8 шарки на котешката козина, които се срещат по-рядко

котка у дома Снимка: iStock

Е дна от най-големите красоти на мяукащите животни е тяхната козина. Всички знаем, че те се срещат в широка гама от цветове и шарки. Съществуват много котешки породи и много от тях имат отличителни белези и цветове, които се разпознават веднага. Повечето мяукащи животни са черни, бели или оранжеви и могат да бъдат в един плътен цвят или да имат преливащи се нюанси.

Някои котки имат и по-рядко срещан цвят на козината и в тази статия ще обсъдим точно кои са те!

1. Котки албиноси

котка у домаСнимка: iStock

Албиносната котка е най-рядката от всички видове козина. Два рецесивни алела в гена С причиняват пълен албинизъм и е изключително рядко котките да получат и двата. Повечето гальовни приятели получават единия от алелите, което води до бяла козина и тъмни крайници (калърпойнт оцветяване). Тези котки обикновено имат характерните за албиноси сини очи и трябва да стоят далеч от слънцето, а често са глухи.

Dogsandcats.bg

2. Бяла козина

Бялата котка може да прилича на албинос, но цветът ѝ идва от друг ген. Котките, които получат правилната комбинация от алели, ще изглеждат чисто бели, дори и да имат други цветни гени, защото това състояние блокира достигането на пигмента до кожата. Тези котки нямат здравословните проблеми, които имат котките албиноси, и очите им са същите като на другите котки.

Въпреки че не са истински албиноси, тези котки се срещат изключително рядко и е малко вероятно да видите такава, без да се свържете с професионален развъдник.

3. Модел калърпойнт (colorpoint)

котка у домаСнимка: iStock

Котките с шарка colorpoint имат предимно бяло тяло с оцветяване по лицето, ушите, лапите и опашката. Това е „температурно“ контролиран албинизъм, при който се прекратява производството на пигмент в зоните над определена температура. Оцветяването в крайниците обикновено е кафяво или черено и е по-тъмен в областите, където тялото е по-хладно. Тази шарка е една от най-необичайните окраски на котките и предлага по-голяма защита от слънчевата светлина и позволява на пигмента да достигне до чувствителните зони като ушите и носа. Тъй като става въпрос за албинизъм, много от тези котки имат сини очи.

Колорпойнтът е сравнително често срещан при Сиамската котка и няколко други породи, но иначе е доста рядък, въпреки че може да се появи при всяка порода.

4. Сребриста шарка

Сребристият модел на козината описва състояние, при което само върхът на козината съдържа пигмент, което придава на котката „опушен“ или „сребрист вид“, но оставя ивиците и другите маркировки все още видими.  Съществуват три вида сребристи шарки в зависимост от това каква част от козината е оцветена.

  • Половината от козината е оцветена.
  • По-малко от половината от козината е оцветена.
  • Чинчила - само върховете са оцветени.

5. Опушена шарка

Опушената шарка донякъде прилича на сребристата и представлява състояние, при което част от козината остава неоцветена. В този случай шарката засяга едноцветните котки и оставя долната част на кичурите в бял или кремав цвят.

6. Черупка на костенурка

котка у домаСнимка: iStock

Това е трицветен десен, който се отличава с петниста смес от червено и черно. В цветовете може да има и малко бяло, но то ще е в малки количества.

Макар че костенурковата шарка не е толкова рядка сред женските котки, мъжката котка се нуждае от допълнителна Х-хромозома, за да се получи тази шарка, което прави намирането на такава изключително рядко.

7. Цвят „смокинг“

черно бяла коткаСнимка: iStock

Смокингът е двуцветен модел, който включва изцяло черна котка с малко бяло на гърдите. Този модел може да има и бели лапи. Цялостната визия наподобява мъжки смокинг, което дава името на тази шарка козина.

8. Ван

Ван е двуцветна шарка, която се характеризира с предимно бяла котка с известен цвят на опашката и горната част на главата. Може да има и цветни зони по тялото, а също така могат да се видят и вторични цветове като кафяво и кремаво.

Вижте още:

Носят ли лош късмет черните котки

Винаги ли трицветните котки (calico) са женски

Глухи ли са белите котки със сини очи?

Виж още