9 причини, поради които езикът на вашата котка може да стърчи навън

котка с изплезен език Снимка: iStock

К отка с изплезен език е повече от очарователна, ако някога сте виждали вашата в тази позиция. Но защо котката ви е изплезила език? Безобидно ли е или е признак за нещо по-сериозно? Ще ви посочим най-често срещаните причини, поради които може да видите гальовния си приятел по този начин.

1. Котката ви е забравила езика си навън

Може да се случи гальовният ви приятел да се изплези, но неволно да не върне езика си, където му е мястото. Нормално котките да оставят езика си навън, стига да не изглеждат в беда.

Често това действие се дължи на това, че вашата котка просто забравя да пъхне езика си обратно, може би след като се е стреснала по време на миене на козината или защото се е разсеяла да яде или помирисва нещо. При други котенца, особено по-възрастни котки, постоянните шумове могат да бъдат признак на деменция.

2. Вашата котка е отпусната или спи

котка с изплезен езикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Случвало ли ви се е да се събудите и да осъзнаете, че устата ви е била зейнала отворена и са текли лиги? Да, това се случва и на котетата. По време на сън мускулите на вашата котка се отпускат, което кара устата ѝ да се отваря леко и може би дори езикът ѝ да излиза навън. Може би котето сънува и издава леки звуци и цъка с езика си. Обикновено това не е причина за безпокойство.

 3. Нещо е заседнало на езика

Тези малки структури, подобни на кукички, се наричат папили и те са причината целувките на котенцата да се усещат като шкурка. Папилите се захващат за храна, пусната коса и помагат на котките да поглъщат вода. Така че не е изненадващо, че нещата могат да се залепят за котешките езици и ако езикът на вашата котка стърчи, тя може просто да се надява, че каквото и да е залепнало за него, ще се отлепи.

4. Породата на вашата котка е предразположена към това

Точно като кучетата, има брахицефални (котки с плоско лице) породи котки. Персийските, хималайските и бирманските котки може да са по-склонни да държат езика си навън. Брахицефалните породи нямат съвсем правилната анатомия, за да държат езика си вътре през цялото време.

5. На котката ѝ се гади

котка с изплезен езикСнимка: iStock

Котетата също изпитват гадене. Може да забележите, че гальовният ви приятел облизва прекомерно устните си или това, което някои описват като трептене на езика. Списъкът с причините, поради които вашата котка може да изпитва гадене, е дълъг: промени в диетата, ядене на нещо несмилаемо, ядене твърде бързо, преяждане, ядене на нещо развалено, близане на нещо с неприятен вкус, прилошаване, алергии, космени топки, определени лекарства и още. Най-добре е да се опитате да стесните потенциалната причина и да се свържете с вашия ветеринарен лекар за подходящи грижи.

6. Това е неврологичен проблем

Тъй като контролът върху езика включва и неврологичната система, няколко по-сложни и по-рядко срещани неврологични или нервно-мускулни заболявания също могат да доведат до необичайни движения на езика. Обикновено неврологичното заболяване ще бъде придружено и от други необичайни или странни движения на вашата котка и ще трябва да посетите вашия ветеринарен лекар, за да диагностицира дали това е причината езикът на вашата котка да стърчи.

7. Вашата котка има респираторна инфекция или запушване

Ако вашата котка е кашляла, има анамнеза за сърдечно или респираторно заболяване, изглежда, че има затруднено дишане, задъхва се или има посинели венци или език, по-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате и незабавно да потърсите ветеринарна помощ.

8. На котката ѝ е топло

Докато котката ви може да има нужда да си поеме дъх след интензивна игра на лазерно преследване, задъхването при котките не е нормално, както при кучетата. Така че, ако забележите, че котката ви е изплезила език, задъхва се или се държи летаргично в горещ ден, намерете ѝ хладно място с прясна вода. Ако вашето коте се разстрои или колабира, трябва незабавно да го заведете на ветеринар, тъй като може да получи топлинен удар.

котка с изплезен езикСнимка: iStock

9. Вашата котка има пародонтоза

Ако вашето коте изплези езика си и това е придружено от прекомерно лигавене, липса на интерес към храната, дискомфорт по време на хранене или вонящ дъх, може да се наложи да посети своя котешки зъболекар. Бактериите и храната могат да се натрупат върху зъбите на вашето коте, прогресирайки до плака. Добрата дентална хигиена при котки, точно както при хората, ще премахне плаката, ще предотврати натрупването на зъбен камък и ще предотврати прогресията до гингивит и пародонтоза.

Като цяло, има голям шанс вашето коте просто да е сладко, когато изплези езика си.

Ако има някакви други потенциално обезпокоителни признаци, включително изпускане на храна от устата, когато котката се храни, промяна в апетита, промяна в навиците за миене на козината или промяна в поведението, консултирайте се с основния ветеринарен лекар. Ако котката ви диша с отворена уста – отваря устата си, за да диша, вместо да диша през носа – това може да е спешен медицински случай и трябва незабавно да се консултирате с ветеринарен лекар.

Виж още