8 съвета как да предпазите телевизора си от палава котка

котка и телевизор Снимка: iStock

Н якои гальовни животни прекарват дните си в сън, а други в лудории. Някои котки са толкова палави, че собствениците им със смесица от трепет и страх се прибират всеки ден от работа, за да видят поредната пакост на гальовния домашен любимец.

Една голяма беля може да е повреда на телевизора. Дори и да е защитен така че котката ви не може да го бутне, той пак може да пострада. Не е необичайно собствениците на котки да намерят няколко драскотини по екраните си или сдъвкани ръбове.

Добрата новина е, че има много начини да попречите на котката си да унищожи телевизора ви!

1. Оградете телевизора

котка и телевизорСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Един от най-добрите начини да защитите вашия телевизор от котки е да изградите ограда около него. Това ще помогне да държите котката си далеч от телевизора, като същевременно ще я предпазите от преобръщане или надраскване.

Можете да си купите ограда за домашни любимци от местния магазин за домашни любимци или да я построите сами. Така или иначе, уверете се, че оградата е достатъчно висока, за да блокира достъпа на котката ви до телевизора, докато не се използва, както и достатъчно здрава, за да предпази котката ви от преобръщане.

2. Използвайте отблъскващи котки аромати близо до вашия телевизор

Котките са чувствителни към определени миризми и могат да бъдат отблъснати от различни аромати като цитрусов спрей. Напръскайте репелента за котки около вашия телевизор, за да държите котката си далеч. Можете също да закупите спрейове против котки от повечето магазини за домашни любимци.

3. Използвайте закрепващи ремъци

котка и телевизорСнимка: iStock

Ако не искате да монтирате телевизора си, следващото най-добро нещо е да го закрепите здраво с ремъци. Тези ремъци прикрепят вашия телевизор към стената или мебелите и го задържат на място.

4. Поставете телевизора в шкаф

Може би най-сигурният начин да спасите телевизора си докато не сте наоколо е да инвестирате в шкаф, където да го държите. Така ще бъде отлично защитен, а когато искате да гледате телевизия - просто отваряте шкафа.

5. Поставете разсейване за котката си близо до телевизора

котка и телевизорСнимка: iStock

Понякога гальовните животни могат лесно да бъдат разсеяни. Поставете нещо около телевизора, което ще държи котката ви забавно и далеч от телевизора. Това може да са котешки играчки, котешка билка или дори стълб за драскане. Колкото по-малко любопитна е котката ви към телевизора, толкова по-голям е шансът да го спасите.

6. Дръжте котката си далеч от мястото

Когато всичко друго се провали, най-добрият начин да защитите телевизора си от котки е да държите мъркащия приятел далеч от стаята, особено когато вас ви няма. Стига това да е възможно.

7. Създайте дискомфорт около телевизионната зона

Можете също така да защитите телевизора си от котки, като създадете неудобна среда около телевизионната стая. Например, можете да използвате предмети, които мъркащия приятел не харесва - репелентни постелки или спрейове. Така ще направите зоната неприятна за котките. Това ще им помогне да ги държите далеч от телевизора и ще ги разубедите дори да се опитват да се доближат до него.

8. Тренирайте котката си да не скача върху телевизора

котка и телевизорСнимка: iStock

Котките са много интелигентни същества и с известно усилие могат да бъдат обучени на много неща. Ако котката ви има склонност да прави това, можете да я обучите да не го прави, като възнаграждавате доброто поведение. С достатъчно търпение и последователност трябва да можете да научите котката си да не скача върху телевизора или да го драска. Въпреки това, не се карайте на котката си, защото това обикновено има обратния ефект и само ще влоши положението.

Вижте още:

Как котките виждат телевизора

Трябва ли котките да гледат телевизия

Харесват ли котките бял шум

Виж още