата е друга бактериална инфекция, която котките могат да предадат на хората. Котките, които прекарват част от времето си на открито, могат да ядат птици или малки животни и това ги излага на риск от заразяване. Котешките стопани могат да се заразят при контакт с изпражненията на болна котка.

Въпреки че може да е много приятно да спим с пухкаво коте, което се е сгушило на кравайче в краката ни, това не винаги се случва по този начин. Голяма част от гальовните животни са активни през нощта и могат да повлияят негативно на качеството на нашия сън. В допълнение, те могат да разнасят мръсотия и бактерии от котешката си тоалетна, което е опасно за нас. Като собственик на мъркащ приятел, имате право да прецените рисковете и да решите дали е добра идея да спите с котката си или не.

Вижте още:

6 начина да успокоим много активна котка през нощта

Пази ли ме котката ми докато спя

Може ли котката ми да спи спокойно до мен

Виж още