15 породи котки, които имат големи, очарователни очи

Корниш Рекс Снимка: iStock

К отките с големи очи са наистина сладки, а хората не можем да откъснем поглед от очарователния им външен вид! Големината на очите често може да зависи от породата, тъй като при някои от тях по-големия размер на очите е характеристика за съответната порода. Нека да научим кои породи мъркащи животни имат красиви, големи очи, на които можем да се възхищаваме.

1. Корниш Рекс

Често изскачащ в списъка с котки с къдрава козина или в сред хипоалергенните котки, Корниш Рекс не е непознат да бъде често на върха на специалните породи котки. Но този път е за завладяващия поглед на тази порода. Тези приятели имат глава с форма на триъгълник, която придава изпъкнала позиция и размер на очите му с овална форма. Очите често са златисти на цвят, въпреки че са възможни и зелени, сини, кафяви и лешникови очи.

2. Девън Рекс

Подобно на Корниш Рекс, Девън Рекс обикновено печели слава с къдравата си козина. Тази порода обаче има и големи очи с овална форма, които ѝ придават нестандартен вид. Изящното тяло, съчетано с големите очи и широките, триъгълни уши, означава, че тези котки привличат вниманието, когато се разхождат в стаята. Всички нюанси на цвета на очите са възможни при Девън Рекс.

3. Сингапурска котка

Една от най-малките котки също е порода котка с най-огромните очи. Сингапура, която произхожда от улиците на Сингапур, е най-малката регистрирана порода мъркащи животни в Международната асоциация на котките (TICA). Тези приятели са известни с големите си, изразителни очи и привързан, игрив характер. Бадемовидните очи на Сингапурската котка са лешникови, зелени или жълти. Стандартът на породата изрично посочва, че малките очи са сериозен недостатък за тази порода.

Dogsandcats.bg

4. Сфинкс

СфинксСнимка: iStock

Обикновено известен със своята кожа без косми, Сфинксът е известен и със своя завладяващ поглед и почти човешки изражения (и личност). Стандартът на породата описва очите ѝ като „лимонообразни“. Въпреки че за тази порода котки са се срещат в различни цветове на очите, сините и зелените нюанси подчертават особено изразителния поглед на Сфинкса.

5. Персийска котка

Може би поради малкото, плоско лице на Персиеца, кръглите, пълни очи са видни при тази екзотично изглеждаща порода котки. Персите също са известни с това, че имат яркосини, зелени или медни очи, които правят красив контраст с дългите им пухкави палта.

6. Шотландска клепоуха

Най-отличителната черта на Шотландската клепоуха може да са нейните уши, които изглеждат сгънати и „легнали“ на главата. Но не трябва да се пренебрегва фактът, че Шотландската клепоуха има закръглени, големи очи, които заедно с ушите придават на тези котки типично сладък вид. Цветовете на очите на тези приятели включват медно, златно, синьо и зелено. Те са особено добре закръглени по форма.

7. Бирманска котка

Бирманската котка, каквато я познаваме днес, е резултат от кръстосването на местната медна котка от Бирма (Мианмар) със Сиамската. Освен миловидния поглед, пухкавата козина и милият характер - друга характеристика, която споделят всички Бирмански котки, са големите кръгли очи.

8. Тонкинска котка

Тонкинска коткаСнимка: iStock

Погледнете в очите на Тонкинско коте и може да не успеете да отместите поглед! Освен че имат големи, заоблени очи, тези котки имат екзотични цветове като аква, небесно синьо, виолетово и златно. Породата се развива като кръстоска между Бирманската и Сиамската, които имат поразителни цветове на козината и разнообразни гени. Това наследство дава на Тонкинските котки големи, цветни, уникално изглеждащи очи.

9. Руска синя

Красивите Руски сини котки са други горди представители с красиви, големи очи. Тези котки имат триъгълна глава с кръгли, широко разположени очи, които сякаш винаги ви наблюдават. Най-интересното за очите на тази порода котки е фактът, че всички котенца се раждат с жълти очи. Когато котето порасне, очите бавно ще преминат в зелено, очаквания цвят на очите на тази очарователна котка.

10. Британска късокосместа

Почти всички черти на Британската късокосместа са кръгли и очите на тази порода котки не са изключение. Тези пухкави приятели имат големи, кръгли и добре отворени очи. Снимките на породата често показват синя козина, съчетана с прекрасни златни очи, но са възможни много цветове на козината и очите, включително зелено, синьо и медно.

11. Абисинска котка

Абисинската котка е екзотична котка по много причини, не на последно място са нейните големи и изразителни очи. Интересното е, че тези котки имат бадемовидни очи, които са доста уникални в света на котките. Уникална характеристика на очите на Абисинската котка е тънка тъмна линия, която обгражда окото, осигурявайки голям контраст с често светлозеления или златист цвят на очите.

12. Шартрьо

ШартрьоСнимка: iStock

Шартрьо е порода котки с кръгли очи, които изглеждат винаги бдителни и изразителни. Национално съкровище на Франция, котката Шартрьо има еднаква синьо-сива козина, а очите ѝ също са донякъде стандартни на цвят, вариращи от медни до златисти.

13. Оцикет

Уникален със своя леопардоподобен външен вид, Оцикатът има големи очи с форма на бадем. Те са под ъгъл нагоре и са малко широко разположени. Те трябва да са повече от ширината на окото между всяко око според указанията за породата. Оцикетите имат различни гени и цветът на очите може да варира значително с всички цветове на очите, приемливи за породата - с изключение на сините.

14. Рагамъфин

Рагамъфинът е дългокосместа порода с огромни, изразителни очи, които се срещат във всички нюанси. Понякога се бъркат с породата Рагдол. Освен очите, отличителна характеристика на тези гальовни животни са късите крачета.

15. Японски бобтейл

Японският бобтейл е може би най-известен с късата си опашка, но очите им също са големи и кръгли и могат да се видят в атрактивна гама от цветове. Макар че тази порода е сравнително рядка по нашите ширини, тя е последната, която включваме в този списък на котки с очарователни, голями и изразителни очи.

Вижте още:

Защо някои котки имат две различни на цвят очи

7 породи котки с кафява козина

10 породи котки с красиви сини очи

Виж още